perjantai 13. heinäkuuta 2012

Laukkaa vahvistamassa

Koska kesä myös täällä Kiikassa on ollut kovin sateinen, on sileällä työskentely Oonan kanssa jäänyt melko vähäiseksi. Siksi olemmekin keskittyneet lähinnä erilaisiin maastoharjoituksiin, sillä maastossa voi pohjustaa sellaisiakin asioita, joista myöhemmin hyötyy myös kentällä työskennellessä. 

Talliapulaiset Siru ja Manu
Oonahan on rotunsa puolesta luotu ravaamaan, joten ravia Oona jaksaa todistetusti mennä kilometri kaupalla. Laukka sen sijaan ei ole koskaan ollut Oonan vahvimpia osa-alueita, ja siksi tuo Oonalle haastavampi askellaji saakin sykkeen nousemaan ja hevosen rasittumaan. Tästä syystä pidemmillä matkoilla en juurikaan ratsasta Oonaa laukassa.
Patsasleikkissä mukana myös Ferrari
Viime aikoina olenkin toteuttanut Oonan kanssa paljon erilaisia maastoharjoitteita erilaisissa maastoissa, ja yhtenä työn alla olleena asiana on ollut parantaa ja vahvistaa hevosen kolmatta ja heikointa askellajia - laukkaa. Aluksi harjoitimme laukkaa vain suorilla pätkillä eri temmoissa. Kun olin havaitsevinani varmuutta ja kolmitahtisuuden kehittymistä askellajissa, siirryimme intervallisiin laukkajaksoihin. Tässä harjoituksessa laukkapätkän aikana lisäsin ja väliin hiljensi vauhtia, jotta hevonen voimistuisi. Sen lisäksi usein kotimatkalla laukkasimme loivaa, pitkää ylämäkeä kotia kohti. Näistä niin sanotuista mäkivedoista Oona onkin aina pitänyt!
Siru piehtaroi. Tosin vasta kuvauksen jälkeen selvisi, että jonkun tosi pahalta haisevan raadon päällä ja siitä hyvästä joutui pesulle...
Edistymistä on tapahtunut yllättävänkin nopeasti ja nyt aivan viime lenkeillä olemmekin laukanneet melko paljon. Matkat ovat pidentyneet muutaman sadan metrin suorista reiluun pariin kilometriin ilman, että hevonen siitä liiaksi rasittuisi. Syke toki edelleen nousee laukassa korkeammalle kuin ravissa, mutta palautuu hyvässä ajassa omalle tasolleen. Lisäksi Oona jaksaa pitää laukan yllä hitaammassakin vauhdissa, joten loivien mutkienkaan ratsastaminen ei ole ongelma. Tuntuu hienolta seurata ja tuntea, miten hevonen on tässä asiassa kehittynyt! 


Videopätkä Oonan selästä kuvattuna. Kuulostele askeleita: laukkassa on selkeä, kolmijakoinen rytmi!

- Hilla

2 kommenttia:

 1. Voi tuota kavioiden kopsetta, tulee ihan ikävä omia maastoiluja.. :)

  Miten ne koirat tuppaavatkaan aina "nuohoutumaan" kohdissa, joissa haisee ällöttävältä?! :D

  Mukava kuulla, että kehitystä on tapahtunut. Hyvä te! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin se videolle tallentui. Ajattelin, että ihmavirran suhina peittäisi sen allensa mutta jäikin kivasti, vaikka vain kännykällä kuvasin! :)
   -H

   Poista