keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Nappi-ponin keittiössä

On varmasti yhtä monta tapaa ruokkia hevosia kuin on ruokkijoitakin. Nyt on kuitenkin aika kurkistaa Nappi-ponin keittiöön ja ottaa selvää, mitä ja miten hevoset meillä syövät.


Keittiössä vallitsee aina hyvä järjestys. Rehut säilytetään kannellisissa astioissa, joissa ne pysyvät puhtaina. Avaamattomat säkit odottavat rivissä. Keittiöön on hevosilta luonnollisesti pääsy kielletty, eikä sinne oikeastaan taida muut kuin Nappi mahtua pujahtamaan.

Meille on tärkeää, että hevosemme voivat hyvin ja näyttävät hyvinvoivilta. Haluamme, että ne ovat sopivan lihaksikkaita eivätkä liian laihoja tai pullukoita. Sopusuhtaisuuteen pyrkiessämme suunnittelemme jokaiselle ruokintaohjelman sen omien, yksilöllisten tarpeiden mukaan. 

Korkealaatuinen heinä on ruokintamme perusta. Hevosemme syövät joko pienpaalattua, latokuivurissa kuivattua heinää tai esikuivattua, muovikääreeseen kiedottua säilöheinää. Heiniä ne saavat useampaan kertaan päivässä, joka tukee hevosen ruuansulatuksen luontaista toimintaa. Heinäjakelu suoritetaan noin 5-6 kertaa päivässä. Aamulla tallissa karsinoihin jaetaan aamuheinät syötäväksi ennen väkirehuja, ulos mentäessä tarhassa odottavat toiset aamuheinät, päiväheinät jaetaan tarhaan, iltapäiväheinät joko hevosten tullessa sisälle tai kauniilla säällä pihalle, ja yöheinät yöpalaksi. 

Nappi ja Oona eivät kumpikaan ole ahmatteja, vaan syövät tarpeeseensa. Kummallekin saa heinää syötää niin paljon kuin maittaa, joten heinän annostelu kaksikon kohdalla tapahtuu menekin mukaan. 

Väkirehuja tarjoillaan kahdesi päivässä, luonnollisesti aamulla ja illalla. Runsaalla heinäruokinnalla pyrimme määrältää vähäisiin väkirehuannoksiin. Meillä kumpikaan ei syö kauraa, vaan käytämme valmiita täysrehuja. 

Racing Prixä Napilla on ollut aina. Luonnollisesti Oonakin siirtyi Napin raksuja rouskuttamaan meille tultuaan. Prix on meillä perusrehuna. Prixiä meillä tarjoillaan iltaisin.
Prix -raksuja

Racing Builder Mixiin päädyimme sen hieman korkeamman energiapitoisuuden vuoksi. Rehussa on jonkin verran enemmän proteiinia ja rasvaa, jolloin muihin mysleihin verrattuna vähän pienemmällä rehumäärällä kaksikkomme pysyy sopivasti lihassa. Mysliä kaksikkomme saa aamupalaksi. 
Mysliä

Pellavainen pellavansiemenrouhe on osa ilta-ateriaa. Se edistää suoliston hyvinvointia ja lisää karvan kiiltoa. Jälkimmäisen vaikutuksen tehoa ei voi olla ihmettelemättä joka syksy, kun laitumelta siirrytään sisäruokintakauteen. 
Pellavansiemenrouhetta

Racing Mineral Plus -kivennäisvalmisteeseen olemme päätyneet sen maittavuuden vuoksi. Kivennäinen hukkuu mukavasti muiden rehujen joukkoon, eikä näin ollen jää ruokakupin pohjalle. Laitumella hevosilla on vapaa kivennäinen, jolloin käytämme Racing Mineralia. Kivennäistä laitamme laitumelle vatiin, josta kukin saa omaan tahtiin ja tarpeeseensa sitä nauttia.
Mineral Plus
Kesäaikaan kaksikkomme laiduntaa yötäpäivää. Silloin kumpikaan ei yleensä saa väkirehuja. Loppukesästä laudunruohon ravintoarvon laskiessa Oona usein alkaa popsia rehuja jo ennen sisäruokintakautta. Nappi pärjää vallan mainiosti ruohonkorsilla koko laitumellaoloajan. Laitumella on aina saatavilla vettä, suolakivi sekä kivennäisiä. 

Otteita reseptivihosta...

Sisäruokintakaudella kummallakin on oma suolakivi karsinassaan. Oonalla on juoma-automaattina uimurikuppi, Napilla perinteinen ämpärijuotto. Kaksikkomme saa B-vitamiinia kuureina useampaan otteeseen vuoden aikana. Sen lisäksi jonkin monivitamiinivalmiste on usein keväällä paikallaan karvanlähdön aikaan. 

Rasituksen mukaan huolehdimme kummankin elektrolyyttitarpeesta. Rankemman treenin tai helteisen lenkin jälkeen tarjoamme usein taikajuomaa, jonka blogiamme pidempään seuranneet tunnistavat Racing Revolyte + vesi -seokseksi. Tämä maistuu kummallekin paremmin kuin hyvin, ja usein liemi on meillä "palkkiona" lenkin jälkeen.

- Hilla

1 kommentti: