keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Toivepostaus: Mitä on matkaratsastus?

Hevosen kesyttäminen mahdollisti aikoinaan ihmiselle nopeamman tavan siirtyä paikasta toiseen. Hevosilla voitiin edetä pitkiäkin matkoja reippaasti, koska ne olivat sitkeitä ja kestäviä.

Matkaratsastus, englanniksi endurance riding, on yksi vanhimmista ratsastuslajeista. Se on hevosen kestävyys- ja nopeuskilpailu, jossa vaaditaan myös ratsatajalta hyvää ratsastuskuntoa ja maastoratsastustaitoja. Hyvät hevosmiestaidot punnitaan tässäkin lajissa, kun ratsastettavat matkat kilpailuissa vaihtelevat aina 15 km aina 160 km!

Matkaratsastuskilpailut ja luokat

Matkaratsastuskilpailuissa voi olla kahdenlaisia luokkia: ihanneaikaratsastuksia ja nopeuskilpailuita. 
Ratsukoita Punkalaitumen matkaratsastuskilpailuissa 15.9.2012
Ihanneaikaratsastuksessa voi kilpailla tasoilla 1 ja 2 (ent. seura- ja aluetasolla). Siinä ratsukolle annetaan tietty aika, jonka puitteissa kilpailureitti tulee suorittaa. Näin ollen ratsukko voidaan hylätä, jos joko ylittää tai alittaa annetun aikahaarukan. Ratsastusaika ilmoitetaan aina nopeutena, kuten esimerkiksi 10-15 km/h. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 30 km kilpailu on suoritettava vähintään 2 ja enintään 3 tunnissa.

Tasolla 1 voi kilpailla 12-29 km. Tasolla 2 voi kilpailla 30-39 km (taso 2.1), 40-59 km (taso 2.2) ja 60-79 km (taso 2.3). Ennen seuraavalle tasolle siirtymistä, ratsukolla pitää olla hyväksytty tulos, eli kvaalitulos, edeltävältä tasolta. 

Ihanneaikaratsastuksessa kaikki hyväksytyn suorituksen tehneet ovat "voittajia" huolimatta siitä, onko maalissa ensimmäisenä tai viimeisenä. Ratsukot voidaan kuitenkin asettaa paremmuusjärjestykseen pisteyttämällä. Pieteitä annetaan nopeudesta, liikkeistä, kuivumisesta ja palautumisajasta. 
Oona palkintojenjaossa
Nopeuskilpailussa voittaja on luonnollisesti se, joka ensimmäisen ylittää maalilinjan ja läpäisee hyväksytysti eläinlääkärin tarkastuksen. Nopeuskilpailuissa kilpaillaan kansallisella tasolla 80-160 km matkoilla. Luokissa on aina miniminopeus, esimerkiksi 10 km/h, jota hitaammin edennyt ratsukko hylätään.

Kilpailureitit on aina merkitty värillisin nauhoin ja kääntymisnuolin. Lisäksi reitistä saa aina kartan, joka käydään läpi reittiselostuksessa ennen luokan alkua.

Eläinlääkärin tarkastukset

Kilpailu alkaa ja päättyy aina eläinlääkärin tarkastuksella. Eläinlääkäri tarkistaa hevosen liikkeet, nestetasapainon, vireystila ja sykkeen, jonka tulee olla alle 64 iskua minuutissa. Lopputarkastus suoritetaan maaliin tulon jälkeen ja palautumisaika on enintään 30 minuuttia. Tämä tarkoittaa sitä, että hevosen sykkeen pitää tuossa ajassa laskea 64 tai sen alle. Muutoin hevonen hylätään sykkeen vuoksi.

Tarkastuksessa saa olla kaksi henkilöä hevosta kohti. Sihteeri kirjaa eläinlääkärin huomiot kilpailukorttiin.
Kun ratsastettava matka on riittävän pitkä, se ratsastetaan useammassa osassa. Osuuksien välillä on pakollinen tauko, jossa hevonen tarkastetaan ja sen täytyy läpäistä tarkastus hyväksytysti ennen kilpailun jatkamista.  Palautumisaika tauolla on 20 minuuttia. Tauon aikana hevonen huolletaan: se juotetaan ja sille annetaan esimerkiksi heinää. Pidemmillä matkoilla hevonen tarvitsee energiaa, jottei se väsy verensokerien laskiessa liian alas. Toisaalta, jos hevosen suolisto on liian kauan tyhjänä, seurauksena voi olla ähky. Näin ollen kohtuullinen syöminen tauoilla on kilpailun onnistumisen edellytys. 

Osa-alueet arvioidaan asteikolla A (hyvä) - D (hylätty)
Kuka voi osallistua matkaratsastuskilpailuihin?

Pidemmillä matkoilla arabialaiset ovat elementissään.
Kuka vain! Matkaratsastuksessa voi kilpailla kaiken rotuisilla hevosilla tai poneilla. Edellytyksenä on, että kilpailuluvat ovat kunnossa ja hevonen on rokotettu sääntöjen mukaisesti. Kilpailupaikalla tarkastetaan aina kaikkien hevosten rokotustiedot, joten ne on muistettava ottaa mukaan!

Tietoa järjestettävistä kilpailuista löytyy Kipasta matkaratsastuksen virallisesta kilpailukalenterista. 

Varusteet
Hevosen varusteiden tulee olla sopivat, siistit ja ehjät. Satulointi on vapaa. Ratsastajalla tulee olla hyväksytty kypärä (myös ravikypärä käy) ja siisti kilpailuasu. Kesäaikaan hihattomalla paidalla ratsastaminen ei ole sallittua, vaan hellessäällä voi käyttää vaikkapa pikee-paitaa! Raipan käyttö kilpailun aikana ei ole sallittua. Lisäksi kilpailunumero pitää olla kiinnitettynä hevosen suitsiin / riimuun koko kilpailun ajan!

Huoltotiimi

Ratsukko ei ole mitään ilman huoltotiimiään. Myös lyhyillä kilpailumatkoilla kannattaa olla huolto aina mukana, koska silloin on tilaisuus totuttaa hevonen huoltoihin ja juomaan reitin varrella. Huoltotiimi huoltaa myös ratsastajaa tarjoamalla juotavaa ja pientä evästä tarvittaessa. Toimiva huoltotiimi mm. on vastassa ratsukkoa maalissa ja auttaa purkamaan hevoselta varusteet ja loimittamaan sen. Erityisesti talviaikaan tämän merkitys korostuu, ettei hikiselle hevoselle tule kylmä ja näin ollen sen lihakset kylmety ja kangistu. Eläinlääkärin tarkastuksessa saa olla kaksi henkilöä mukana, joista toinen esittää hevosen ja toinen mm. auttaa loimen pois hevosen päältä. Huoltotiimi myös huolehtii hevosesta ratsastajan huoltaessa itsestään.
Huoltotauolla hevosten juottamista ja loimittamista.
Uutena sääntömuutoksena kysymyksiä herättänyt tiimipukeutuminen on jo rantautumassa. Tiimipukeutumisella pyritään yhtenäiseen, siistiin ja asialliseen ulkoasuun. Hellevaatteet ja sandaalit on syytä jättää kesäaikaan kotiin ja ajatella pukeutumista hevosurheilulajin näkökulmasta.

Esimerkillinen tiimipukeutuminen! Kuvassa Team Kalilei.

Lajin arvostus

Varmasti moni matkaratsastaja on törmännyt tähän samaiseen epäkohtaa. Laji on Suomessa kuitenkin vielä melko "harvinainen"  ja vaikka osallistujamäärät ovat kasvussa, laji ei ole laajalti tunnettu. Omakohtaisista kokemuksista sen verran, että kertoessani kilpailevani matkaratsastuksessa, on keskustelun toinen osapuoli usein ihmeissään kysynyt, että voiko siinäkin kilpailla! Vastaavasti kertoessani suorittaneen 50 km kilpailun, toinen saattaa kysyä, onko se paljon vai vähän. 
50 km kisaajia maalissa
Raviurheilu, este- ja kouluratsastus ovat niin paljon enemmän esillä ja koskettavat suurempaa yleisöjoukkoa. Tuloksia ja saavutuksia voi helposti seurata Hippoksesta ja Kipasta, mutta kun kerrot voittaneesi matkaratsastuskilpailun, saattaa joku kysyä, että mitäs sitten. Silti matkaratsastus ei ole mikään sisäpiirin laji, vaan kaikki lajin harrastajat ottavat uudet tulokkaat iloisesti vastaan. Kilpailupaikalla iloinen ja positiivinen, innostunut ja kannustava ilmapiiri valtaa mielesi. Voit olla turvallisin mielin, sillä keneltä vaan paikanpäällä olijalta uskaltaa kysyä. Jokainen on valmis auttamaan ja neuvomaan opastusta tarvitsevaa. 

Matkaratsastuksessa hevonen on elementissään tehdessään sitä, mihin ihminen on sen yli 5000 vuotta sitten kesyttänyt. Lähde sinäkin tutustumaan lajiin!

Muita matkaratsastusaiheisia postauksia blogissamme

- Hilla

12 kommenttia:

 1. Jee! Tämä oli hyvä tiivistelmä aiheesta, joka varmasti on monille hevosihmisille vielä tuntematon! Niin oli minullekkin vielä reilu vuosi sitten, ja aika syvällä lajissa ollaan tällä hetkellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Paluuta entiseen ei enää ole teidän kohdalla :D
   -H

   Poista
 2. Hyvä teksti! Kirjoitan myös matkaratsatusta sivuavaa blogia, vaikka tulee sitä paljon höpistyä kaikesta muustakin. :) http://akuuttisystole.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkkivinkistä! Juuri matkisaiheisia tai niitä sivuavia blogeja kaipaa lukulistaani lisää! :)
   -H

   Poista
 3. Tämä oli mielenkiintoinen kirjoitus. Itseäkin laji on alkanut kiinnostaa. Ei vaan ole tällä hetkellä hevosta, jolla voisi treenailla ja osallistua. Mutta ehkä tulevaisuudessa, kun tuo varsa kasvaa... Odottavan aika on vaan niin pitkä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mutta hyvää kannattaa odottaa! :D
   -H

   Poista
  2. Hyvin esitelty tämä hieno lajimme. Minäkin kirjoitan matkaratsastusaiheista blogia http://touch-your-dream.blogspot.fi

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! On kiva lukea muiden blogeja aiheesta! :)
   -H

   Poista
 4. Tää kyllä valas meikäläistäkin aika tavalla kun oon ollu pikku riikkisen hukassa, kiitos tästä! Toivon mukaan vaan oma hevo kestää kunnossa ja jos saisin sen pikku hiljaa siirrettyä täyteen treeniin niin jospa ensmäinen startti saatais jo tänä vuonna. Tää laji kuulostaa niin mukavalta, en oo koskaan oikein innostunu koulu- tai estekisoista kun tuntuu että siellä se ilmapiiri on niin tiukkaa mutta tästä lajista on tullu niin kivat ja positiiviset fiilikset että en voi olla kokeilematta.

  Toisekseen, näissä ei oikein tuota rotuakaan katella niin ilo päästä viemään lämpönen sellaseen joukkoon jossa sitä ei katota nokanvartta pitkin :D

  Tsemppiä teille tähän kauteen, jäänkin blogia kovasti seurailemaan, kiva lukee muiden saavutuksista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimen omaan! Osuit juuri asian ytimeen, eli siihen, miksi minäkin olen tämän lajin valinnut. Ei ole sellaista kyräilyä, vaan ilmapiiri on kaikin puolin positiivinen ja kannustava. Kanssakilpailijat eivät vain ole "vihollisia" jotka pitää ehdottomasti voittaa, vaan mukavaa ja samanhenkistä matkaseuraa. Jälkeenpäin monen kanssa on vielä vaihdettu kuulumisia, suunniteltu yhteisiä kisoja ja luokkia. Lämpösiä on joukossa vaikka ja kuinka! Suomessa taitaa tällä hetkellä melkein kisoissa kuin kisoissa olla eniten juuri lämpösiä ja suomenhevosia. :)

   Tervetuloa seuraamaan blogia!
   -H

   Poista
 5. Olen ollut lukijana jo pidemmän tovin ("kirjautuneena"lukijana lyhyemmän tovin) kiinnostusta olisi matkaratsastukseen, treenaamiseen ym.
  Kysyisin lupaa, saako sivujanne jakaa omassa blogissani? ( http://selityksenmestari.blogspot.fi/ ) Olen vasta aloittanut bloggaamisen ja hevoskalusto on vuosien saatossa vaihtunut, mutta jokaisen kanssa on jollain lailla suuntauduttu treenien myötä matkaan.
  Nyt olisi tälle vuotta tarkoitus asioissa edetä ja saada starttikurssi järjestettyä ym.
  Olisi myös mukava saada asiasta keskustelua aikaiseksi ja vinkkejä muillekkin aiheesta kiinnostuneille. :)
  Tällä hetkellä blogini on varustepainotteinen (koulutksen vuoksi) ja pyrin jakamaan niistä laajaa tietoa kaikille hevosihmisille. Haluaisin myös mr:n varustuksen mukaan ja niiden erityispiirteet ym. :)
  Talvisin terveisin Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit linkittää postauksiamme blogissasi. Toivotaan, että pääset valmentautumaan ja kilpailemaankin tässä mukaansa tempaavassa lajissa!
   -H

   Poista