lauantai 6. heinäkuuta 2013

Pulla -ponistako matkaratsu?!

*Tapahtui keskiviikkona 3.7.*
(teknisten ongelmien takia blogiteksti julkaistaan vasta nyt...)

Mitäpä sitä muutakaan kesälomallaan tekisi kuin matkaratsastusreeniä? Ja vielä anivarhain? Kyllä! Aamu alkoikin sillä, kun hyvissä ajoin soitin kesälomaansa viettävälle Roosalle, että nyt ylös, ulos ja lenkille! Sen verran reilu olin, että annoin kuitenkin runsaan puolituntia varoitusaikaa ennen kuin kurvasin pihaan sisartani noutamaan. Unenpöpperöinen Roosa kapusi kiltisti autoon, sillä olihan hän joutunut nousemaan "aikaisin" (eli 8.30 :D ). 

Vihdoin alkoi itsellä olla sellainen olo, että henki kulkee siinä määrin, ettei tipahda kesken reenin hevosen kyydistä hapenpuutteesta. Ei sitä silti vielä ihan teräsmiesolo ollut, joten ehkä ihan hyvä, ettei lauantaina lähdetty kisaamaan lyhyempääkään matkaa vaan annettiin Roosan ja Bertan välillä lähteä kisareissulle. 

Hevosille varusteet päälle ja Berta sai tietysti lainata Napin mr-suitsia. Lisäksi Berta sai lainata myös Oonan sykemittaria, jotta ihan mielenkiinnosta voisi verrata ponin sykkeitä. Leposyke pamppaili siinä 34 vaiheilla. Matkaan lähdettiin jo aamuvarhaisella vaikkei niin lämmintä keliä päivälle ollut lupailtukaan. 

Jo alkukäynneillä naureskelimme Bertan sykkeille. Kävellessä syke oli reilu 60 (vertailukohdaksi Oonan syke yleensä 80 tietämillä). Ravissa Bertan sykkeet eivät juurikaan nousseet yli 120 (Oonalla yleensä 130-140) ja laukassa sykkeet pysyivät alle 150 (160-180)!! Mieletön poni! Palautuminen oli huippunopeaa, sillä heti kun hidasti, sykeet putosivat useamman kymmenen pykälää! Kun vertaa Oonaan, Bertan sykkeet ovat keskimäärin sen 20-30 pykälää alhaisemmat. Ehkä siihen vaikuttaa se, että Berta (kuten Nappikin) on koko ikänsä joutunut juoksemaan samoja lenkkejä ensin Vantun ja nyttemmin Oonan kanssa. Kaipa siinä kunto kohoaa, joutuuhan poni tekemään vähän eri teholla hevosen perässä pysyäkseen. 

Tämänpäiväinen reeni koostui yhteensä 23 km lenkistä, johon mahtui mukaan niin laukkareeniä kuin kiipeilyäkin sekä tietysti kahlaamista ja hauskanpitoa! Alkuun verryttelimme ensimmäiset 5 km ja sitten oli vuorossa eka 2 km laukkapätkä. Hienosti Berta jaksoi Oonan perässä ja Oonakin malttoi rauhassa mennä, kun piti vähän pitää kaveria silmällä. Toinen laukkapätkä niin ikään 2 km, joka sujui jälleen mukavan rauhallisesti. Ei malttanut Oonakaan kaahotella, kun oli kaveri mukana. 

Sen jälkeen suuntasimme metsään ja kiipeilemään. Kävimme kahdellakin eri kiipeilypaikalla ja kiipesimme niin käynnissä kuin ravissa ja laukassakin. Mukavasti sujui! Sitten olikin aika pulikoida hieman. Berta ei oikein pitänyt siitä, että Oona polskutteli niin kovasti. "Ei saa ruiskia!" tuntui Berta Oonalle sanovan useampaan kertaan. 

Metsästä suuntasimme reeniradalle, jonka Oona kiersi ensin pariin kertaan yksikseen (3 km) Bertan kävellessä toisaalla. Lopuksi kierimme radan vielä yhdessä (1,8 km) ja se jos mikä oli kummankin mieleen. Hiittisuoralla meinaan meno ei ollut enää aivan niin maltillista mitä oli tarkoitus. Kummallekin siis menohaluja jäi!

Berta ja Roosa johtivat joukkoa kotimatkan. Tallissa hevoset pääsivät pesulle ja sitten ulos piehtaroimaan kunnon otökkäpanssaria itselleen. 

Koska kahdestaan ratsastaessa on hieman haastavaa kuvata, päätimme kuitenkin piristää blogitekstiä pienellä videokoosteella päivän retkestä. Materiaali on kuvattu hevosen selästä. Videon viimeiset 30 sekuntia on jouduttu mykistämään, sillä Youtube ei suostunut näyttämään koko videota kyseisen kohdan biisin takia.

- Hilla

7 kommenttia:

 1. Mahtavat maastot! Ja huippuponi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän täällä kelpaa pyöriä. Berta on kyllä yllättävänkin kovassa kunnossa!
   -H

   Poista
 2. Joko milloin Bertan kanssa mr-kisoihin? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takuulla mentäis vaikka heti, mutta rokotukset eivät ole mr-sääntöjen mukaiset vaan Berta on rokotettu ravikilpailusääntöjen mukaan.
   -H

   Poista
 3. Sinulle on haaste blogissani http://patejakakku.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
 4. Bertasta olisi kyllä myös matkaratsuksi ihan varmasti! Äkkiäkös sen rokottaisi alusta... :))

  Mitä matkaa Oona starttaa Laukossa? Katoin että oli aika paljon kilsoja: 2.3 tasolla 55 km ja 2.4 tasolla 75 km!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmotin kansalliseen, toivottavasti kisat ei mene peruuseen!
   -H

   Poista