lauantai 1. syyskuuta 2012

Kisakuulumisia: Me teimme sen!

Matkaratsastuskilpailut, taso 2,3  alue
  50km ihanneaikaratsastus, nopeus 10-15 km/h

Viimein koitti hetki, jolloin alkoi tuntua siltä, että Oona olisi valmis siirtymään matkaratsastuksessa seuraavalle tasolle. Näin ollen ilmoittauduimme mukaan Liesjärvellä järjestettäviin matkaratsastuskilpailuihin noin 50 km luokkaan.

Tallilla puuhastelimme jo heti aamu kuuden jälkeen, sillä lähtö kilpailuihin tapahtui jo seitsemältä. Oona marssi rennosti koppiin Napin ja heinäpussi kera. On hienoa, että Oonasta on tullut näin hyvä matkustaja! Alkuunhan Oonalla oli hankaluuksia koppiin tulemisessa ja vähän siellä olemisessakin... Tamma tuppasi stressaantumaan ja hermoilemaan kärryssä, unohtamatta sitä, että kuljetussuojien laiton jälkeen hevonen alkoi jo tallin käytävällä tutista ja hikoilla. Nyt harjoituksen ja luottamuksen syntymisen myötä tilanne on toinen: Oona tulee hyvin kyytiin, matkustaa mielellään, ei ole stressaantunut ja vaikuttaa muutenkin tyytyväiseltä. Ja heinätkin maistuvat kuljetuksen aikana!

Kilpailupaikalla olimme hyvissä ajoin. Ehdimme käydä alkutarkastuksessa ennen reittiselostusta. Eläinlääkärin oli hieman hankala laskea Oonan hengitysrytmiä, sillä kisakansliana toimiva matkailuauto markiiseineen oli Oonasta hieman epäilyttävä... Oona puhistelikin aika tavalla ja hengitysrytmiksi tuli 34 (myöhemmin ratsastuksen jälkeisissä tarkastuksissa rytmi oli 16)! 

Huoltotauko


Varustimme Oonan ja sitten olikin startin vuoro. Lähdimme reippaasti kohti ensimmäistä 32 km taivalta. Matka taittui mukavasti ja Oona tuntui oikein hyvältä koko suorituksen ajan. Koska kyseessä oli nyt pidempi matka, tuon ensimmäisen osan jälkeen meillä oli eläinlääkärin tarkastus, jota seurasi 30 minuutin pakollinen tauko. Tarkastuksessa kaikki oli kunnossa ja niinpä Oona sai tovin mutustella tuoretta ruohoa. Vaihdoimme kuivan satulahuovan ja tauon jälkeen matka jatkui. 


Tauon jälkeen matkaa jatkettiin hymyssäsuin!
Toinen osa oli 16 km pituinen ja sekin sujui ongelmitta. Maaliin saavuimme käynnissä, tosin Oonalla olisi vielä menohaluja riittänyt ja neiti kävelikin parisen sataa metriä muiden edellä maaliin. Reitin loppuosa oli alkutaipaleelta jo ennestään tuttu, joten Oona kai ajatteli että kyllä muutkin perille löytää. Nappi tervehti reipasta ratsukkoa suloisesti hirnahtaen, johon Oona vastasi kai sanoen "Me teimme sen!"

Maaliin tulon jälkeen palautumisaikaa on 30 minuuttia, ja tuossa ajassa sykkeen tulee siis laskea alle 56. Oona ei palautumiseen tarvinnut kuin reilut 10 minuuttia ja hyväksytty eläinlääkärin lopputarkastus sinetöi onnistuneen suorituksemme. Joten Oona on nyt virallisesti suorittanut 50 km kilpailun ajassa 3 tuntia 45 minuuttia!

Maaliin tulossa.
Lopputarkastuksessa.
Koska matkaratsastusuramme ei takuulla jää tähän, investoimme Oonalle oikeat matkaratsastussuitset! Suitset ovat synteettiset, pehmeät ja helposti muokattavissa. Kuolaimet saa nopeasti pikalukkojen johdosta pois ja takaisin paikoilleen. Nämä ovat meille enemmän kuin tarpeen, sillä Oonalla on vaikeuksia lenkin aikana juoda kuolaimet suussa. Näin ollen suitsia ei tarvitse riisua vaan kuolaimet pois napsauttamalla suitsista tuleekin riimu! Lisäksi huoltovapaa materiaali kestää hikoilun sekä vesisateen. Suitsia on saatavilla sateenkaaren kaikissa väreissä, ja pitkän pohdinnan jälkeen päädyimme viehättävään violettiin. Lisäksi hankin alkuviikolla itselleni Marangon matkaratsastushousut, jotka olivat käytössä tänään ensimmäistä kertaa ja tuntuivat aivan ihanilta! Mahdanko enää muilla housuilla ratsastaakaan kuin näillä?

Palkintojenjaon jälkeen hevoset marssivat tyytyväisenä koppiin heinäpusseineen ja kotimatka alkoi. Olemme kaikki niin ylpeitä Oonasta! Siitä on tullut niin hieno hevonen, vaikka alkuun tuntui, ettei sitä voisi koskaan kovin kauas kotoa kuljettaa saati näin pitkää matkaa ratsastaa. Kolmen ja puolen vuoden työ on tuottanut tulosta ja tässä ollaan: nyt saamme nauttia sitkeän työn tuloksista. Oonan kanssa voi lähteä minne vain, milloin vain. Ja koska hevonen on varustettu niin äärettömän hienolla positiivisella asenteella ja luonteella, tämä on vasta alkua. Saa nähdä, milloin seuraavaksi olemme tositoimissa? ;)

-Hilla

6 kommenttia:

 1. Onnea Hilla ja Oona hienosta suorituksesta :)

  VastaaPoista
 2. Mahtava juttu! Voitte olla ylpeitä nyt suorituksesta! On myös hienoa kuulla, että Oona on kehittynyt niin menossa asiassa teillä ollessa. Se kertoo jo aika paljon myös hevosihmisistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tanja! Oona tuntuu olevan hevonen, jonka luottamusta ei voiteta päivässä, vaan se on pitkällisen yhteistyön tulos. Kun on yhdessä kuljettu ja koettu monenlaista, ja kumpikin osapuoli luottaa toinen toiseensa, niin mennä voi minne vain turhia hermoilematta! Kun Oona meille tuli, se oli toki silloin jo aivan ihana. Mutten osanut kuvitella, että se voisi muuttua vuosien saatossa vielä näin paljon ihanammaksi. Kiitos Oona! <3
   -H

   Poista
 3. Onnea tosi paljon! Se on niin hienoa , kun näkee että työn tulos palkitaan :). Ihanat noi suitset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Alkuaikoina karsastin värikkäitä matkaratsastussuitsia, mutta niihin on jo tottunut ja nyt alkoi tehdä mieli hankkia sellaiset myös meille. Hyvin käytännölliset ja mielestäni tuo väri sopii hyvin Oonalle. Tosin tummahkolle tammaneidille olisi sopinut myös moni muukin väri ja pitkään pohdimmekin, että minkä väriset meidän mukaan lähtevät! :D
   -H

   Poista