maanantai 14. tammikuuta 2013

Toivepostaus: Valjaspussin salaisuus

Olemme aikaisemminkin julkaiseet blogissamme toivepostauksen lukijamme pyynnöstä.  Jälleen olemme toiveen kuulleet ja toteuttaneet sen. Tässä postauksessa kerromme, miten valjaat saa pakattua kätevästi nippuun ja laitettua siististi valjaspussiin. Esittelemme myös lyhyesti obersekin sekä potkuremmin.

Tämän kertaisen toivepostauksen toteutimme kuvaamalla "opetusvideon" aiheesta, sillä siten koimme parhaiten vastaavamme pitkäaikaisen lukijamme toiveeseen. Kuvauksesta vastasi (kukapas muukaan kuin) Roosa, selostuksesta Hilla, mannekiinin roolista Oona ja virallisen valvojan ja joka paikan höylän roolissa tietysti koiramme Siru.


Mikäli juuri sinä haluaisit lukea postauksen jostakin tietystä aiheesta, toiveet, ideat ja kysymykset ovat aina tervetulleita!

-Hilla

8 kommenttia:

 1. Ei hitsi, en oo ikinä ennen kuullu tälläsestä jutusta! Kätevä tollanen pussi! En oo ite ajanu ku 2 kertaa jotaa, enkä ikinä oppis kyl valjastamista! Näytti niin helpolta :D Oli hyvä video ja katoin ihan kokonaan :) Lisää tällasia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko sulla ideoita, mistä haluaisit tietää lisää? Kyllä kuvataan lisää materiaalia heti, kun joku antaa vinkkiä, että mistä haluaisi oppia lisää tai saada vinkkiä :)
   -H

   Poista
 2. Hyvä opetusvideo! :) onko teillä vielä samat silat jotka tuli meiltä Oonan mukana vai onko vaan samalta valmistajalta? Terkkuja, täytyis tulla teitä taas moikkaamaan joku päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuo ne Oonuskaisen alkuperäiset, ikiomat silat! Hyvät on ja toimii hyvin, siistinä pysyneet, mutta eipä tällä käytöllä merkkivaljaat pääse kovin äkkiä kulumaan. ;) Silatyyny on taidettu uusia välissä, ja käytän melkeen vallan noita Vantun vanhoja päävehkeitä, kun ne on niin pehmeäksi kulunutta nahkaa. Noita Oonan omia (videolla päässä) käytettiin "raviaikoina". Ne vaan on niin uudenkarkeen jäykät, että tykkään niistä Vantun pletkuista enemmän.

   Tervetuloa vaan! Täällä teitä sitten ootellaan! :)
   -H

   Poista
 3. Kyllä Hillan kannattaisi harkita vaikka jotain opettajan virkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tiiä sitten vielä, miksikä tässä isona oikeen ryhtyis! :D
   -H

   Poista
 4. Hei,

  Täällä sitä kirjoittelee se sama Vantun ja kotisivujen aikainen tumpelo lukija, jolta tämä toivomus siis alunperin lähti! :-)

  Ensiksi PALJON kiitoksia, kun viitsitte nähdä näin paljon aikaa ja vaivaa kysymykseeni vastaamiseen!

  Lopputuloksesta ei kyllä ole yhtään valittamista, sillä tämä vastausvideo ajoi kyllä asiansa täysin ja eiköhän niputus hoidu näillä ohjeilla jatkossa aivan varmasti!

  Oli hauska huomata, että oma aiempi niputukseni ei ollut AIVAN väärin, olin osannut aika paljon tehdä samoin kuin videolla, mutta omia kikkailujakin riitti... ;-) No, eiköhän sitä kunhan enemmän innostuu valjastelemaan, niin se oma tyyli sieltä löydy, mikä on sitten kätevin valjastuksen ja säilytyksen kannalta!

  Videota katsoessa kuitenkin heräsi muitakin kysymyksiä, lähinnä koskien noita lisäremmejä. Onko esimerkiksi häntäremmi miten tärkeä ajaessa? Jäin myös miettimään tuota sekkiä, että harva hevonen juoksee ilman sitä. Tarkoitettiinko sillä lähinnä kisaavia ravureita vai myös harrastehevosia? Onko ajokuolaimilla muuta merkitystä, kuin kuolainrenkaan suuhun eksymisen estäminen? Jos hevonen ei auo suutaan sen erityisemmin, onko tavallinen nivelkuolain käytännössä sama asia?

  Esimerkiksi tuo oma entisenä ravurina pitää ajaessa jo tavallaan luonnostaan päätään kohti taivasta, joten en ole pitänyt sekkiä ajaessa. Meiltä kuitenkin löytyy sellainen varustehuoneesta, joten mietin, että kannattaisiko se kaivaa esiin ja totutella sen käyttöön, vai onko sen hyöty harrastelukäytössä olematon? Häntäremmi meillä on käytössä useimmiten, mutta välillä kun olen jättänyt sen pois, niin ei kyllä ole ollut valjaiden istumiseen mitään muutosta. Sitä kuitenkin käytetään ilmeisesti samaan tarkoitukseen kuin satuloidenkin kanssa, ettei sila valu eteenpäin? Ai niin, viimeinen kysymys on vielä noista ohjista, että meneeko ne ajaessakin rintaremmin hihnan ali? Eikö ne hankaa alla tai liikuta rintaremmiä?

  Huh, ette varmaan ajatellut, että yhden avuttoman kysymyksen lisäksi tulee kymmenen lisää... :-) !!! Tämä ajaminen ja valjastaminen on kuitenkin niin mielenkiintoinen aihe, että noiden omien alkeellisten taitojen lisäksi oppisin enemmän kuin mielelläni lisää kaikkia ravi-ihmisten kikkoja ja vinkkejä asiaan liittyen :-)

  Kiitos siis paljon vielä kerran tästä videosta ja kiitos jo etukäteen, jos jaksatte uhrata aikaa myös näihin lisäkysymyksiin vastaamiseen!

  Hyvää alkanutta vuotta teille ja hevosille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että videomme tavoitti toivomuksen esittäjän! Sinua kovasti ajattelimme sitä tehdessämme ja kuvatessamme.

   Tosiaan, tässä videolla esittelimme vain oman tapamme, tapoja on varmasti yhtä monta kuin tekijääkin. Itse olen oppini saanut ravi-ihmisiltä, ja heidän tyylinsä ja käytäntönsä ovat tavoiksemme iskostuneet.

   Sitten niihin lisäkysymyksiin :) Hienoa, että niitä tuli mieleesi, sillä sehän vain osoittaa sitä, että olet asiaan syventynyt ja aidosti tiedonhaluinen ja kiinnostunut!

   Häntäremmistä: Häntäremmin tarkoitus on estää siloja valumasta eteenpäin. Remmin merkitys korostuu poneilla ja muodokkailla hevosilla, alamäkeen ajettaessa ja äkkipysähdyksissä, joissa kärryt ikään kuin ”tuuppaavat” siloja eteen. Toki ilmankin voi ajaa, jos silat pysyvät hyvin paikoillaan ja kokeilemallahan sen näkee. Tiedän tapauksia, joissa esim. melanoomaa sairastavilla hevosilla ihan käytännön syistä on onnistuneesti ajeltu ilman häntäremmiä. Ilmeisesti myös omalla hevosellasi tämä toimii, joten ilmankin voi ajaa. Tosin silloin, jos hevonen kompastuu vauhdissa ja kaatuu, saattavat silat mennä yli sään kaulan puolelle, jollei häntäremmiä ole. Suosittelisin kuitenkin sen käyttöä.

   Sekistä: Sekki ei ollenkaan ole välttämätön ja tarkoitin nimenomaan raveissa ajamista. Hevonen on usein paljon rennompi, kun ajelee ilman sekkiä. Meilläkin kaikki kotiajot suoritetaan ilman sekkiä ja tällä hetkellä sekki on käytössä vain Bertalla intervalli- ja hiittiajossa. Tietysti silloin, jos hevosella on tapana vetää päätä alas ja pukitella, sekki on oiva apuväline sen estämiseen. Eikä sitä silloinkaan tarvitse kovin tiukalle laittaa. Hevosesi kuulostaa oikein mukavalta ajaa. Jatka samaan malliin vaan ja anna sen sekin olla varustehuoneessa jemmassa.

   Ajokuolaimista: Eipä sillä ravikuolaimen nisptaakilla suurta merkitystä ole, vallan hyvin voi ajaa tavallisella kuolaimella. Meillä kumpaakin ponia usein ajetaan ihan kolmipalalla, ei ravinivel ole ollenkaan välttämätön. Tavalliset kuolaimet käyvät hyvin.

   Ohjista: Ohjat laitetaan tavallisesti rintaremmin alta, niin kuin videolla. Poikkeuksena y-malliset rintaremmin, jotka istuvat eri tavalla. Ohjat eivät hankaa hevosta, koska rintaremmi ei ole niin tiukka vaan myötäilee liikkeitä. Samalla se estää ohjia valumasta hevosen polviin, jos ajelee löysemmillä ohjilla. Eikä hevonen saa ohjia solmuun päänsä kanssa, jos se esim. kesällä heiluttelee kovasti päätään ötököiden johdosta.

   Tässäpä nämä. Mutta ihmeessä kysy lisää, jos vaan jotenkin voimme asiassa auttaa. Ajaminen on ihanaa ja siksi on hienoa, että olet kiinnostunut asioista kun sinulla on siihen sopiva hevonen. Mukavaa vaihtelua hevosellekin ajaminen! :)

   Jos haluat vielä tietää jotakin, tai myöhemmin sinulle tulee mieleesi kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä! Autamme mielellämme!

   Kiitos, kiitos! Hyvää vuodenjatkoa sinulle ja hevosellesi, ja mukavia ajoretkiä!
   -H

   Poista