lauantai 30. maaliskuuta 2013

Laukkatreenit kevätauringossa ja treenien analysontia

Ravien jälkeen oli vielä vuorossa Oonan treenilenkki. Varustimme Oonan heti, kun olimme tallissa hoitaneet ja huoltaneet Bertan. Oona lähti tarmokkaasti talsimaan kohti treenirataa ja -maastoja. Aurinko lämmitti jo aivan eri tavalla, mitä viime viikonloppuna! Ihanaa!

Pilvetön taivas ja auringon jo lämmittävä paiste! Voiko parempaa kevätsäätä olla?!


Alkuverryttelyksi jälleen reilu 5 km matka käyntiä ja hölkkää, vaikka Oona pariin otteeseen koittikin jo laukkaa tarjota. Kavioista lentävät jäähippuset saivat sohjon helisemään ihanasti. Kuulosti siltä, kuin olisi puron solinaa kuunnellut. Äiti ja Roosa tulivat mukaan huoltamaan ja kuvaamaan, ja löysimmekin heidät jo tutuksi tulleesta huoltopaikastamme. 

Tämän kertainen laukkatreeni koostui kolmesta laukkapätkästä eli 4 km + 4 km + 3,6 km. Heti ensimmäisen laukan nostettuani huomasin kehitystä tapahtuneen. Oona ei suinkaan räjähtänyt käsiin, vaan lähti etenemään rauhallista laukkaa! Ensimmäiset metrit ratsastin hieman varautuneena, sillä olin ihan varma, että kohta mennään ja lujaa. Mutta ei. Oona laukkasi oikein sopivaa vauhtia koko matkan! Vastaavaan vauhtiin, tai oikeastaan vain lähelle sitä, olemme päässeet aikaisemmissa harjoituksissa vasta ihan viimeisillä kilometreillä. 

Aurinkoiset paikat alkavat olla kohtapian sulia!
Pääsiäisen kunniaksi pajunkissatkin päässeet kuvaan
Vauhti oli niin rauhallinen ja tasainen, että saatoin jopa kaivaa puhelimen taskusta ja katsella harjoituksen etenemistä Sport Trackeristä. Siinä huomasin meidän keskinopeuden laukassa pudonneen hienosti jo 26-28 km/h välille! Aikaisemmin emme juuri ole alle 30 km/h päässeet ja nyt huomasin, ettemme juuri sen yli edes menneet! Vauhdin lähestyessä 25 km/h alkoi Oona hieman haparoida, joten en jäänyt enempää hidastamaan kun tuossa vauhdissa kerran ilman ongelmia pysyimme. Mutta ehkä toivoa on, että jatkossa vauhti hidastuu vielä alle tuon 25 km/h ja jopa lähemmäs 20 km/h! Mainittakoon vielä, että Oonan rento hökkkävauhti on noin 15 km/h ja reippaampi hölkkä 20 km/h. 

Huoltopaikalle tulossa kun treenit on suoritettu
Pidimme laukkapätkien välissä yhden ja ennen kotiin lähtö toisen huollon ja Oonalle maistui melassimehu oikein hyvin. Joskus tuskailin aikoinaan Vantun kanssa juomattomuudesta, ja silloin eräs ystäväni neuvoi minua, että hevosen voi opettaa juomaan. Vantun kanssa en ehtinyt asiaa testaamaan, sillä yhteinen aikamme loppui kesken. Oonan kanssa on nyt tehty treeneissä niin, että aina samoissa paikoissa on tutun auton takaluukusta äiti ottanut tutun vihertävän ämpärin. 
Oona on rutiinihevonen. Kaikki pitää tehdä samalla, tutulla tavalla. Siksi äiti juottaa aina samasta ämpäristä!
Ensimmäisillä kerroilla ei ämpäri sisältöineen saanut juurikaan kiinnostusta osakseen, mutta nyt viime aikoina Oona reipastaa tahtiaan huoltopaikalle tultaessa ja upottaa päänsä ämpäriin! Ihme on tapahtunut! Tänäänkin Oona joi oikein hyvin koko äpärin parissa erässä. Viimeisellä huollolla laitoimme myös ratsastusloimen ja sitten hölkyttelimme ja kävelimme kotiin. 

Kehitystä on tapahtunut, vaikka vasta tänään sen ensimmäisen kerran tunsi. Kuvassa nopeuskäyrät vastaavista treeneistä maaliskuulta. Enää ei tarvinnut ohjelman piirtää 30 km/h käyrääkään! :) Vertailun vuoksi tähän olisi voinut laittaa vielä käyrän tammikuun alusta, jossa nopeus on väistämättä liki 40 km/h!
Harjoituslenkille yhteispituutta kertyi 23,5 km ja aikaa siihen kului 1 h 40 min. Keskinopeus näin ollen 14,1 km/h. Ennen loppukäyntiä (noin 1 km) keskinopeus oli yli 15 km/h, joten yllättävän paljon käveleminen sitä aina laskee.  

- Hilla

4 kommenttia:

 1. Olettepa taas niin iloisen näköisinä kuvissa! :) Hienoa, että kehitystä on tapahtunut mutta olettehan te muutenkin tehneet hienoa työtä niin Oonan kuin Bertankin kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mulla aina Oonuskan kanssa ratsastellessa on hymy herkässä. Se vaan on niin rentouttavaa ja nyt vielä kaunis sää sai kestohymyn huulille! Tottahan se on, että pitkäjänteistä työskentelyä on takana vaikka ja kuinka ja hienolta tuntuukin, kun tuloksia voi sitten ihastella. Oonan kanssa kännykän näytöltä ja Bertan tulostaulukosta! :D
   -H

   Poista
  2. Piti oikein tuota omaa sovellusta tutkia ja käyriä myös, että mistä ne saa näkyville. Enpä ollut ennen huomannutkaan, että siellä alhaalla oli sellainen valikko josta sai kuvaajat esille.

   Poista
  3. Mulla ne tulee ihan silleen kun sormella selaa ylöspäin/alaspäin. Mut aika hauska näitä on seurailla :D Olisi pitänyt vielä se tammikuun tallessa oleva treeni tähän laittaa, kun on nuo käyrät pikkusen monta pykälää korkeemmalla :D
   -H

   Poista