lauantai 20. huhtikuuta 2013

Mökkikauden avaus Oonan tapaan

Alkuviikosta tuli tieto, että Pirman järsetämät matkaratsastuskilpailut oli peruutettu vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Tästä emme suotta masentuneet, sillä kilpailukalenterista nappasimme jo oman Sisu-seuran toukokuiset kisat tähtäimeen ja kisapäiväksi varattu päivä sopi mitä parhaiten pidemmälle lajiharjoitukselle. 

Alkumatkan verryttelyä

12 km ratsastettuna
Loppuviikon sateetkin ymmärsivät väistyä suunnitelmiemme tieltä ja lauantaiaamu valkeni keväisen aurinkoisena. Aamutallin jälkeen pakkasimme tavarat kasaan, lastasimme Oonan kärryn kyytiin ja suuntasimme koko tiimin voimin isovanhempiemme mökille Kolvaaseen. 

"Voisin ottaa pienen ryypyn"

Puolen tunnin ajomatkan jälkeen kurvasimme mökin pihaan. Järvi oli vielä jäässä, mutta onneksi tuuli ei puhaltanut järveltä vaan pihassa oli keväisen lämmintä. Varustauduimme Oonan kanssa täyteen matkaratsastusvarustuksiimme ja suunnittelimme vielä hieman tämän päiväistä reittiä. Tavoitteena olisi noin 45 km lenkki ja keskinopeudeksi haaveilin reilua 15 km/h. Lisäksi suunnittelin laukan lisäämistä reitin askellajeihin, silä yleensä olemme laukanneet pidemmällä maastolenkillä vain lyhyen pätkän siellä ja toisen täällä. Nyt kuitenkin halusin päästä kokeilemaan, miltä laukka reitin varrella tuntuisi kevättalven laukkatreenien jälkeen. Joten ei kun menoksi! Lähtiessämme laitoin Sport Trackerin päälle ja samalla katsoin kelloa, joka näytti 11:00. Oikein huvitti, säntillinen lähtö aivan kuin kisoissakin! Aloitimme kävelemällä mökkitien, koska se oli paikoin hyvin pehmeää ja jopa upottavaa. Päästyämme selvemmille vesille, lähdimme hölkkään. Oona tuntui olevan täynnä virtaa, olihan takana ollut varsin kevyt viikko kisoja silmällä pitäen. Jarruttelin kuitenkin ensimmäiset kymmenkunta kilometriä, jottei neiti ihan kylmiltään liihottelisi turhan kepeästi. 

Sen jälkeen annoin Oonalle vapaampaa ohjaa ja vauhti hieman lisääntyi. Alun 15 km/h hölkkä vaihtui 17-19 km/h hölkäksi, jota Oona pisteli seuraavat kilometrin tyytyväisesti pöristen. Ensimmäinen huolto oli noin 15 km kohdalla, jolloin tankkasimme hieman nesteitä. 

Tiet olivat hyvässä kunnossa ja juuri sopivan pehmeitä. Olin ruuvannut Oonalta hokkeja irti, jottei hokeilla taivaltaminen suotta kävisi raskaaksi. Muutamia routareikiä matkanvarrella toki oli, mutta ne oli helppo havaita ylhäältä hevosen selästä. Olin valinnut ensimmäiseksi laukkapätkäksi suosikkitieni, joka on metsän läpi kulkeva, aina sopivan pehmeä hiekkatie, jossa ei oikeastaan ole edes ojia. Silti siellä ei koskaan ole märkää tai suuria vesilammikoita. Pituutta tiellä on noin 7 km ja sille käännyttyämme nostimme laukan. Oona kulki kivasti tasavauhtia ja Sport Tracker näytti nopeudeksi 21-23 km/h! Koska sykemittarimme viime kisoissa sanoi sopimuksensa irti, emme ole voineet sykkeitä kesken matkanteon viime aikoina seurailla. Nyt kuitenkin mittari on huollettu ja toimi moitteettomasti. Yllätyin, kun Oonan sykkeet laukassakin pysyivat maltillisissa lukemissa 164-171 välillä! Aikaisemmin Kolvaan lenkeillä sykkeet on laukassa hakanneet yli kahtasataa... Kehitystä siis on tapahtunut. 
Oonan laukkaa kuvattuna auton ikkunasta

Äiti syöttää Oonuskalle porkkanoita tauolla

Laukan jälkeen verryttelimme ja pidimme pidemmän tauon noin 30 km kohdalla. Siitä sitten matka jatkui toisella noin 5 km laukkapätkällä, josta Oona suoriutui kuin tyhjää vaan. Hevonen tuntui vielä viimeiselle 12 km etapille käännyttäessä olevan täynnä virtaa ja välillä sai hieman jopa jarrutella. 

Iloinen ratsukko
Huoltoa ja videokuvausta
Oona on rutiinihevonen: huollossa on kaikki hyvin kun äiti juottaa vihreästä ämpäristä

Oona poikkesi myös tankkaamaan isoon vesilätäkköön, josta ensin joutuaa oli hyvä suorittaa pientä vilvoittelua. Vähän aikaa vettä kuopsutettuaan Oona suostui jatkamaan matkaa, vaikka vesileikkejä olisi ollut kiva leikkiä vielä pidempäänkin. 
Jee, lätäkkö!
Vesileikkien aika
Ja matka jatkuu

Koska hevonen tuntui hyvältä, laukkailin vielä takaisinpäin muutamia pätkiä. Hienolta tuntuu tuo matkavauhtinen laukka, jossa siis vain jalustimilla matkaratsastusistunnassa voi rennosti matkustaa ja ihailla maisemia. Vielä tässäkin kohtaa sykkeet pysyivät samoissa lukemissa, joten hevonen tuntui jaksavan laukkaamallakin paremmin kuin olin osannut odottaa. 

Oonaa ei paljon liikenteen muut tekijät hetkauta: sahaa ja traktori-peräkärry-yhdistelmää Oona tuskin vilkaisee 
Oona-poni laukkaa
Vauhtia riittää vielä viimeisilläkin kilometreillä

Loppumatkasta sitten jo hieman toppuuttelin, jotta saimme kunnon jäähdytykset. Ennen mökkitietä matkaa oli kertynyt 45 km keskinopeudella 16,8 km/h. Tienpäässä nousin alas selästä, hölläsin satulavyön ja rinnakkain kävelimme takaisin mökille. Sykkeet laskivat heti alle 100 ja muutaman metrin kävelyn jälkeen jo alle 80. 
"Maalissa"

Mökin pihassa, noin kilometrin tienpätkän jälkeen, sykkeet olivatkin sitten jo lähes lepolukemissa. Oonalta varusteet vaihtuivat loimiin ja evästä eteen. Hetken vielä taluttelimme Oonaa ennen lastaamista. 

Kotimatka sujui nopeasti hevosen hyvää menoa ihmetellessä. Tallissa vaihdoimme Oonalle ulkoloimet ja neiti pääsi päiväheinille muiden kanssa. 

-Hilla

10 kommenttia:

 1. Mahtavaaaaaa!!!! :) :) :)
  Emmää muuta osaa sanoa!!!

  Meillä tänään 18 km lenkki huimalla 8,7 km/h vauhdilla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että itsekin yllätyin siitä, miten Oonalla vauhtia riitti tasaisesti koko lenkin ajan eikä väsymisen merkkejä mökin pihassakaan ollut havaittavissa. :)
   -H

   Poista
 2. Ootte kyllä virittänyt Oonan nyt hyvään vireeseen!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa siltä, että Oona on huippukunnossa :) Joko on tavoite kansallisissa kisoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, miten se sanonta menee, että nälkä kasvaa syödessä...? Nyt ensin hyväsytty suoritus 2.4 tasolta ja sitten harkintaan kansalliset luokat?
   -H

   Poista
 4. Kansallisiin kansallisiin! Siellä onki yhden ikiliikkuja-lv-tyttösen mentävä reikä tällä hetkellä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaikki hyvin menee, niin tason 2,4 jälkeen kansalliset kyllä houkuttavat... ;)
   -H

   Poista
 5. Huhhuh! Teillä menee lujaa!! Hienoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai voisko sanoa, että Oonalla. Hyvä kun ite pysyy mukana :D
   -H

   Poista