perjantai 22. kesäkuuta 2012

Tunnilla + synttärisankari

Tiistaina lähdimme Bertan kanssa kohti Kaarinaa ja Keiramon tallia, jossa tällä kertaa järjestettiin Minin tunti. Yleensä olen käynyt Minin tunneilla Oonalla, mutta nyt kun neiti viettää ”kesälomaa” Hillan luona, pääsi Berta tällä kertaa tutustumaan Minin oppeihin. Muutenkin oli hauska päästä välillä osaavammalla ponilla tunnille, sillä silloin pystyy työstämään paremmin tunnilla tehtyjä tehtäviä.

Berta ei ollut maneesista moksiskaan, vaikka poni ei ole sellaisessa ollut varmaankaan yli kahteen vuoteen. Berta oli muutenkin oikein tyytyväisen oloinen ja kulki maneesia ympäri rennosti löntystellen.  
Aloitimme tunnin tarkistamalla kukin oman istutamme samalla, kun hevoset saivat vielä kävellä rennosti pitkin ohjin ympyrällä. Tämän jälkeen siirryimme tekemään pysähdyksiä, sekä askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä käynnissä. Askelta pidennettäessä pohjetta tuli antaa hevoselle vain joka kolmannella askeleella ja, kun sopiva vauhti löytyi jätettiin pohje kokonaan pois ja katsottiin jatkaako hevonen samalla vauhdilla eteenpäin. Jos näin ei ollut aloitettiin alusta. Askelta lyhennettäessä käytettiin vain pieniä pidätteitä, pohjetta ei siis saanut käyttää kuin vain jos hevonen pysähtyi. Berta suoriutui näistä tehtävistä hyvin, itselläni oli taas vaikeuksia aluksi vain muistaa ettei ohjaa ja pohjetta saanut käyttää yhtä aikaa, se kun käy minulta automaattisesti :D

 Askeleen pidennysten jälkeen siirryimme kiertämään koko maneesia ympäri. Maneesin pitkillä sivuilla tuli ratsastaa hevonen mahdollisimman suoraksi. Berta suoriutui tästä oikein kivasti, vain pari kertaa sain työntää ponin takapuolta vähän ulospäin, kun se tuppasi punkemaan sisälle.
Tämän jälkeen siirryimme ympyrälle ja mietimme kaatuuko hevonen ympyrällä ulos vai puskeeko se sisäänpäin. Jos hevonen kaatui ulos, tuli takapäätä siirtää ulospäin ja asettaa hevonen samalla ulos. Jos hevonen taas puski sisäänpäin, tuli takapää työntää ulos ja säilyttää pieni asetus sisälle. Tämä harjoitus oli kuin suunniteltu minua ja Bertaa varten, sillä juuri tästä olemme monet kerrat saaneet tapella kentällä! Berta aluksi vähän protestoi vastaan asetuksien kanssa, mutta pienen taistelun jälkeen poni suoriutui tästä tehtävästä niin käynnissä kuin ravissakin. Lopputunnista myös ponin ravi tuntui muuttuvan ihan erilaiseksi, mitä se koskaan on ollut kotona. Hieno poni!
Loppuun vielä lyhyt videokooste tunnista.

Tiistaille sattui myös eräs merkittävä merkkipäivä, sillä pulleroponimme Nappi täytti tuona päivänä 13- vuotta! Poni sai syntymäpäivälahjaksi viettää rennon vapaapäivän laitumella ja iltapalaksi kävin ponille syöttämässä vielä muutaman kaurakeksin.- Roosa

2 kommenttia:

 1. Hei mitkäs ratsisaappaat Roosa nuo kuvissa olevat on? Oisin jo tänään itseasiassa voinut kysyäkin, mutta olin niin uppoutunut tähän saapasasiaan siellä heppaliikkeen hyllyissa lymyillessäni että hokasin vasta näin myöhemmin... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hööksin saappaat. Sattuivat vaan olemaan viimeiset Ylöjärven myymäläss viime kesänä. Mutta todella mukavat jalkaan ja kivan sporttiset! Odottelen tässä, jospa Roosa hankkii uudet niin hieron kyllä sitten kauppaa noista ;)
   -H

   Poista