sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Matkaratsu Oona porskuttaa!

Matkaratsastuskilpailut 11.5.2013, taso 2,4  alue
  65,4 km ihanneaikaratsastus, nopeus 12-15 km/h
Järjestäjä: Sisuratsukot

Herätyskello soi. Tuijotan epäuskoisena kännykän näyttöä, jossa vilkkuu Herätys klo 04:30. Päässä lyö tyhjää. Kuka minä olen, missä olen, mikä päivä nyt on ja miksi tämä puhelin piippaa? Aikani piipitystä kuunneltuani muistan, että on lauantai ja matkaratsastuskilpailut edessä. Pomppaan ylös aamutoimille. 

Tallissa hevoset ovat vielä unessa. Nappikin pötköttää pehkuissaan ja kuorsauksen voi kuulla tallin ovelle asti. Aamuateriat tarjoillaan ja hevosten syödessä tavaroita kannetaan autoon. 

Hyvin levätystä yöstä kielii Oonan turpeinen selkä ja oikea kylki. Hevonen on nopeasti siistitty ja häntä ja harja letitetty. Kevyt fleeceloimi hevosen selkään, kuljetussuojat jalkaan ja lastaamaan. 


Näkyvyys vain parisen kymmentä metriä
Oona empii, eikä oikein tiedä haluaako tulla uuden kärryn kyytiin ihan yksinään. Roosa auttaa päätöksen teossa ja tuuppaa Oonaa takapuolesta. Se tepsii ja Oona on trailerissa! Aamu on hyvin sumuinen ja näkyvyys huono. Matka sujuu kuitenkin joutuisasti ja perillä olemme aikataulussa. Muiden aikataulu on nähtävästi pettänyt, sillä olemme ensimmäisinä kisapaikalla. Oona pääsee jaloittelemaan ja maistelemaan vihreää kisa-alueelta. 

Verryttelemässä
Henkilökunta saapuu ja pian alkaa muidenkin osaanottajien kuljetuskalustoa parkeerata rivin jatkoksi. Menemme alkutarkastukseen ennen reittiselostusta. Oonalla on pöllönvirtaa ja juoksutuksessa neiti viskoo päätään. Jos Oona olisi yhtään näppärämpi, olisi se päästellyt tarkastuksessa kunnon pierupukit. Joudumme juoksemaan pariin kertaan, jotta liikkeet saadaan esiin riehumiselta. Lähtölupa saadaan sykkeellä 36. Reittiselostuksessa kerrotaan, että kiertämämme lenkin pituus on 21,8 km ja se ratsastetaan kolmeen kertaan. Samalla halutaan hieman lisätä haastetta koettelemalla ratsukoiden motivaatiota, kun kierretään samaa lenkkiä. Maasto kuulostaa mukavalta. Sumukin hälvenee ja taivas selkenee.

1. kerran lenkillä 21,8 km ratsastusaika 1 h 27 min:
"Helppo nakki, lyhyt lenkki!"
"Eikös tää ikinä lopu?"

Oona on varustettuna ja ratsastaja selässään noin 25 minuuttia ennen starttia. Kävelemme kisa-alueella ja Oona tuntuu vetreältä ja reippaalta. Starttaamme tasan klo 9 kahden muun ratsukon kanssa. Verrytellessämme ehdimme jo hieman jutustella matkan kulusta ja vauhtitavoitteet tuntuivat kaikilla olevan samoissa.

Matkaan!Alkuun Oona painaa ohjalle ja on vauhdikas. Neiti vetää joukkoa. Matka taittuu reippaassa mutta tasaisessa tahdissa ravissa ja laukassa. Huoltoja on reitille sovittu yksi, noin puolenvälin paikkeille. Siellä kaikkien huollot odottavatkin. Oona ei ota mitään, onhan matkaa takana vasta 12,4 km.


Lenkin lopulla on mutainen peltotienpätkä, joka on syytä kävellä. Päivän ensimmäisenä ratsukkona merkkaamme Oonan kanssa tietysti ne kohdat, mistä ei kannata mennä. Muutamaan kohtaan takajalat uppoavat vuohiseen asti saveen, mutta onneksi kengät ovat hyvin kiinni eikä jalkojen likaantumista vakavampaa ehdi tapahtua. 

Tauolla huolto vastassa
Tarkastusjonossa
Tauolle tulemme kaikki kolme yhtäaikaa, ja kävelemme vain viimeiset parikymmentä metriä. Roosa ja äiti ovat vastassa ja tiimi toimii niin kuin pitää. Oona on satulatta loimitettuna ja sykekahva kyljessä alta aikayksikön ja tarkastukseen ilmottaudumme minuutin kuluttua saapumisesta! Syke 57, kaikki kunnossa, mutta ihon poimusta (=kuivuminen) saadaan B. 


Tauolla
Tauko 30 minuuttia. Oona ei juo, onhan matkaa takana vasta 21,8 km. Minun pitäisi tietää ja tuntea hevoseni, että se ei koskaan juo ennen kuin 30 km on täynnä. Silti hieman hermostuttaa, vaikka viimeisimmällä Kolvaan reenillä sen juuri viimeksi todistimme. Silloin pidempi huolto pidettiin 29,5 km kohdalla eikä hevonen juonut. Seuraavassa huoltopisteessä matkaa oli takana 35 km ja ämpärillinen juotavaa upposi heti. Nyt maistuu heinä, porkkana ja omena.

2. kerran lenkillä 21,8 km ratsastusaika 1 h 29 min:
"Oho! Tuollahan on jo huolto!"
"Kauankohan tämä hevonen vielä jaksaa painaa ohjalle kaverin ratsastaessa rinnalla?"

Toiselle lenkille lähdemme kaikki kolme porrastetusti minuutin välein. Hölkkäämme Oonan kanssa alkuun, jotta toiset saavat kirittyä meidät kiinni. Matka taittuu tasaiseen tahtiin ilman lämmetessä. Jätin takin varikolle ja ratsastus tuntuu huomattavasti helpommalta t-paitasillaan. 


Huollamme taas samassa kohdassa 12,4 km kohdalla. Huomaan heti, että kaikki on hyvin, sillä Oona mussuttaa jo suutaan ämpärin ilmestyttyä horisonttiin. Oona juo melassi-elektrolyytti-vettä hyvin ja syö porkkanoita. Matkaa takana 34,2 km, joten syyttä suotta tauolla tuli hermoiltua.
Joskus naapurin eväät on omia paremmat!
Matka jatkuu ja lopun savikossa näkyy jo muidenkin ratsukoiden jälkiä painottuen vasempaan laitaan. Ehdin tauolla onneksi muutamalle kaverille sanoa, että kulkisivat tämän osuuden vasenta reunaa, oikean laidan petolliset paikat tuli jo katsastettua! 

Tauolle tulossa
Saavumme tauolle kolmen kimpassa. Kävelemme taas viimeiset parikymmentä metriä. Tiimi pelaa ja Oona on tarkastuksessa 2 minuutissa! Syke 54, ihopoimusta edelleen B. 


Sykkeen tarkastusta ennen tarkastusta
30 minuutin tauko. Roosa taluttaa Oonan huoltopaikalle ja minä suuntaan vessaan. Lämpimässä säässä on ihana ratsastaa, mutta runsaasta juomisesta seuraa rakon nopea täyttyminen. Kun palaan hevosen luo, Roosa ja äiti iloisesti raportoivat Oonan juoneen liki kaksi täyttä ämpärillistä! Wau! Heinä maistuu, porkkanat on maukkaita ja hevonen vaikuttaa pirteältä.
Juomiset maistuvat!

3. kerran lenkillä 21,8 km ratsastusaika 1 h 29 min:
"Mitäs kello on? Jokohan voidaan mennä maalii?"

Viimeiselle etapille lähdemme jälleen hieman porrastetusti. Muutaman kilometrin jälkeen olemme taas kolmen koplana ja matka taittuu helpon tuntuisesti. Oonakin alkaa rauhoittua siinä määrin, ettei tarvitse enää pidellä kovasti vastaan toisen ratsukon kulkiessa rinnalla. Huollossa juomiset maistuu ja loppumatkasta joudummekin sitten hieman katselemaan kelloa. Vauhti on ollut tasaista, joten muutama kymmen metri enemmän loppukävelyä takaa sen, että maalilinja ylittyy 1 min 33 sek. minimiajan jälkeen. 


Vilkaisu kelloon ennen maalilinjan ylitystä


Varusteet pois, ja tarkastukseen 1 min 30 sek. maaliintulon jälkeen. Syke 54, ihopoimusta A! Joudumme juoksemaan kahteen kertaan. Ehkä ensimmäisellä juoksutuskerralla tuli vähän väsyneenä löysäiltyä, mutta toisella kerralla juoksemme reippaammin. Saamme liikkeistäkin A:n! Vain limakalvoista saamme B:n. Hyväksytty suoritus! 

Juoksutus eläinlääkärin tarkastuksessa
Huollamme hevosta. Yksi pesee, toinen juottaa, kolmas kietoo jääpalapusseja pinteleillä jalkoihin. Isä tietysti kuvaa. Tapansa mukaan hän osallistui jälleen autolla ajamiseen ja valokuvaamiseen! Mutta onhan jonkun niistäkin tehtävistä huolehdittava!

Kävelytämme Oonaa vuorotellen Roosan kanssa. Äiti pakkailee tavaroita ja isä... No hän tietysti kuvaa. Pitäähän kisakeskuksen seinän lankunraot ja kivijalan sammaletkin ikuistaa, ja tietysti VPK:n tallin kylttien kirjaimet ja ja... 

Meitä huudellaan palkintojenjakoon. Kaikki kolme ratsukkoa tiimeineen saapuvat seremoniapaikalle. Hevoset näyttävät virkeiltä. Taisi kaikille olla matkanteko mukavaa ja helpohkoa. Ratsukoiden paremmusjärjestys määräytyy jälleen pisteytyksen mukaan. 

Voittajaksi julistetaan Oona pistein 44,78! Oona sai lopputarkastuksesta täydet 15 pistettä. Keskinopeudeksi 14,89 km/h. Saimme kehuja hienosta suorituksesta ja meitä kehoitettiin jatkamaan eteenpäin kansalliselle tasolle seuraavalle matkalle. Voitto tuntui hienolta ja hevonen upeaakin upeammalta. Vasta eläinlääkärikortin saatuani hämmästyn Oonan nopeaa palautumista. Tauolle ja maaliin tullessa ajantaju katoaa niin, että olisin hyvin voinut väittää että tarkastuksessa olimme joka kerralla vasta 4-6 minuutin kohdalla. Hyväksytyn suorituksen saavat luonnollisesti kovakuntoiset kilpakumppanimme Anne & Millionfield's Roadrunner ja Mari & Handsome S vain muutaman pisteen erolla. Onnittelut heille vielä tätäkin kautta ja kiitokset matkaseurasta! Samanhenkisessä seurassa on hieno taittaa taivalta! Kiitos myös Sisuratsukoille jälleen kerran mahtavista kisoista!

Meidän tiimi palkintojenjaossa
Kanssakilpailijamme. Onnittelut heille ja kiitokset ratsastusseurasta!
Oona haluaa kotiin ja kävelee heti trailerin kyytiin. Matka sujuu tarkastuskorttia ja Oonan huippusuoritusta ihmetellessä. Hevonen tuntui koko kisan hyvältä, pirteältä ja motivoituneelta. Oonaa ei haitannut yhtään se, että samaa lenkkiä kierrettiin kolmeen kertaan. Päinvastoin, luulen sen ylläpitäneen hevosen hyvää motivaatiota, kun se toisella ja kolmannella kerralla tiesi, että menosuuntaan kulkemalla pääsee maaliin! Lisäksi vauhdinjako meni kuten oppikirjoissa vai voiko tuon tarkemmin enää samaa lenkkiä kiertää?!


Kotona kävelytän Oonaa vielä muutaman kilometrin. Hevonen on pirteä, eikä näytä minkäänlaisia väsymisen merkkejä. Oona pääsee pesulle ja muihin viimeistelyhuoltoihin. Ennen karsinaan menoa neiti saa vielä hoitaa puutarhaa eli leikata nurmikkoa tallin edustalta. Karsinassa maistuvat juomiset ja muut eväät. Kaikki tuntuu olevan hyvin!


Kiitos tästäkin päivästä ja kokemuksesta, Oona! 

Palkintokukkaset
- Hilla

21 kommenttia:

 1. Onnea nyt tännekkin vielä! Te ootte ihan huippuvireessä!! Seuraavaksi sitten kansallisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt on kvaalit kansallisiin, joten kaipa se lupa pitää nyt ainakin hakea... :D
   -H

   Poista
  2. Ja siitä sitten SM-kvaali! Tuossa kunnossa ihan mahdollista :) Jee!

   Poista
 2. Onnea paljon suorituksesta!
  Tosi kiva selostus, jaksoi hyvin lukea alusta loppuun =) Ja kuvista isipapalle plussaa!! Uusi otsikkokuva on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kisaraposteista tulee väkisinkin pitkiä, joten kiva kuulla, että ne jaksaa kuitenkin lukea läpi!

   Isukille tosiaan kiitos kuvista! Kyllä siinä on omanlaisensa mestari hommassaan.
   -H

   Poista
 3. Onnea! Kirjoitat nämä kisaselostukset tosi mukaansa tempaavasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Kiva kuulla, että näitä ylipitkiksi tuppaavia kisaraportteja jaksaa lukea :) Kun päivän aikana tapahtuu aina niin monenlaista, eikä sitten osaa jotain jättää kirjoittamatta.
   -H

   Poista
 4. Mielettömästi onnea -olette kyllä mahtavia! Oona on huippuvireessä!

  VastaaPoista
 5. ONNEA ONNEA ONNEA!!!!!!
  WAU, te olette todella mahtavassa kunnossa!!!! Mitkä palautumisajat!!! Lämmin ilma, pitkä matka, reipas vauhti ja lopputarkastukseenkin parissa minuutissa!!! Upeaa!!!!! :)

  Seuraava startti kansallisella tasolla, ei epäilystäkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Kuten jo taisin kirjoittaa, niin vasta kotimatkalla tajusin nuo palautumisajat ja meinasin pudota autonpenkiltä!! Kun siinä ajantaju jotenkin katoaa kokonaan ja luulin meiltä mennen monta minuuttia enemmän. Oona on uskomaton, ei ole ensimmäinen kerta kun se minut pääsee yllättämään! :)

   Hih! Kai sitä kansallista lupaa pitää nyt sitten alkaa hakemaan... ;)
   -H

   Poista
 6. Paljon onnea aivan mahtavasta suorituksesta! Tää on todellakin teijän laji, ootte rautaa ! ;) Aivan mahtavia tuloksia ja ihana seurata teidän etenemistä lajin parissa! Onnea viellä kerran! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oonasta ei ollut ravuriksi, mutta hevonen on kuin luotu matkaratsuksi! Menohaluja vielä jäi, joten mahtaako tätä hevosta enää millään saada väsymään? ;)
   -H

   Poista
 7. Paljon onnea koko tiimille :) Olette ihan huippuja!

  VastaaPoista
 8. Onnea hienosta suorituksesta! Sympatiani ovat erityisesti lv-puolella tässäkin lajissa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä lv:stä on moneksi! Ja itsekin aina lähtölistoilta katson ekana, että onko muita lämpösiä! :) Hienot suoritukset teilläkin! Niistä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti tavoitteita!
   -H

   Poista
 9. Hurjasti onnea Oonan voitosta! Oona on kyllä huippukunnossa , samoin Berta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! :) Kun joskus tulee se onnistuminen, tietää, että ollaan menossa oikeaan suuntaan valmennuksen yms. suhteen. Tästä on molempien kanssa hyvä jatkaa eteenpäin.
   -H

   Poista