perjantai 21. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 21. luukku: Bertan muodonmuutos pullasta puntiksi


Tässä joulukalenterin luukussa ajattelin kertoa Bertan ja minun yhteisestä kehityksestämme niin ravi- kuin ratsupuolella, sekä siitä, kuinka pulleasta ponimuksesta muotoutui lopulta kaunis ja lihaksikas ponineiti.

Berta ei tosiaankaan aina ole ollut solakka ponimus, vaan alkuaikoina poni muistutti enemmän virtahepoa kuin russponia. Berta varsoi vuonna 2007 kauniin tammavarsan Bigga Belissan ja mammaloman jäljiltä ponille jäi muutamia ”raskauskiloja”, joita sitten aloimme pikkuhiljaa pudottelemaan Bertan mammaloman loputtua.
Mammalomalainen vuonna 2007 (vas.) ja virtahepo vuonna 2008 (oik.)


Bertaa aloin liikuttamaan säännöllisesti vasta vuoden 2008 alussa.  Liikutus tapahtui yleensä ratsastaen, sillä Hilla ajoi Bertalla silloin kilpaa raveissa ja hoiti näin ollen ponin ajamisen. Alkuun tutustuimme rauhassa toisiimme ja kesän alussa aloimme käydä myös tunneilla, sillä halusin kehittää sekä itseäni, että Bertaa. Berta osasi tuolloin ratsastuksessa perusasiat, poni nosti laukat molempiin suuntiin, sekä osasi pysähdykset ja peruutukset.  Tuona kesänä aloitimme erityisesti ponin laukan työstämistä, sillä Bertan laukkaaminen oli silloin aika ”täysillä mutkat suoriksi”- tyyppistä kaahotusta. 

Loppukesästä osallistuimme ensimmäisiin estekilpailuihimme 30cm luokkaan ja pari viikkoa myöhemmin myös koulukilpailuihin, joissa menimme luokan Aikuisohjelma 2002. Kummistakaan kisoista ei menestystä tullut, sillä estekisat päättyivät kahteen kieltoon jo toisen esteen jälkeen ja koulukisoissa Berta keskittyi enemmän kouluaitojen kyttäämiseen kuin olennaiseen. Valkoiset kouluaidathan olisivat voineet syödä pienen lihapullaa muistuttavan ponin suihinsa! Koulukilpailuista saimme prosenteiksi 50,952% ja paperia katsellessani huomaan tuomarin kommenteissa toistuvan sanat kiireinen, kaatuu sisään, sekä muistutuksia tarkempien teiden ratsastamisesta. 

Vuoden loppupuolella osallistuimme vielä kolmiin estekisoihin, joista viimeisissä kisoissa onnistuimme saamaan puhtaan radan ilman ainoatakaan kieltoa! Tosin itse sähelsin tuolloin radalla omiani ja saimme neljä virhepistettä ylimääräisestä kiertotiestä. Olin kuitenkin äärettömän tyytyväinen poniin, joka oli hypännyt virheettömästi joka ikisen esteen!
Berta-pullero ensimmäisissä koulukisoissa, sekä ensimmäisessä montéstartissaan.

Vuonna 2009 jatkoimme säännöllisesti tunneilla käyntiä, sekä yritimme epätoivoisesti laihduttaa edelleen pyöreänä pysyvää ponia. Tunneilla poni alkoi myös huomata joutuvansa oikeasti hommiin ja tästä suivaantuneena Berta päättikin pistää välillä ihan kunnolla vastaan! Muistan hyvin, kuinka tunnilla saatoin yksinkertaisesti vain väsähtää ja parahtaa itkuun, kun itsepäinen poni painoi aivan järkyttävästi ohjalle yrittäessään livetä tehtävistä! Onneksi apunani oli silloinen ratsastuksenopettajani, sekä tietenkin Hilla, joka taitavampana ratsastajana sai tarpeen tullen kiivetä välillä kurittoman ponin selkään. Osallistuimme kesän aikana myös useisiin estekilpailuihin, joissa kilpailimme lähinnä 40 ja 50 cm luokissa, sekä sijoituimme ensimmäistä kertaa! Myös koulukilpailuissa tuli tuolloin käytyä ja suoritimme jo tutuksi tulleen Aikuisohjelma 2002:n prosentein 57,619. Samana vuonna Hilla houkutteli minut myös kokeilemaan Bertan ajamista ja sainkin todeta Bertan myös mitä mahtavimmaksi poniksi ajaa!
Pulleroponi ennen laidunkautta (vas.) ja laitumelle päästyään (oik.). Berta pitää ruuasta! :D


Vuonna 2010 Berta alkoi pikkuhiljaa muistuttaa muodoltaan jo ”normaalia” ponia, sillä ponin maha ja kaula alkoivat pienentyä. Ratsastuspuolella siirryimme esteillä 60 cm luokkiin, joista tulikin jopa muutamia sijoituksia! Koulupuolella jatkoimme edelleen lähitallin koulukisoissa Aikuisohjelma 2002:n parissa ja tällä kertaa paperiimme merkittiin prosenteiksi 58,57%. Samana vuonna starttasimme Bertan kanssa ensimmäisen kärrylähtömme Forsassa 1.5. , jossa kipitimme ajaksi 2.13,1. Vuoden aikana starttasimme yhdessä vielä kahdesti ja vuoden viimeisessä startissa Riihimäellä Berta ravasi uuden ennätyksensä 2.10,4!Vuonna 2011 yhteistyömme alkoi Bertan kanssa pelata aivan uudella tasolla ja tämä näkyi niin kotona, kuin kilpailuissakin. Saavutimme ensimmäisen voittomme esteradalta, sekä raveista (tosin harjoitusraveista, mutta voitto tuntui silti mahtavalta!) ja sijoituimme useasti kolmen parhaan joukkoon molemmissa lajeissa! Osallistuimme myös ensimmäistä kertaa Suomen Russ-ponien Ystävät RY:n järjestämiin Russimestaruus- kilpailuihin ja kaikkien yllätykseksi Bertasta tuli Russimestari vuosimallia 2011! Loppuvuodesta kilpailimme myös ensimmäistä kertaa 70 cm luokassa, josta tulokseksi tuli 4 virhepistettä yhden puomin kolahdettua alas. Ravipuolella myös ennätys tuli uusittua vuoden viimeisessä startissa aikaan 2.09! Berta oli tuona vuonna aivan loistokunnossa, eikä poni tosiaankaan enää näyttänyt virtahevolta! ;)Tänä vuonna kisakauden saldona on yksi voitto estekisoista, hyvin menneitä esteratoja, sekä ravipuolella uusi ennätys 2.08,1! Myös lähitallin koulukisoissa käväistiin Bertan kanssa ja tällä kertaa opeteltavana olikin vaihteeksi Helppo C:1 2000 –ohjelma. Vaikka keli näissä kisoissa olikin mitä kamalin, prosenteiksi saimme 60,73% ja tämä onkin meidän ennätyksemme! Tänä vuonna oli myös tarkoitus startata K.n. Special ihan kokeilumielessä lähitallilla, mutta talli ei valitettavasti järjestänytkään koulukilpailuja enää loppuvuodesta. Berta on myös pysynyt koko vuoden mukavan solakkana, eikä liikakiloja ponilla juurikaan ole. 


Loppuun vielä lyhyt kooste, johon keräsin jokaiselta tähänastiselta yhteiseltä vuodeltamme kuvia, sekä videoita. Pahoittelen, etten saanut tuota yhtä videon alkuvaiheilla olevaa klippiä enää toimimaan...( jos video ei suostu näkymään, paina videoruutuun tulevaa "Katso Youtubessa"-painiketta, niin pitäisi näkyä.)Muista äänestää suosikkivideotasi ja osallistua arvontaan! :)
- Roosa

2 kommenttia:

 1. Bertan kanssa on tehty hienoa työtä. Ja olihan se mukava poni ratsastaa vaikkakin kovin pikkiriikkisen oloinen noin niin kuin hevosten jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, on se kyllä aika veikeen tuntusta, kun pitkäkoipi- Oonan selästä hyppääkin yhtäkkiä tällasen karvamopon kyytiin! :D

   - Roosa

   Poista