perjantai 26. huhtikuuta 2013

Matkaratsastusvarusteet

Varsinaisia varustepostauksia blogissamme on julkaistu aikaisemmin vain yksi, ja nyt onkin aika julkaista toinen! Varustepostaukset löytyvät nyt myös tunnisteella varusteet. Ensimmäisessä varustepostauksessa esittelimme lyhyesti riimut, satulahuovat, suitset, silat ja kärryt ja nyt oman postauksensa saavat matkaratsastusvarusteemme!

Matkaratsastuksessa hevosen varustaminen on melko lailla vapaata. Edellytyksenä on, että varusteet sopivat hevoselle eivätkä tuota hevoselle kipua. Apuohjista vain vapaajuoksuiset martingaalit sallitaan ja hevosella voi ratsastaa ilman kuolaimia. Ratsastajalla on oltava päässään kypärä eikä kannuksia tai raippaa saa käyttää. 

Satula

Oikeastaan aina maastoillessamme käytämme Oonalla englantilaista Thorowgood Maxam -merkkistä synteettistä satulaa. Satula on hyvin kevyt verrattuna nahkaiseen satulaan. Satula on muistaakseni 5-6 vuotta vanha ja edelleen hyvässä kunnossa. Synteettinen materiaali takaa huoltovapauden, ja satula onkin helppo pitää puhtaana mm. imuroimalla irtovarvat ja pyyhkimällä pölyt ja liat kostealla rätillä. Satula ei kärsi hevosen runsaasta hikoilusta eikä vesisateesta. Istuinosa on karheampaa materiaalia ja siitä saakin loistavan pidon myös ratsastustrikoilla! Satulan leveyttä voi säätää ns. rungonmuokkauspaloilla, ja aivan äskettäin vaihdoimmekin satulaan leveämmät palat, jolloin satula hieman kapeni edestä ja istuu Oonalle taas paremmin. Ainoastaan synteettiset vastinhihnat vaihdatimme nahkaisiin muutamalla kympillä alkuperäisten pintamateriaalin murtuessa ja hankaloittaessa satulavyön kiristämistä. Muuta pahaa sanottavaa tästä satulasta en keksi. 


SATULATELINE

Kokoon taitettava metallinen satulateline on ainakin pidemmillä matkoilla ehdoton, sillä tauon ajaksi satula on kätevä laskea telineen päälle. Telineen toisessa päässä on myös koukku esimerkiksi suitsien ripustamista varten, mutta kisoissa siinä yleensä roikkuvat vain pikalukoin irroitettavat kuolaimet. Alatasolle voi heittää vaikka kypärän!

Jalustimet ja jalustinhihnat

Jalustimina meillä on muoviset jalustimet kopalla. Tämä ns. koppajalustin mahdollistaa ratsastamisen kisoissa jalkineilla kuin jalkineilla. Itse viihdyn parhaiten lenkkareissa tai vaelluskenkien tapaisissa ja koppajalustimia käyttämällä saan niillä kisoissa myös ratsastaa. Muutoin tulisi olla korolliset jalkineet. Itse en viihdy varsinaisissa ratsastuskengissä, koska eläinlääkärintarkistuksessa ne eivät ole parhaat mahdolliset juoksukengät... Jalustinremmit ovat nahkapäälysteistä nylonia: alaosa nylonista ja päällä nahkaa. Ainoat jalustinremmit, jotka eivät ole käytössä ikinä venyneet erimittaisiksi! Ovat ratsastaessa pehmeät ja mukavat, eivätkä ole koskaan aiheuttaneet hankaumia ratsastajalle. 

Satulavyö

Käytössämme on anatomisesti muotoiltu synteettinen, pehmustettu polyuretaanivyö. Materiaali on jälleen kerran hyvin helppohoitoista ja hevoselle miellyttävää. Toisessa päässä on joustoresori, joten vyön saa helposti ja nopeasti kiristettyä. Vastaavat vyöt meillä on myös käytössä poneillamme, ja vyön käyttö on tuonut noille pulleroille aivan uudenlaisen ulottuvuuden satulan paikallaanpysymiseen! Mainittakoon vielä, että vastaava vyö oli aikoinaan Vantunkin montésatulassa, ja sekin lätkä pysyi tositoimissa paikallaan kuin liimattu vyön ansioista!

Satula, jalustimet remmeineen, satulavyö ja PolyPad toisitoimissa. 

Polypad

Treeneissä ja kisoissa satulahuovan pesti kuuluu ehdottomasti PolyPadille. PolyPadin erikoisuutena on sen iskuja vaimentava ja painetta tasaava ominaisuus eli huopa tasaa hevosen selkään kohdistuvaa painetta. Satulahuovassa ei ole mitään kiinnikkeitä, vaan kun sen asettaa satulan alle oikein, se muovautuu satulan ja hevosen selän mukaisesti. Näin se pysyy hyvin paikoillaan eikä satulan alle jää painetta aiheuttavia paksumpia kohtia tai saumoja. Lisäksi huopa hengittävän hyvin, joten sen pitäisi tuntua hevoselle koko harjoituksen ajan mukavalta ja kuivalta. 

suitset

Hankittuamme ensimmäiset matkaratsastussuitset emme ole kisoissa ja treeneissä enää nahkasuitsia käyttäneet. Suitset ovat materiaaliltaan BioThanea eli polyesteriä, joka on pinnoitettu vinyylillä tai uretaanilla. Materiaali on erittäin vahvaa ja kestävää, eikä se hierrä hevosta pidemmässäkään treenissä. 

Nykyisin meiltä löytyy kahdet matkaratsastussuitset. Oonan liilavalkoiset suitset ovat Smart -mallia, jota saa tilattua mm. Repoketulta kaikissa sateenkaaren väreissä! Suitsissa on BioThane-kumiohjat, joiden kiinnitys kuolaimiin tapahtuu pikalukoilla. Suitset on helppo säätää oikeaan kokoonsa ja ne sopivatkin hyvin myös Bertalle. Aivan Napin kokoisiksi niitä ei saa, mutta paljon Oonaa isompaankin päähän taitavat mahtua, sillä säätövaraa vielä jää. 


Oonan ja Napin matkaratsastussuitset
Napin vihreät suitset ovat vanhempaa Classic -mallia, jonka saa säädettyä huomattavasti Oonan suitsia pienempään kokoon. Sopivat näin ollen Napille hyvin, mutta säätövaraa näissäkin on Oonan kokoon ja vielä suurempaankin. Bertalle luonnollisesti käy kumpi malli vain. 

Suitsista riimuksi
Suitsien erinomaisuus lienee siinä, että kuolaimet pois napsauttamalla hevosella on riimu päässään. Tämä nopeuttaa tauoilla huoltoa, sillä hevosen voi kuolainten poiston jälkeen laittaa riimusta kiinni ja syöttäminen ja juottaminen voivat alkaa heti. 

Oona riimussa tauolla viime viikon Kolvaan treenilenkillä
Varusteiden helppohoitoisuus on valttia! Pitkän kisapäivän jälkeen on helppo heittää suitset ja satulavyö pesualtaaseen ja viruttaa ne puhtaaksi hiestä ja liasta. Niitä ei tarvitse jäädä kuivattelemaan vaan ne voi vaan jättää kuivumaan. Satulan pyyhkii nopeasti puhtaaksi, eikä sateisenkaan lenkin jälkeen tarvitse olla varusteita rasvailemassa. 

Käteviä suitsi-riimu -yhdistelmiä saatavissa ainakin: 


Sykemittarit

Jo Vanttu-vaarin aikaan joululahjaksi saatu Polar equine H2 elektrodisetti palvelee yhä. Tosin alkuperäisestä setistä on jäljellä enää vain ranneke, sillä Jokioisten kisoissa huomasimme lähettimen johdon vaurioituneen eikä se sitten enää toiminutkaan. Lähetimme sen huoltoon ja liekö syynä sitten huollon hyvin, hyvin hidas toimitus ja useat kyselymme laitteemme perään, saimme lopulta tilalle uuden lähettimen elekrtodeineen! Ja taas toimii!

Negatiivinen (-) elektrodi kiinnitetään satulavyöhön, lähelle hevosen kainaloa. Positiivinen (+) elektrodi laitetaan satulahuovan alle. Lähettimen kiinnitän etukaaren eteen nylonremmillä ja sitten vain ranneke ranteeseen ja sykkeitä seurailemaan!
Tämän vuoden puolella hankittua on tulut myös Polar Equine Heathcheck -sykekahva. Äärettömän miellyttävä vaihtoehto stetoskooppien tilalle, sillä mikään taustahäly tai sekuntikellon hukkuminen ei estä sykkeen tarkkailua ennen eläinlääkärin tarkistusta! Kahvassa on oma rannekkeensa, joka kuitenkin seurustelee myös uusien H2-elektridien kanssa. Yläkuvan vanhempi rannekkeemme ei kuitenkaan tunnista tätä viisi vuotta tuoreempaa sykekahvaa. 


Sykekahva asetetaan hevosen kylkeen, satulavyön paikkeille tai lavan tuntumaan niin, että kahvan molemmissa päissä olevat elektrodit ovat kosketuksessa hevosen ihon kanssa. Rannekkeen näytöltä voi siten seurata hevosen sykettä. 
Kummankin mittarin elektrodit vaativat kuitenkin ihokosketuksen toimiakseen. Hevosella elektrodin ja ihon väliin jää karvapeite, joka estää elektrodeja toimimasta. Siksi on tärkeää kastella elektrodialueet ennen mittaamista. Toki lenkin aikana hevosen hiotessa laite toimii moitteettomasti karvan kastuessa luonnostaan. Meillä käytössä on kuitenkin vesipohjainen, tuikitavallinen ultraäänigeeli, jota laitamme elektrodeihin ja näin sykemittarit saa toimintaan heti. 

- Hilla

16 kommenttia:

 1. Toi ultraäänigeeli oliskin hyvä! Täytyy kysellä noilta hoitsukavereilta, jos ne sais jostain sitä hankittua mulle ;).

  Mistä toi teidän satulateline on ostettu? Meillä olis myös tuollaiselle tarvetta, vaikka kopissa onkin satulateline.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Toimii nopeammin kuin vedellä karvan kostuttaminen!

   Satulateline on ostettu Turun raveista, mutta Hevostarvikeliike Varikon nettikaupassakin se näkyy olevan! Suosittelen!
   -H

   Poista
 2. Suitsista tuli mieleen, Hevarilta saa tilattua Nortonin suitsia muissakin väreissä! (vihreä, violetti, punainen, keltainen, ruskea, beige, harmaa ja viininpunainen) Winkwink, kiinnostuneille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tiedosta! Korjasinkin sen heti tuohon postauksen listaan, sillä aika näppärän ja nätinoloiset suitset nuokin :)
   -H

   Poista
  2. :)
   Niin ja tietty ne sinisenäkin saa, kuten meidän ovat, ne unohtui vielä väreistä!

   Poista
 3. Meillä on tuollaiset jalustinkopat ostettuna, mutta pitäisi vielä hankkia leveämmät normijalustimet niihin. Mietittiin, että pitääkö tuo koppa jalan myös sopivassa kohtaa jalustinta? Jos siis ongelmana on, että jalustin liukuu liian syvälle jalkaan. Vai pääseekö siinäkin jalka liukumaan eteenpäin?

  Kuulostaa tosi käteviltä kaikki varusteet matkaratsastukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos varpaat laittaa ihan kopan perälle, niin jalustin on nro 38 jalassa jalkapohjan puolella, mutta ei se jalka sinne ihan nilkkaa myöten mahdu kun alkaa varpaissa "ahistaa". Joten kai siitä voi hyötyä siinäkin mielessä. Kokeilemalla selviää! :)
   -H

   Poista
 4. Kiva postaus! Onko teillä pysynyt hyvin nuo "sykelätkät" paikoillaan? Kun itse vielä arvon ostaisiko nuo lätkät vai sykevyön. :) Oon kyllä niin kateellinen kun olette niin sävy sävyyn, ja vielä olet onnistnut löytämään noinkin erikoista väriä jokaiseen varusteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sykelätkät on pysyneet paikoillaan oikein hyvin joten niitä voin suositella. Sykevyöstä ei käyttökokemusta omalla kohdalla ole, etten voi verrata, mutta meillä ei ainakaan ongelmia ole ollut.

   Kiitos! Tuurilla varusteet löytyi, sillä kaikki lähti siitä, kun ostimme kivanväriset suitset! :D Onhan tämä väri vasruteissa aika harvinainen, mutta etsivä löytää :)
   -H

   Poista
  2. Heippa. Ravipuolelta voin kertoa läpysköiden olevan ihan ok tavaraa, mutta vyö on helpompi käytössä. Ultrageeliä vaan alle ja menoksi.
   Blogin pitäjille terkut, on ihan loistavaa tietoa tällaiselle vanhalle tädille joka haluaa aloittaa uuden harrastuksen potkun kanssa :)

   Poista
 5. Tosi upee ja ihana blogi! Minkähän hintainen tuo sykemittari järjestelmä suunnillee mahtaa olla ja tiedätkö mistä netistä sen sais hankittua? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.sellepodium.it/catalogo.asp?cat=1

   Tuolla ainakin ihan kohtuuhintaista Polaria tarjolla .

   Poista
  2. Tosiaan! Olin ihan unohtanut vastata tähän kommenttiin! Meidän sykemittarit on tilattu Nethorselta eli ne ovat täältä tuo Polar Equine Healhtcheck sekä tämä.
   -H

   Poista