sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Esittelyssä osa 5: Kuka onkaan Berta?

Tuo kysymys on varmasti ollut monen meitä aiemmin seuranneiden mielessä ja nyt päätinkin esitellä tuon valloittavan ponin :)

Bigga Berta eli ”Berta” on vuonna 2002 syntynyt tummanpunarautias russponitamma. Berta asustaa samaisella pienellä yksityistallilla Napin ja Oonan kanssa ja on tavallaan minun ”hoitoponini”. Liikutan Bertaa silloin tällöin, kun minulla sattuu olemaan aikaa. Kesällä ponin kanssa tulee touhuttua kuitenkin enemmän ja liikuttaminen on tuolloin säännöllisempää. Bertalla saan myös kilpailla ja olemme käyneet yhdessä niin este- ja koulukisoissa kuin raveissakin.
Berta 2009
Bertaan tutustuin kesällä 2007, kun muutimme kyseiselle tallille. Berta oli tuolloin kantavana ja vietti mammalomaa laiduntaen Napin kanssa samalla laitumella. Vuonna 2008 aloin ratsastelemaan Bertalla, kasvettuani Napille liian isoksi, ja siitä meidän yhteinen taipaleemme jo alkoikin.
Berta on luonteeltaan peruskiltti poni, joka ei pienistä hätkähdä. Poni on pirtsakka tapaus, joka pitää vauhdikkaasta menosta. Berta on myös tunnettu tallin ”possuna”, sillä poni on erityisen perso kaikenlaiselle herkuille ja pitää oikeastaan kaikesta, mikä vain liittyy ruokaan… :D Tämä ponin piirre heijastuu välillä myös neidin ulkonäköön pullistuvana mahana, jos neiti ei ole saanut riittävästi liikuntaa.
Minä ja Berta 2009
Berta pitää yhdessä tekemisestä ja on yleensä erittäin yhteistyöhaluinen. Poikkeuksellisia päiviä kuitenkin löytyy, jolloin poni saattaa jäädä esimerkiksi keskelle kenttää paikalleen jököttämään tai lähteä esteillä turhan paljon innostuessaan viemään. Ajohommissa poni ei kuitenkaan koskaan pelleile mitään, vaan käyttäytyy oikein asiallisesti. 
2010
Berta on hauska tapaus ratsastaa, sillä siitä löytyy niin rauhallinen ja nöyrä puoli, sekä se ponille ominainen jääräpää puoli. Bertan kanssa olemme ahkerasti käyneet tunneilla ja olemme molemmat kehittyneet huimasti. Berta on tällä hetkellä tasoltaan varmaankin jotain helpon B:n luokkaa. Poni on innokas hyppääjä ja omaa kaiken lisäksi hienon hyppytyylin ja Bertan kanssa olen kisannut 60-70cm ratoja. 
Kesällä 2008 päätimme osallistua ensimmäisiin estekilpailuihimme. Menestystä noista kisoista ei kuitenkaan tullut, sillä rata päättyi lyhyeen kahteen kieltoon. Osallistuimme kesän aikana useampiinkin estekilpailuihin, mutta ratamme päättyivät aina kuitenkin kieltoihin, usein jopa ensimmäisellä tai viimeistään toisella esteellä. Jatkoin kuitenkin sinnikkäästi yrittämistä ja vihdoin vuoden viimeisissä kisoissa pääsimme ensimmäisen puhtaan radan!  Myös koulukilpailuissa tuli tuona kesänä ponin kanssa pyrähdettyä ja tosiaan pyrähdys se olikin! Bertan mielestä kouluaidat aikoivat syödä hänet ja ne piti kiertää kaukaa ja vauhdilla. Kuitenkin ihan hyvän tuloksen saimme ensimmäisiksi koulukisoiksi ja tästä jäi hyvä fiilis.
Ensimmäisissä estekilpailuissa 2008
Iloinen ratsukko ensimmäisen kouluradan jälkeen, 2008
2009
Alkuun vain ratsastin Bertalla, vaikka poni toimii vallan mainiosti myös ajaessa. Syynä tähän oli se, etten uskaltanut aluksi ajaa niin ”isoa” ponia, sillä ratsailla oleminen tuntui turvallisemmalta kuin kärryillä istuminen. (Vantulla olin toki ajanut, mutta Vanttu olikin poikkeustapaus…) Hilla kuitenkin usutti minut myös ponin kärryille ja sain huomata ponin olevan erityisen miellyttävä ajaa! Bertta on herkkä ja vauhdikas ja jarrutkin löytyvät tarvittaessa. Tästä innostuneena aloin myös ajamaan Bertaa ja pikkuhiljaa mielessäni kypsyi ajatus siitä, millaista olisi ajaa B-kategoriaan kuuluvaa ponia raveissa. Bertan kanssa ensimmäisen starttini ajoin Forssassa 1.toukokuuta 2010. Hilla oli ponilla ajanut tätä ennen kilpaa ja hänen neuvoillaan oli hyvä opetella isomman ponin ajamista.  Berta on juossut tähän asti kaiken kaikkiaan 24 starttia, joista minä olen ajanut kahdeksan. Bertan ennätys on tällä hetkellä 2.09,0 ja sen Berta juoksi kanssani viime syksynä Turussa 16.10.2011.
Vermossa 2010
Tähän mennessä olen tuntenut Bertan yhteensä siis lähes viiden vuoden ajan. Jokainen vuosi on tuonut mukanaan niin onnistumisia, kuin myös niitä huonompia hetkiä, joista on otettu opikseen ja jatkettu pää pystyssä eteenpäin. Viime kesä kuitenkin oli ehkä kaikista kesistä mieleenpainuvin, sillä tuolloin yhteistyömme tuntui pelaavan aivan uudella tasolla ja se näkyi niin kotona kuin kilpailuissakin. Ensimmäinen yhteinen voitto tuli niin ravilähdöstä (tosin harjoitusraveista, mutta voitto tuntui silti yhtä hienolta ja palkitsevalta) kuin estekisoistakin. Osallistuimme myös ensimmäistä kertaa Suomen Russ-ponien Ystävät RY:n järjestämiin Russimestaruus- kisoihin ja kaikkien yllätykseksi Bertasta tuli Russimestari vuosimallia 2011!
Loppuun vielä muutama kuva sekä video viime kesän parhaista hetkistä :)

-Roosa
Forssa 2.6.2011
2. sija! Forssa 2.6.2011
12.6.2011
12.6.2011
Kokemäki 23.6.20113.7.2011
1.sija! 3.7.2011
Russimestaruudet 2.osakilpailu 10.7.2011
Iloinen ratsukko hyvin menneen radan jälkeen :)
31.7.2011
Välillä näinkin... :D
Kokemäen harjoitusravit 3.9.2011
1.sija!
Russimestaruudet 3.osakilpailu 10.9.2011
Russimestarit vuosimallia 2011!
Berta juoksi nykyisen ennätyksensä (2.09,0) Turussa 16.10.2011!
 

4 kommenttia:

 1. Wau! Teillähän on upeita saavutuksia Bertan kanssa! :)

  VastaaPoista
 2. Ompas tämäkin upean oloinen poni!

  VastaaPoista
 3. Missä asutte kun ootte Kokemäellä ollut tai joku Bertan kanssa, en ehtinyt lukea..? :)

  VastaaPoista
 4. Enni, Turussa asutaan. Kokemäellä käytiin Bertan kanssa viime kesänä kahdesti raveissa, kun ei täältä aja sinne kun reilun tunnin :)
  -Roosa

  VastaaPoista