sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Kisakuulumisia: Roosan ja Oonan matkaratsastus debyytti!


Matkaratsastuskilpailut 9.3.2013, taso 2,2  alue
32 km ihanneaikaratsastus, nopeus 10-15 km/h


Ja niin koitti päivä, kun oli minun vuoroni kavuta Oonan ratsaille ja startata ensimmäistä kertaa matkaratsasuskilpailuissa! Tunnettuna ja erittäin taitavana kisajännittäjänä olin tietenkin ehtinyt jännittää tulevia kilpailuja jo useampana päivänä, mutta hyvinhän loppujen lopuksi koko reissu sujui! 

Kilpailupäivämme alkoi tuttuun tapaan aamutallilla, jonne meidän ei tarvinnut tänään ihan hirveän aikaisin kiirehtiä, sillä luokkamme alkoi vasta yhden aikoihin ja reittiselostus oli luonnollisesti tuntia ennen. Oona pääsi aamulla vielä tallikavereidensa kanssa hetkeksi ulos aamuheiniä puputtamaan, sillä aikaa kun me siivoilimme tallissa ja kannoimme tavaroita autoon. Kun sitten tuli aika hakea Oona tarhasta talliin puunattavaksi, seisoskeli neiti jo tarhan portilla odottaen kisareissulle lähtöä! Tallissa Oona sai häntäänsä jälleen punaisen rusetin. Rusetin lisäksi Hilla palmikoi Oonalle valkoisilla ja liiloilla silkkinaruilla koristellun vauhtiletin, joka näytti Oonan harjassa oikein upealta! 

Silkkinaruilla koristeltu vauhtiletti ei suinkaan ollut ainoa uudistus liittyen liilaan tiimiväriimme.  Uusissa matkaratsastussäännöissä lukee tiimin pukeutumisesta näin: "Huoltajilla / tiimin jäsenillä tulee olla yhtenäinen siisti asu, takki tai paita, jossa kaulukset ja hihat."  Vähitellen on kilpailuissa alkanutkin näkyä yhteinäisin asustein varusteltuja tiimejä, jolloin on helppo erottaa kuka kenenkin ratsukon tiimiin kuuluu. Tämän takia (ja siksi, että se antaa myös aivan loistavan tilaisuuden hieman varusteurheilla!)  perjantaina metsästimme urakalla Turun Prismoja läpi ja löysimme lopuksi jo kauan haluamamme liilan väriset tiimitakit minulle, Hillalle ja äidillemme! Hieman haastetta toi se, että tarvitsimme kolme tismalleen samankokoista takkia ja niitähän löytyi yksi sieltä ja toinen täältä. Isämme ei suostunut ahtautumaan tähän naisten liilaan urheilutakkiin, joten katsotaan sitten millaisen liilan "missinauhan" arvon kuvaajallemme & autokuskillemme väsäämme! 


Näin sitten liila tiimimme lähti matkaan ja paikan päällä olimme hyvissä ajoin.  Ennen reittiselostusta ehdimme käydä eläinlääkärin tarkastuksessa, jossa Oonan syke mitattiin lukemiin 38 ja muutenkin kaikki oli ok. Reittiselostuksessa meille kerrottiin, että reitillä tulisi olemaan kaksi junaradan ylitystä, sekä kaksi puista siltaa.


Luokkamme starttasi kello yhdeltä ja meidän lisäksemme samalle matkalle lähti yhteensä kuusitoista muuta ratsukkoa. Olimme sopineet, että minä ja Oona saisimme kulkea yhtä matkaa yhdessä Elisan ja hänen hevosensa Napin, sekä Taran ja Zodinan kanssa. Kokeneessa seurassa oli hyvä näin ensi kertalaisen mennä ja matka taittuikin reippaasti kilometri kilometriltä.


Oona sai kulkea jonon hännillä koko lenkin ajan ja ensimmäisen parin kilometrin jälkeen neiti tyytyikin kiltisti osaansa pitää joukon perää. Matka sujui pää asiassa reippaassa hölkässä ja parilla reippaammalla ravipätkällä, silloin kun edessä kulkevat arabit laukkasivat. 
Reitin varrella olevista kahdesta junaradan ylityksestä Oona suoriutui rohkeana tyttönä hienosti pienen ihmettelyn jälkeen. Myös puusillat neiti ylitti hienosti omalla koikkelehtivalla tyylillään ;)

Matkan aikana otimme kaiken kaikkiaan kolme huoltoa, jossa hevoselle tarjottiin tuttuun tapaan melassi-taikajuoma vettä ja porkkanoita. Oona ei kuitenkaan tuttuun tapaansa juonut, vaan dippaili turpaansa lämpimään veteen. Viimeisellä huololla Oona sai vielä ratsastusloimen päälleen ja sitten matka saikin jatkua kohti maalia! Maalilinjan ylitimme pari minuuttia vähimmäisajan jälkeen ja tämän jälkeen sitten hevoselta varusteet pois, loimi päälle ja sykekahva kylkeen. Ilmoittauduimme eläinlääkärin tarkastukseen seitsemän minuutin kuluttua ja silloin Oonan sykkeeksi mitattiin 60 ja muutenkin kaikki oli kohdillaan! Tämä takasi meille siis hyväksytyn suorituksen! Tavoite siis saavutettu!


Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen Oona sai kunnolla loimia päälleen ja evästä eteensä. Näin lenkin jälkeen juomakin maistui jo ja Oona joikin oikein kunnolla. Palkintojenajakoa odotellessa kävimme myös kävelyttämässä Oonaa. Hilla, joka talutti Oona sai kyllä ihan kunnolla pistää töppöstä toisen eteen pysyäkseen vielä virkeän neidin perässä! Oonalle tuntui jäävän lenkin jäljiltä vielä virtaa ja katselikin meitä hieman hölmistyneenä kuin ajatellen "Koskas sinne toiselle osuudelle oikein lähdetään?"Palkintojen jaossa saimme jokainen ruusukkeen, kunniakirjan, sekä palkintokassin. Koska kyseessä oli 30 km ihanneaikaluokka, ei sijoituksia jaettu vaan kaikki hyväksytyn suorituksen tehneet olivat voittajia maaliintulojärjestyksestä huolimatta. Oonan kilpailukirjaan oli merkattu keskinopeudeksemme 14,9 km/h, mikä vastasikin alkuperäistä suunnitelmaamme vauhdin osalta. Palkintojen jaon jälkeen tulikin aika pakata hevonen, sekä kimpsut ja kampsut mukaan ja lähteä ajamaan kohti kotia!

Kaiken kaikkiaan kilpailureissu sujui oikein hienosti ja voin kyllä luvata kilpailevani jatkossakin matkaratsastuksessa! Iso kiitos vielä Elisalle ja Taralle loistavasta matkaseurasta!


Iloinen kaksikko lenkin jälkeen! :)
Näin lopuksi täytyy vielä myöntää, että minulle ja Hillalle sattui perjantaina aika nolo juttu näin hevosenomistajina. Kaiken kilpailuvalmisteluiden ja muun hössötyksen lomassa unohdimme täysin, että perjantai 8.3. ei ollutkaan mikään tavallinen päivä, vaan erään karvakorvaystävämme merkkipäivä! Oona nimittäin täytti tuolloin 11 vuotta! Häpeissämme tästä kömmähdyksestä hemmottelimme lauantai aamuna rinsessaamme kunnon rapsutuksin ja herkuin!

- Roosa

8 kommenttia:

 1. Huippu paljon onnea onnistuneesta debyytistä :) Onko tarkoitus osallistua tulevaisuudessa kisoihin mahdollisesti myös russiystävälläsi/nne Bertalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katsotaan, jospa me Bertan kanssa joskus lähdettäisiin Hillan ja Oonan matkaan. Olisihan se joskus kiva päästä kokeilemaan johonkin 15km tai 30km luokkaan, miten poni toimisi matkaratsuna :)
   -R

   Poista
 2. Onnea Roosa hienosti menneestä ensimmäisestä matkisstartista! Niin sitä pitää! Ja upeat tiimiasusteet, teillä on kyllä silmää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin olen varsin tyytyväinen tiimitakkeihimme. Ne ovat juuri oikean väriset! ;)
   -R

   Poista
 3. Onnittelut teidän Tiimille! Hienot tiimiasut :)

  VastaaPoista
 4. Paljon onnea! Olisi mielenkiintoista kokeilla ylittää junarataa ja puisia siltoja Tahvolla. :) Päästäisiköhän ylikään..

  Onnea ja menestystä tuleviinkin kisoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei muuta kun puusiltoja ja sopivia junaradan ylityspaikkoja metsästämään! ;)
   -R

   Poista