lauantai 15. syyskuuta 2012

Kisakuulumisia: Oonan ensimmäinen voitto!

Matkaratsastuskilpailut, taso 2,3  alue
51,5 km ihanneaikaratsastus, nopeus 10-15 km/h

Anivarhaisella aamutallin jälkeen meidän tiimimme suuntasi kohti Punkalaitumen matkaratsastuskilpailuita. Kaikki edellisessä postauksessa esitelty oli pakattu huolellisesti mukaan, ja kilpailupaikalla pääsimme heti valmistautumaan suoritukseen. 

Suoritukseen valmistautumista
Yhteislähtö
Luokka starttasi klo 10, ja matkaan lähti viisi ratsukkoa. Ensimmäinen osuus oli noin 30 km, joka taittui juuri sopivasti 15 km/h tuntumaan. Matkavauhti oli mitä parhain, sillä joukko kulki tasaista tahtia alusta loppuun. Pari huoltotaukoa matkanvarrella pidettiin, jolloin hevoset saivat viilennystä, juomista ja pientä evästä. Oona ei matkan aikana oikeastaan juonut juuri mitään, mutta iloksemme ennen lähtöä neiti joi kunnon kulaukset taikajuomaa!

Kaikki iloisesti menossa mukana!
Matkan varrella voi sattua yllättäviäkin tilanteita: pääsimme osallistumaan karjan ajoon! Isäntä ajoi lehmänsä laidunmaan puolelle lypsyn jälkeen hevoset kintereillään! (kuva kännykkälaatu)
Ensimmäisen osuuden jälkeen saavuimme tauolle ja eläinlääkärin tarkastukseen. Tässä kohtaa hevosella oli siis palautumisaikaa enintään 20 minuuttia, jolloin sykkeen on laskettava alle 56. Oonalta tähän taisi mennä joitakin minuutteja, ja sen jälkeen suoriuduimme kunnialla eläinlääkärin tarkastuksesta.

Tauolle tulossa
Sitä seurasi 30 minuutin pakollinen tauko, jolloin huollettiin sekä hevosta, että ratsastajaa. Oona nautiskeli liemiänsä sekä evästä, minä vaihdoin kevyempää vaatetta päälle, sillä tuulesta huolimatta sää oli kostean hiostava. Itse en tauolla syö koskaan mitään sen suurempaa, nytkin minulle riittivät myslipatukka sekä mehu. Olen niin monesti kokenut sen, miten "ihastuttava" olo siitä tulee, jos heti ruuan päälle lähtee ratsastamaan, kun kaikki velluu mukavasti vatsalaukussa. ;)

Lähtöä odotellessa 20 km lenkille
Tauon jälkeen matka jatkui 20 km etapilla. Oonalle vaihdoimme kuivan satulahuovan samalla, kun varustimme sen uudelleen. Saimme jatkaa koko loppumatkan hyvässä seurassa, josta kiitos Tarulle ja Teijalle.  Vauhti on tasaista alusta loppuun ja sopi meille paremmin kuin hyvin. Välillä toki Oona koitti ehdottaa, josko voitaisiin ohi mennä ja vähän päästellä, mutta tyytyi kuitenkin ja tuntui viihtyvän suomenhevosten tahdissa!

Maalissa!
Maaliin saavuimme kaikki kolme samaan aikaan. Sen jälkeen hevosia tarkkailtiin, ja palautumisaikaa maalissahan on 30 minuuttia. Yllätyksekseni Oonan syke oli välittömästi alle ylärajan, joten sen pidempiä ihmettelemättä ilmoittauduin tarkastukseen ensimmäisenä. Oona läpäisi tarkastuksen hienosti, vaikka saikin liikkeistä B:n. Tarkastuksissahan arvioidaan hevosta monelta eri osa-alueelta, joita ovat mm. virkeys, mieliala, kuivuminen ja liikkeet. Näistä eläinlääkäri antaa arvionsa mukaan A, B, C, D, josta luonnollisesti A on hyvä ja D hylätty. Pitkän matkan jälkeen hevonen jäykistyy helposti paikalla seistessään, jolloin liikekin on luonnollisesti kankeampi. 

Eläinlääkärintarkastuksessa
Suorituksen jälkeen Oona pestiin ja loimitettiin huolella. Sitten odottelimme palkintojenjakoa eväitä syöden. Tälläkertaa kyseessä oli ihanneaikaratsastus, jossa kuintenkin paremmuusjärjestys ratkeaa tietyn pistelaskennan mukaan. Siinä ratsukko saa peruspisteitä nopeudesta, joka meillä tällä kertaa oli 14,39 km/h, joten saimme näin ollen 14,39 pistettä. Lisäksi kuivimisesta ja liikkeistä saa pisteitä siten, että A = 5 pistettä, B = 3 pistettä ja C = 0 pistettä. Myös palautumisajasta saa pisteitä tietyn taulukon mukaan. Oonalla palautuminen maalissa kesti 4 minuuttia ja siitä saimme 4 pistettä. Oona sai kuivumisesta 5 ja liikkeistä 3 pistettä, joten kokonaispisteemme veivät meidät luokan voittoon!
Palkintojenjaossa. Oonan ensimmäinen voitto ikinä!
Kisapäivä ei olisi voinut mennä paremmin! Sadetta ei saatu, ja suoritus oli mitä mainion, kiitos hyvän matkaseuran ja -vauhdin! Palkinnoksi saimme ruusukkeen sekä ruskean fleeceloimen, ämpärin, t-paidan sekä vadillisen omenoita!

Ja kotimatka alkoi hymyssä suin! Tästä tuleekin varsinainen kisaviikonloppu, sillä huomenna sunnuntaina saamme jännittää Roosan ja Bertan ravisuoritusta Vermon kaviouralla! 

Roosalla oli kisapaikalla videokamera mukana, joten nähtäväksi jää, saadaanko nähdä jokin matkaratsastusaiheinen video lähiaikoina!?

- Hilla

P.S. Joitakin valokuvia 50 km kilpailijoista löytynee kamerastani. Jos haluat kuvia kilpailusta, ota yhteyttä! :)

18 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Olen niin ylpeä teistä! :)

  VastaaPoista
 2. ONNEA!!!! En ehtinyt käydä kisapaikalla onnittelemassa, kun poistuitte ennenkuin ehdin teidän autolle saakka.
  Kiitos matkaseurasta! Teillä hieno suoritus, tamma on mahtavassa kunnossa!! Meikäläiset tällä(kin) kertaa ihmettelivät ihan turhia maaliintulossa, teillä oli oikea meininki!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja kuin myös matkaseurasta kiitokset, toistekin voisi yhdessä matkata kun meillä tuntuu olevan samanlaiset ajatuksen matkavauhdin suhteen. :) Itsekin koin pienen positiivisen yllätyksen, että tosiaan Oona on näin kovassa kunnossa, kun sykkeet niin äkkiä laski. No, me taas jäätiin tauolla ihmettelemään ja havahduttiin, että muut on jo tarkastuksessa käyneet! :D
   -H

   Poista
 3. Onnea Oona ja Hilla sekä myös taustajoukot! Teillä on upea hevonen, me ollaan teistä niiiiiiin ylpeitä! :) ps. mä voisin haluta nähdä niitä kuvia enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista kuin myös siitä, että saimme ostaa Oonan sinulta! :) Mutta päivääkään ei olla kaduttu, on se niin hieno hevonen ja Napin kanssa mitä parhaimmat kaverukset. Laitan sulle kuvia, siis Oonasta! :)
   -H

   Poista
 4. Niin siis en mä muista mutta teistä :D

  VastaaPoista
 5. Onnea onnea!! Voi kun itse pääsis joskus edes pikkumatkan starttaamaan, en edes haaveile mistään 50 km:sta ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä kuule kipinä voi iskeä! Itse joskus aikanaan suunnittelin sitä 30 km linjaa ja 50 km, että ei sen pidempää. Nyt haaveilen seuraavalle tasolle siirtymisestä... :D
   -H

   Poista
 6. Kannattaa TODELLAKIN viimeistään ensi kaudella kokeilla Oonan kanssa pidempää matkaa!!! :)

  Tarulandiassa (http://blondiponit.blogspot.fi) on teille blogihaaste!

  Ps. Voisiko tuon salasanavarmistuksen ottaa pois tästä viestin lähettämisestä, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takuulla kokeillaan! :D Tällä kaudella ainut mahdollisuus taitaa olla Vesilahti lokakuulla, katsotaan sopiiko aikatauluhin vai jääkö ensi kauteen. Kiitos haasteesta!

   P.S. Pois on! En tiennyt sellaisen olevan edes päällä, kiitos ilmoituksesta!
   -H

   Poista
 7. Onnea hienosta voitosta :) löysin sattumalta teijäm blogin ja oon sitä nyt seuraillu, on tuo matkaratsastus kiinnostanu itteäni jo pitempään! Sit tuli sellane kysymys mielee, että mistä oot noi ratsastushousut hommannu? Näyttää nimittäi aikas hienoilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kiva kuulla lukijoistakin, mikä blogissa kiinnostaa jne. :) Ratsastushousut hain Lempäälästä, SW Horse -nimisestä myymälästä. Saa tilattua verkkokaupastakin, sekä myös Repoketun sivuilta. Ovat todella hyvät, sillä täysin tekninen materiaali takaa mukavat oltavat ratsastajalle niin helteellä kuin sateellakin. Suosittelen lämpimästi ihan vaikka joka päiväiseen käyttöön, sillä paitsi että ovat hienot, ovat todella käytännölliset! :) Ja ilman muuta itsekin kokeilemaan matkaratsastusta! Se on mukava laji!
   -H

   Poista