lauantai 16. helmikuuta 2013

Kisakuulumisia: Yllätysvoitto

Matkaratsastuskilpailut, taso 2,3  alue
46,5 km ihanneaikaratsastus, nopeus 10-15 km/h
Järjestäjä: Sisuratsukot

Vihdoin koitti päivä, jolloin pääsimme Oonan kanssa aloittamaan matkaratsastuskisakauden. Suuntana Sastamalan Aurajärven maastot ja oman seuran järjestämät kisat.  

Oonan kävin ruokkimassa jo tavallista aiemmin eli puoli viisi, jotta neiti ehti evästää aamuruokansa kaikessa rauhassa. Suurimmaksi osaksi kisavalmistelut oli tehty jo edellisenä iltana, ja näin aamuksi jäi oikeastaan enää hännän letitys. Pitihän sitä nyt leitti oikein arvon Rinsessalle laittaa, että näyttäisi punainen rusetti hännässä oikein hienolta. Luulen, että Oona on saattanut sen vuoksi jopa joskus jalallaan hutasta, jotta saisi häntäänsä tuon koristeen. Oonahan ei tutuille vihoittele, ja Nappikin saa kaikessa rauhassa kulkea vaikka Oonan hännässä kiinni. Mutta viime kisakauden parin ruuhkaisen kisakokemuksen jälkeen Oona on alkanut varoittelemaan muita, joten siksi turvallisuus syistä rusetti häntään!

Oona sai ylleen ihka uuden loimen, jonka eilen hankimme Roosan kanssa Agrimarketin alennusmyynneistä. Loimi sopii täydellisesti Oonan kisaväreihin! Tyylikäs neiti tyylikkäästi koppiin ja sitten seitsemän aikaan lähtö kohti kisapaikkaa!

Oona kisapaikalla uudessa loimessaan

Kaikki sujui täysin suunnitellusti ja kisapaikalla olimme hyvissä ajoin! Ehdimme käydä alkutarkastuksessa ennen klo 9 alkavaa reittiselostusta ja siinä kaikki oli kunnossa. Leposyke 38. 

Reittiselostuksessa saimme kuulla lenkkien koostuvan hyväpohjaisista, lumisista teistä. Lenkkien pituudet olivat 30,5 km ja 16 km, jotka ratsastettiin tässä järjestyksessä. Huollon osalta reitit olivat hieman haastavampia, silä huoltokieltoaluetta (= mahdotonta ajaa autolla) oli melkoisen runsaasti.

Viereemme parkkeerasivat Kirsi ja Rico tiimeineen,  joiden kanssa keskusteltuamme teimme yhteiset toimintasuunnitelmat. Huollot osittain yhdistettiin haastavien huolto-olosuhteiden johdosta, joten tulisimme kulkemaan yhtä matkaa. Vauhdin suhteen kummallakin oli samat tavoitteet ja ajatukset: tasaista vauhtia alusta loppuun, ei revityksiä. 
Alkuverryttelyä. Kuvassa Kirsi ja Rico, minä ja Oona sekä Siina ja Ruuna
Olin kerrankin hevosen selässä haluamaani aikaan ja Kirsin ja Ricon kanssa lähdimme käpyttelemään hevostemme kanssa. Ehdimme hyvän tovin verrytellä niitä ennen lähtöä. 

Lähdössä lähdimme muiden perään. Oona olisi halunnut painella kärkijoukoissa, mutta jonkin matkaa hidastettuani Oona tyytyi Ricon seuraan. Hevosillamme tuntui synkkaavan ja ratsastimmekin koko matkan rinnakkain kovasti hevosista höpötellen. 


Kaikki jonossa menossa lähtöpaikalle
Hyvässä seurassa matka meni nopeasti. Pian olimme jo ensimmäisellä huollolla noin 15 km kohdalla, jossa Oonalle kelpasi vain porkkana. Jatkoimme matkaa ja hevoset hölkkäsivät rinta rinnan korvat pystyssä rennosti eteenpäin. Toinen huolto meillä oli vasta ihan lopussa, noin 4 km ennen maalia, jolloin puimme hevosille ratsastusloimet. 


Maaliin talutimme hevoset. Huolto toimi loistavasti (kehitystä siis tapahtunut) ja hevonen oli satulatta loimitettuna alta aikayksikön! Tarkistin vielä Oonan sykkeen ja ilmoitin sen eläinlääkärin tarkastukseen 3 min palautimisen jälkeen. Tarkastuksessa syke 60, ei huomautettavaa. Ekan lenkin keskinopeus noin 14,4 km/h. 

Yhteinen rytmi juostessa?!


Oona valmistautuu 16 km lenkille
Puimme Oonalle takkia päälle ja neiti pääsi evästämään. 30 minuutin pakollinen tauko kului nopeasti ja pian oli jo aika satuloida hevonen uudestaan. Kävelimme taas lähtöalueella Kirsin ja Ricon kanssa. Oona sai lähtöluvan 2 min aikaisemmin ja lähdimme kävelemään. Oona vähän ihmetteli, miksei Rico tullut mukaan. Välillä se kurkisteli taakseen mutta käveli reippaasti eteenpäin. Pian kuitenkin takaamme kuului Ricon kavioiden rummutus ja matka jatkui yhdessä kuten ensimmäinenkin lenkki. 
Oona ylittää jo lähtölinjan, Rico seuraa pian perässä!
Huoltopaikkana oli junaradan tasoristeyksen ylitys. Ylityksessä oli toimihenkilö valvomassa, sillä siinä ei ollut puomeja tms. vaan ihan korvakuulolla ja näköhavainnoin piti valita sopiva ylityshetki. Juuri ennen kun saavuimme risteykseen kuulimme, miten siellä meni juna. Näin saimme rauhallisen ja turvallisen ylityksen, koska ei seuraava juna ihan heti perään tule. 
Viimeisellä huollolla
Maaliin menossa
Vielä lopussa oli toinen huolto, jossa puimme jälleen loimet ylle. Oonalle alkoi myös maistua juoma kunnolla vasta tällä toisella lenkillä, joten Oonalle tarjottiin vielä juotavaa. Maaliin kävelimme yhdessä ja ylitimme maalilinjan tasassa! Tämän lenkin keskinopeus noin 13,2 km/h. Huoltotiimimme (eli äiti ja Roosa) olivat vastassa ja taas kaikki sujui hienosti. Eläinlääkärin tarkastukseen ilmoittauduimme neljässä minuutissa ja syke silloin 52. Ei huomautettavaa.

Lopputarkastuksessa

Tarkatuksen jälkeen Oonalle loimia niskaan ja evästä eteen. Välillä kävimme vuorotellen taluttelemassa hevostamme samalla, kun odottelimme palkintojen jakoa. 

Palkintojenjaossa yllätyin toden teolla, sillä voittajaksi julistettiin meidän Oona! Olin ihan puulla päähän lyöty, sillä emme olleet maalissa ensimmäisten joukossa. Mutta ilmeisesti saimme sen verran pisteitä, että se toi meille voiton. Keskinopeus oli 13,5 km/h ja se kerrottiin kahdella. Liikkeistä saimme 5/5 pistettä, kuivumisesta 5/5 pistettä ja palautumisesta 4/5 pistettä. Yhteensä siis 41 pistettä. 


Ilme kertoo kaiken...
Oona seisoi ylpeänä vieressäni. Kun katsoin sitä uskomatta voittoamme todelliseksi, Oona vilkaisi minua itsevarman oloisesti: Mitäs siinä ihmettelet? Tottakai minä voitin!

Kaikki luokan osallistujat saivat hienosti hyväksytyn tuloksen! Palkintojenjaon jälkeen laitoimme Oonan kotiinlähtö kuntoon ja sitten suuntasimme kotiinpäin. 
Palkintojenjaossa
Päivästä jäi kaiken kaikkiaan positiivinen fiilis. Kisajärjestelyt toimivat moitteettomasti ja reitit olivat aivan ihanteelliset. Matkaseura oli jälleen ensiluokkaista ja huollot toimivat hyvin. Huoltotiimimme äiti ja Roosa toimivat hyvin yhteen minun ja Oonan ajatusten kanssa, ja isä sai keskittyä kaikessa rauhassa valokuvaamiseen ja autolla ajoon. Oona yllätti olemalla ihan super ja taitaa hepo olla kovemmassa kunnossa kuin luulinkaan. Lisäksi Napin jääminen kotiin ei tuntunut Oonaa haittaavan.
Palkintokassin sisältöä
Lisää kuvia kilpailuista on täällä

Lisää kisaraportteja samaisista kisoista on luettavissa myös alla olevista blogeista lähipäivinä. Joten mikäli matkaratsastus ja kilpailut kiinnostavat, käy ihmeessä tutustumassa! Blogeja lukemalla oppii aina jotakin uutta lajista!
Kirsin ja Ricon kisaraportti luettavissa blogista Team kimot ja muutama muu
Tarun ja Kalilein kisaraportin voit lukea blogista nimeltä Tarulandia

- Hilla

23 kommenttia:

 1. Upea tuo uusi loimi! Onnea voitosta, olette sen koko tiiminä ansainneet. Teette yhdessä hienoa jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oonan kaikki kotiloimet ovat lähestulkoon Vantun peruja, joten on kiva hankkia sille "tyttöjenvärisiä" kisaloimia :)

   Meillä tiimityö sujui saumattomasti tänään niin ratsukon kuin huollon kanssa. Ei voisi parempaa toivoa!
   -H

   Poista
 2. Meidänkin tallilta oli Hoppu & Ronja + Junnu & Julia mukana kisoissa, yhtä luokkaa lyhyemmässä kuin te tosin :) Voitto tuli Junnulle (ennen lenkkiä syke 32, lenkin jälkeen 36), ja kakkossija Hopulle (40-40), ei paha! Hienosti meni kyllä teilläkin, onnea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtölistoista jo huomasin, että "tuttuja" ratsukoita oli saapumassa kisoihin. Ja lenkin varrella tulimme vastakkain pariin otteeseen ja näin tämän hauskan rotuyhdistelmänkin livenä! Varsin sopusuhtainen ja näppärän kokoinen tuo Hoppu!
   -H

   Poista
  2. Joo, vähän etupainoinenhan se on mutta tosiaan juuri täydellisen kokoinen poni Ronjalle! :) Harmi kun itse olin töissä, ois ollut kiva tavata sutkin!

   Poista
  3. Joku toinen kerta sitten, kai tytöillä kisainnostus jatkuu?! :) Tästä olisi hyvä jatkaa!
   -H

   Poista
 3. Vau mitkä palkinnot ja ONNEA ONNEA ONNEA!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuo loimi on niin ihanan värinen! Fionalla on se oranssiraitainen ;D

   Poista
  2. Kiitos kiitos kiitos!!! :) Kyllähän tuossa palkintokassissa oli niin monenlaista tuotetta, ettei niihin vielä ehtinyt kaikkii edes tutustua. :D
   -H

   Poista
 4. Te ootte niiiiiiin PRO!!!!
  ONNEA vielä mahtavasta suorituksesta!!!! :)

  VastaaPoista
 5. Jee! Hyvä teiän tiimi!!! :)

  VastaaPoista
 6. Hirmusesti onnea! Oona on mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oona on mieletön! Uskon tuskin itsekään, mutta totta se taitaa olla!
   -H

   Poista
 7. Vautsi, onnea! :)
  Millaset rajat noissa kisoissa on jotta niissä pääsee hyväksytysti läpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja mäki kattelin agrissa noita raitaloimia mutta en sit malttanu ostaa. Liikaa valkoista mun makuun. x)

   Poista
  2. Kiitos! Juuri tuon valkoisen värin johdosta loimi on vain edustuskäytössä ;)

   Matkakisoissahan on kahden laisia luokkia:
   - nopeuskilpailut (kansalliset luokat 80-120km) joissa voittaja se, joka ensin on maalissa ja läpäisee hyväksytysti eläinlääkärintarkastuksen. Syke laskee 30 min alle 64.
   - ihanneaikaratsastus (alue ja seura 15-79km) joissa kaikki hyväksytyn suorituksen tehneet ovat samalla sijalla. Eli ratsastavat luokan läpi annetussa aikahaarukassa ja läpäisevät tarkastuksen em. kriteerein. Lisäksi voidaan pisteyttää ratsukot ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen, jolloin luokassa on sijoittuneet (niin kuin näissäkin kisoissa 46,5km luokassa)
   -H

   Poista
  3. Ok. Mietin vaan että oliskohan Masin kans pystyny mennä tollaseen (Nasu raukka on mulle ihan liian pieni kisoja ajatellen) kun reenais säännöllisesti. Tosin en tiä sit mitä se vaikuttaa, ku Masilla on yleensä aina lenkin jälkeen takajaloissa nestettä ku sillä on vanha hankkarivamma... lähinnä sitä hyväksyttyä suoritusta ajatellen. Miten paljon te treenaatte ja miten pitkiä lenkkejä teette noita kisoja ajatellen?

   Poista
  4. Mene ihmeessä kokeilemaan! Matkaratsastus on hauskaa eikä sitä tarvitse ottaa lainkaan vakavasti vaan pitää hauskaa yhdessä hevosensa kanssa. Mikäli hevonen ei onnu lenkin jälkeen, en usko että sitä nestekertymän jälkeen hylättäisiin...? Hylkäyksen syyt ovat usein liian korkea syke tai ontuminen. Huomautuksen toki voi saada jaloista, mutta se ei estä hyväksyttyä suoritusta.

   Lue lisää ajatuksistani treeneistä voit lukea erillisestä postauksesta!
   -H

   Poista
  5. Ja näillä em. postauksen eväillä olemme suorittaneet 30-50 km kisoja ja seuraavaksi tavoitteena siirtyä seuraavalle tasolle :)
   -H

   Poista
 8. Hirmuisesti Onnea upeasta suorituksesta!

  VastaaPoista