sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Esittelyssä osa 4: Jotakin pientä ja pyöreää…

Nappi, tuon valkean pumpuliponimme olemme tunteneet jo vuodesta 2001. Omistukseemme Nappi kuitenkin siirtyi vuoden 2001 loppupuolella. Yhteistä taivalta on kuljettu siis jo melkein yhdentoista vuoden ajan. Noiden yhdentoista vuoden sisään on mahtunut niin monenmoisia hetkiä ja muistoja, jotka pysyvät aina mielessäni.

Nappi syntyi 19.kesäkuuta 1999 Tampereen Särkänniemessä, jossa poni saikin viettää ensimmäisen vuotensa, kunnes se vuotiaana varsana myytiin tänne Turkuun. Nimekseen pieni orivarsa sai Tony The Viking ja sitä alettiin kutsua Toniksi. Turkuun muuttaessaan pikkuruista oria alettiin kuitenkin kutsumaan Napiksi ja Toni nimi sai jäädä unholaan.
Nappi-vauva 1999
Napin emä on Tina Troy, joka muistuttaa niin väriltään ja kuulemamme mukaan myös luonteeltaan ihan Nappia. Napin isä on Herr Valburg , jolta poni on perinyt kauniin päänsä. Molemmilta Nappi on perinyt pienen kokonsa. Eräältä Särkänniemen eläintenhoitajalta saimme kuulla, että Nappi oli varsana suhteellisen rauhallinen ori-varsa ja varsinainen sylivauva, joka Nappi taitaa olla vieläkin.
2001
Ensikohtaamiseni Napin kanssa oli 9.huhtikuuta 2001, jolloin Nappi saapui naapurissamme asustavan Hillan hoitohevosen Chirokon kaveriksi. Hilla olikin ponin nähnyt sen entisellä tallilla, sillä Chirokko oli viettänyt talven kyseisessä tallissa, kunnes ilmojen lämmetessä tuli naapurimme kotipihaan kesäksi. Tullessaan Nappi oli pieni, takkuinen ja likainen, sillä poni kärsi aivan järkyttävästä ripulista. Se saatiin kuitenkin hoidettua pois ja ponista tuli paljon terveemmän näköinen. Samana kesänä Vanttu saapui myös naapuriimme Hillan kesähevoseksi, joten Nappi ja Vanttu tunsivat toisensa sieltä asti.
2001
Sipi ja Nappi laitumella vuonna 2001
Vuoden 2001 loppupuolella ostimme Napin ja poni muutti noin kolmen kilometrin päähän omasta kodistamme sijaitsevalle pienelle yksityistallille, jossa Nappi majailikin seuraavat kuusi vuotta ja jonne myös Vanttu muutti muutamaa vuotta myöhemmin. Vuonna 2002 Nappi opetettiin ajolle ja vuotta myöhemmin ponia alettiin opettaa myös ratsastukseen.
Nappi, Hilla ja minä vuonna 2002
Nappi ja Napin ponikaveri Sampo vuonna 2002
Nappi 2002
Luonteeltaan Nappi on kiltti poni, jonka uskaltaa antaa kenen tahansa käsiteltäväksi. Kuitenkin luonnetta löytyy tarvittaessa, ja pientä jekkuilua Nappi harrastaa silloin tällöin, ettei aika ihan tylsäksi käy. Napin keksimät jekut kohdistuvat kuitenkin yleensä minuun, Hillaan tai Neaan. Poni tietää kenen kanssa pieni kujeiden keksiminen on sallittua ja kenen ei. Mitä poni olisikaan ilman pientä kujeilua…? Tämä taitaa olla osa jokaisen ponin luonnetta.
Rauhallisen ja kiltin luonteensa takia Nappi on yleensä lauman alin, joka väistää kaikkia. Varsat eivät kuitenkaan pääse arvojärjestyksessä ponin yläpuolelle, siitä Nappi pitää huolen. Nappi on melko huolehtivaa sorttia ja toimiikin useasti kaikkien varsojen ”isähahmona”, jos vain sattuu olemaan varsojen kanssa samalla laitumella. 
Vaikka ikää ponilla on jo 13 vuotta, käyttäytyy se välillä kuin pieni varsa. Nappi on yleensä se, joka riehuttaa muut hevoset päättömään laukkaan laitumen ympäri. Leikkisyys on varmasti myös yksi syy, miksi Nappi viihtyy varsojen seurassa ja toisinpäin. Nappi rakastaa pientä painia ja riimunvetoleikkejä. Vantun kanssahan Napilla oli tapana leikkiä pallopeliä jolly-ballilla tai renkaan vetoa vanhalla kottikärrynrenkaalla.
Kesä 2009
Nappi pitää lapsista ja siksi poni sopiikin hyvin käytettäväksi erilaissa poniajelutuksissa, joita olemme silloin tällöin käyneet joissakin tapahtumissa pitämässä.  Rauhallisen luonteen ja suloisen ulkokuoren takia uskaltautuvat arimmatkin lapset taputtamaan pikkuponia. Nappi rakastaa olla huomion keskipisteenä ja pitää pienten lapsien antamista haleista ja taputuksista. Tämä piirre on varmasti periytynyt Napin emältä Tina Troylta, joka toimi Särkänniemessä useita vuosia talutusajoponina.
Kesä 2009
Kesä 2011
Nappi on sellainen poni, jonka kanssa uskaltaa tehdä ihan mitä vain ja ihan missä vain. Poni ei ole jännittäjä tyyppiä, enkä ole koskaan nähnyt sitä stressaantuneena tai hermostuneena.  Napin kanssa on tullut kierreltyä monennäköisiä tapahtumia; raveja, estekisoja, tehtäväratsastusluokkia, näyttelyjä, driving class – luokkia, pukuratsastusta, laukkakisoja ja kävimmepä kerran myös tutustumassa poniagilityyn eräällä kurssilla ja sitä olisikin hauska päästä joskus kokeilemaan joihinkin pikkukisoihin.
Driving class Turussa 2010
2011
Pegasos ja keiju. Pukuratsastuskilpailut Turussa 2006.
Agilitykurssilla 2010
Kesä 2010
Napin raviurasta voisin kertoa hieman, sillä siinä hommassa poni ehti toimia kuuden vuoden ajan. Ensimmäisen starttinsa Nappi juoksi Tampereen Teivossa 28.lokakuuta 2003 ohjaksissaan Hilla. Nappi käyttäytyi hyvin, kuten aina ja hyväksytty suoritushan sieltä tuli! Ajaksi kellotettiin 4.26.6. Hilla ajoi Napilla kilpaa aina vuoteen 2006 asti, jolloin hän täytti 18-vuotta ja kilpaa ajaminen A-kategoriaan kuuluvilla poneilla päättyi. Hilla ehti ajaa Napin kanssa ponin ennätyksen, joka on edelleenkin voimassa, sillä itse en koskaan saanut ponia sitä alittamaan. (:D) Ennätyksensä Nappi juoksi Ypäjällä 20.elokuuta 2005, jolloin kellot pysäytettiin aikaan 3.37,6 ja sijoituskin oli 4, joka on Napin ensimmäinen ja viimeinen rahasijoille pääsy. Ensimmäisen starttini Napin kanssa ajoin Turun Metsämäessä 19.maaliskuuta 2006 ja kilpaa ajamista ponin kanssa ajoin aina 30.lokakuuta 2009 asti, jolloin Nappi juoksi viimeisen starttinsa.
Ypäjällä 2006
Hilla ja Nappi Turussa 2004
Mikään ruusukehai Nappi ei koskaan ole ollut, eikä ruusukkeiden ja palkintojen kerääminen ole koskaan ollut yhteisten kilpailureissujemme tarkoitus. Tärkeintä on ollut yhdessä tekeminen ja hyväksyttyjen suorituksien saaminen. Yleensä raveihin mentäessä tavoitteenani oli, että Nappi juoksisi alle 4 minuutin. Tämä joskus toteutui ja joskus ei, mutta väliäkös sillä! Meillä oli aina silti yhtä hauskaa!
Kesä 2010
Myös ratsuponin tehtävissä Nappi toimii hyvin. Nappi on säkäkorkeudeltaan 97cm ja pienen kokonsa takia ponilla ratsastaminen onkin harvinaista herkkua. Poni on varmaankin tasoltaan jotakin helppo C:n luokkaa. Nappi osaa kuitenkin pohkeenväistöt, avot- ja sulut, sekä laukanvaihdotkin onnistuvat vain yhden raviaskeleen kautta. Napilla on myös hyvä hyppytyyli ja ponilla on kisattu ratana aina 40cm asti. Kotona on jokunen 50cm rata menty. Irtohypytyksessä Napin ennätys taitaa olla 75cm, jonka poni ponnisti kesällä 2010.
Nea ja Nappi kesällä 2011
Kesä 2010
Kesä 2009

Kesä 2008
Nappi on minulle erityisen rakas ja ponilla on erityinen paikka sydämessäni, eikä sitä voi kukaan muu hevonen korvata. Nappi on paras ystäväni. Ystävä, joka kuuntelee murheet ja piristää niitä päiviä, kun mikään ei tunnu menevän hyvin. Ystävä, josta en ikinä tule luopumaan. Nappi saa olla omistuksessani siihen asti, kunnes sen on aika lähteä vihreämmille laitumille. Sen olen ponille luvannut ja se lupaus pitää.
You'll be in my heart now and forever more...

-Roosa

4 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus Napista ja tuo video lopussa kruunasi kaiken! Jos joskus ihtellekkin osuisi kohdalle tuommoinen noin hieno monitoimiponi!

  VastaaPoista
 2. On tuo Nappi vaan ollu suloinen jo varsanakin! Ja sen emä on niin nätti ja isä samoin! Nauratti kun kattelin niitä kuvia, ihan niinku mini kokoinen Kamin perhe. Napin isä on näet ihan ku minikopio Kamin isästä ja emä taas niinku mini-Ropponen. :D Ja Nappi on kuin mini-Kami joka mitä ilmeisemmin ennemmin tai myöhemmin kimoutuu. :D

  VastaaPoista
 3. Voi kun Nappi on suloinen! Aivan ihana postaus! Ja mielettömän hurmaava poni <3 Shettiksissä on aika paljon luonne eroja: toiset on itsepäisiä ja vähän arvaamattomia ja sitten toiset taas tälläisia hurmureita kuten teidän Nappi! Ja mikä monitoimiponi! Shettistä parhaimmillaan! :) Eikä kaikessa tosiaan tarvitse olla voitto mielessä. Yksi kuitenkin aina vain voi voittaa, mutta kaikilla on mahdollisuus nauttia yhdessä tekemisestä oman poninsa kanssa! :) Nauttikaa siitä! t. Jonna

  VastaaPoista
 4. Hilla, Kiitos! Nappi on kyllä sellainen poni, etten vaihtaisi sitä mihinkään <3

  Johanna, Haha! :D Kieltämättä samaa näköä löytyy :D

  Jonna, Kiitoksia! Napin rauhallinen luonne ja ponin monipuolisuus ovatkin ponin parhaimpia puolia :)


  -Roosa

  VastaaPoista