lauantai 12. toukokuuta 2012

Kisakuulumisia: Oonuska kilpailee

Matkaratsastuskilpailut, taso 2,2 seura
30 km ihanneaikaratsastus, nopeus 8-12 km/h

Tätä päivää on odotettu ja jännitetty, sillä Oonuskaisemme osallistuisi tänään ensimmäisiin matkaratsastuskilpailuihinsa! Etukäteen mietin kovasti, miten Oona mahtaa kisamatkaan suhtautua, kun on ajoittain sellainen jännittelijä, mikäli kaikki ei mene vanhan tutun rutiinin mukaan. Ja lähes koko päivän mittainen kisamatka ei kuulu tuohon Oonan käsitteeseen normaalirutiinista... 
Oonan ikioma nenäliina, aina paikalla kun tarvitaan!

Eksymisiinkin oli varauduttu omalla etsintäpartiolla! Roosa ja Siru 9 kk

Olin suunnitellut päivän aikataulut huolella etukäteen, sillä halusin tehdä Oonalle mahdollisimman stressittömän päivän. Siksipä suuntasimme aamutalin tekoon jo aamulla kuuden aikaan, jotta Oona ehti muiden kanssa olla hyvän aikaa aamulla ulkoilemassa aitauksessa aamuheiniä popsien. Siksipä tamma ei kovasti ihmetellytkään, kun sitten ennen yhdeksää hänet sieltä haimme ja laitoimme kisakuntoon Napin kanssa. Nappi ei suinkaan ollut ilmoittautunut matkaratsastuskilpailuihin, mutta "seuraneidin virkaan" kylläkin. Ja niin molemmat pääsivät kyytiin ja ei kun menoksi kohti Sastamalan Illoa!


Perillä ilmoittautumisen jälkeen päivä jatkui reittiselostuksella, jossa siis käydään kisareitti kartalla läpi. Kyseessä oli 25 km matka, joka tulisi kulkemaan mukavissa maastoissa pitkin hiekkateitä ja metsäautoteitä! Ainoa asia, mikä hieman jäi reittiselostuksen perusteella mietityttämään, oli aivan viime kilometreillä olevan kosken ylitys! Siinä luonollisesti olisi silta, mutta toimihenkilöt mainitsivat virran olen vuolas kaikkine kuohuineen ja sillan melko kapea puusilta! Sitä siis odotellessa...

Lähtöä odotelemassa


Kilpailupaikalla Oona oli oikein rauhallinen ja suorastaan tyytyväisen oloinen. Nappi sai jäädä koppiin heinäpussin kanssa. Kilpailu alkaa aina eläinlääkärin tarkistuksella. Pulssi mitataan ja Oonan leposyke (=montako lyöntiä minuutissa) kisapaikalla oli 36. Samoin hengitystiheys (=montako hengitystä minuutissa) mitattiin ja Oonalla se oli 18. Sitten juostiin pätkä, jossa eläinlääkäri tarkisti hevosen liikkeet. Lisäksi tarkatuksessa katsotaan aina hevosen yleinen kunto, limakalvot sekä se, ettei hevonen ole kuiva. 


Laitoimme Oonan kuntoon, viritimme sykemittarin ja odottelimme vähän aikkaa. Luokka starttaisi klo 12:00, joten vähän ennen kokoonnuimme lähtöpaikalle. Kun komento "saa ratsastaa" kuului, lähdimme matkaan yhdessä kolmen muun ratsukon kanssa. 

Reitin varrelta

Kavioiden kopsetta
Matka sujui leppoisasti ja taittui pääasiassa reippaassa hölkässä. Metsäautotiet olivat kovin kivisiä, joten niissä kävelimme, ja vastaavasti parilla suoralla pätkällä kuljimme aavistuksen reippaammassa tahdissa. Sää ei meitä oikein suosinut, ja ajoittain tulikin vesikuuroja kun taas toisaalla pilkisteli aurinko. Loppua kohti kuitenkin kirkastui ja vaatteetkin kuivahtivat!

Kosken kouhuja

"Rohkea" Oona sillalla!

Oona oli oikein innoissaan koko matkan. Reippaasti kulki joukon kärjessä ja ehdotteli aika ajoin, että joskos ihan ensimmäisenä sopisi mennä. Hyvin tyytyi neiti kulkemaan jonossa myös toisena, kun aina välillä sai toimia vetäjänäkin. Uusia maastoja Oona ei ihmetellyt lainkaan. Ja kun se silta kuohuvine koskineen aikanaan tuli kohdallemme, Oona näytti muille hevosille mallia, kuinka siitä  pääsee yli "rohkeasti". 

Hieno koira kisapaikalla! Siru oli oikein otettu kun pääsi mukaan ja käytöskin sen mukaista, että toistekin pääsee :)

Lopussa Oona sai marssia etummaisena johdattaen samalla muut reitin päätepisteeseen
Maalissa sitten purimme varusteet pois Oonalta ja odottelimme palautumista. Oona palautui muutamassa minuutissa ja menimmekin sitten lopputarkastukseen, joka on vastaava kuin alkutarkastus. Pulssi oli 42 ja hengitys 18. Palautumisaikaa maaliintulon jälkeen on maksimissaan 30 minuuttiia, ja sykkeen tulee siinä ajassa laskea niin, että on enintään 56. Oonalla ei siis palautumisessa ollut ongelmia ja virkeä neiti pääsikin sitten suorituksen jälkeen loimitettuna koppiin Napin ja heinäpussin jämien kanssa.

Oona maalissa

Lopputarkastus, joka oli sinetti onnistuneelle suorituksellemme!

Lopputuloksena hyväksytty suoritus nopeudella 10,6 km/h! Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia koitoksia, sillä mitä ilmeisemmin tämä laji sopii Oonalle. Neiti oli niin rauhallinen ja tyytyväinen koko päivän, että mielellämme lähdemme uudemmankin kerran!

- Hilla

10 kommenttia:

 1. Wau! Onnea! :) Asutteko lähellä Illoa hevosten kanssa nyt? Meiltä ei ole Sastamalaan kuin 10km ;) Voisit tulla joskus kaveriksi maastoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hevoset asustavat edelleen kotitallillaan vanhassa paikassaan, minä majailen Sastamalassa sekä tietysti käyn ahkeraan omiani hoitamassa. Voisihan sitä joskus pistäytyä?
   -H

   Poista
 2. Onnea hienosta suorituksesta! Kävitte mielessä jo lauantai aamuna, kun muistelinkin, että olitte lähdössä kisaamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Hienostihan tuo meni! Ja pelottavan (ja osalle kilpailijoista jopa vaiken) kosken ylittäminen oli osaltaan erävoitto, joka kruunasi kaiken. :) Oonuska on paras <3
   -H

   Poista
 3. Voi eeei! Tämän postauksen luettua matkaratsastushimo kasvaa kasvamistaan! Tässä meidän lähellä olisi 26.5 matkaratsastuskisat, mutta taitaa tulla liian nopiasti meitä varten.. Mutta kyllä me viellä ruunan kanssa moiseen startataan!
  Onnea hyvin menneestä kisasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta meette kisaamaan! Peruskuntoinen hevonen jaksaa 15km ja vaikka 30km matkan vaikka kierien, kunhan ratsastaja muistaa, että matka ei tapa vaan vauhti!
   -H

   Poista
 4. Hei onnea! En kylläkään ymmärrä mitään matkaratsastuksesta, mutta kivalta kuulostaa!

  VastaaPoista
 5. Onnea onnea!
  Tuo silta näyttää kyllä hevosten ilmeistä päätellen tosi kammottavalta! Tai kuulostaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se olikin, ainakin osalle melkein ylitsepääsemätön este. Meidän Oona kuitenkin kulki edellä ja näytti mallia muille :)
   -H

   Poista