lauantai 14. syyskuuta 2013

Oonan muodonmuutos

Aina ei tule ajatelleeksi, miten käyttötarkoitus muokkaakaan hevosen ulkonäköä. Pienen pohdinnan jälkeen on selvää, että esimerkiksi ravihevonen ja kouluratsu näyttävät lihaksistoltaan aivan erilaisilta. Sama pätee tietysti ihmisiin: onhan uimarikin täysin erotettavissa kuulantyöntäjästä?

Katselimme eräänä iltana vanhoja valokuvia ja saimme Roosan kanssa hyvät naurut Oonan kuvia vertaillessamme. Siksi päätimme koota näitä vertailukelpoisia kuvia hieman yhteen, jotta tekin voitte katsoa, miten Oonan ruumiinrakenne on vuosien aikana muuttunut. 

Lihaksisto
Oona toukokuussa 2013. Tavoitteellista matkaratsastusreeniä takana runsas puolivuotta.
Tällä hetkellä Oona on lihaksistoltaan ilmetty matkaratsu. Se on kevyt ja sporttinen, muttei kuitenkaan liian laiha. Kylkiluut peittyvät, mutta vatsalihas on nähtävissä. Kaula on kauttaaltaan jäntevä ja lihaksikas. Etuosassa korostuvat lavanseudun lihakset sekä takaosassa lautasen ja reiden sivulla kulkevat koukistajalihakset. Matkaratsulle haluttuja ominaisuuksia olisivat etu- ja takaosan tasapainoisuus, sopiva lihavuuskunto sekä kevyt, matkaavoittava mutta hevosta säästävä askel. Mielestäni Oona soveltuu näihin kriteereihin tällä hetkellä täysin.

Elokuussa 2011 (2 vuotta sitten). Harrasteratsu. Ravitreeni lopetettu noin 1,5 vuotta sitten.
Ratsun hommia harrastellessa kaula on huomattavasti lihaksikkaampi. Kaulan yläosan lihas tekee kaulasta paksun ja jämäkän. Hevonen on selvästi rungoltaan pyöreämpi ja muutenkin pyöreämmässä kunnossa edeltävään kuvaan verrattuna. Takaosa on pyöreä, lautaset pyöreät. Koko hevonen on pyöreä ja omaan silmään näyttää tätä kuvaa nyt katsoessani jopa hivenen paksulta! Tässä näkee myös, miten Oona tummuu talvea kohti.

Toukokuussa 2009 (runsas 4 vuotta sitten). Ravitreeniä takana puoli vuotta.
Tässä kuvassa Oona on ilmetty rotunsa edustaja. Kaula on kapea, mutta kaulan alaosan lihas on korostunut. Lavanseutu on voimakas, mutta sivulle lihakset eivät erotu niin voimakkaasti kuin ylemmässä kuvassa. Takaosaa hallitsee juoksijan reisilihas, joka näkyy ehkä selvemmin takaapäin katsottuna. Se on iso, sillä ravihevosella voima tulee takaosan isoista reisilihaksista. Takapuoli on myös päältä selvästi pyöreämpi mitä tällä hetkellä (vertaa ylin kuva).

Laukka
Syyskuu 2009 (4 vuotta sitten).
Nyt hirvittää katsoa näitä kuvia! Laukka on niin tyypillistä ravihevosen neliä kuin vain olla ja voi! Satulassa pysyäkseen on pakko olla kevyessä istunnassa. Laukka on hyvin voimaton, ja siksi Oonan on helpompi laukata lujaa ja "isosti" kuin hiljempaa "pienesti".

Elokuussa 2011 (kaksi vuotta sitten).
Ohjaksista saa pidellä edelleen, sillä vauhti tuntuu korvaavan puuttuvan taidon ja voiman. Martingaali on paikallaan, ettei pää nouse pilviin saakka. Oona laukkaa lujaa, ja se keveys, mitä matkaratsun laukalta vaadittaisiin on kaukana. Laukkapätkät ovat maksimissaan 1 km mittaisia. Näiden jälkeen hevonen on hengästynyt ja puuskuttaa. Ottaa vielä voimille! Oona näyttää myös tässä kuvassa varsin pyöreältä, niin kuin samaan aikaan otetussa rakennekuvassakin.

Maaliskuu 2013 (puoli vuotta sitten).
Varsinaiset laukkatreenit ovat alkaneet ja kehitystä voi jo havaita, myös ratsastajalla, joka sitkeästi yrittää vahvistaa jalkalihaksiaan matkaratsastusistunnassa pysyäkseen. Ohjat tuntumalla, mutta parin laukkakilometrin jälkeen ei enää tarvitse pidellä ja martingaalikin on jätetty kotiin. 

Huhtikuu 2013 (noin puoli vuotta sitten).
Oonan laukka alkaa muistuttaa kevyttä matkalaukkaa. Vauhti on hidastunut liki 30 km/h nopeudesta jo lähemmäs 23 km/h vauhtia. Hevonen on saanut voimaa laukata pidempään ja kevyemmällä askeleella sekä hitaammalla vauhdilla. Laukkapätkien pituus reenilenkillä on pidentynyt 3-4 km:sta aina 7-8 km:iin. 

Syyskuu 2013.
Oona liikkuu mr-reeneissä, kisoissa ja muutenkin lenkillä nykyisin melko löysin ohjin. Tällöin hevonen on etuosastaan rennompi ja lavanseudun lihasjumelta pyritään näin säästymään. Amerikkalaisilla tyypillistä on kulkea kovin pystypäin, jolloin lapalihaset helposti kiristyvät. Alkukesän hieronnassa lavan lihakset olivat jumissa, nyt parin viikon takaisessa hieronnassa lavat olivat auki, joten parempaan suuntaan ollaan menossa.

Täytyy todeta, että nykyinen sportti-Oona ei ole ollenkaan hullumpi. Ihmeitä tapahtuu. Tulihan sammakostakin prinssi ja rumasta ankanpoikasesta joutsen.

- Hilla

6 kommenttia:

 1. Voi Oona miten hieno tamma! Joka kuvassa (matka,ratsu,ravi) näyttäisi ihan kuin olisi eri hevonen! :D
  Oonan laji on niiiiin selvästi löytynyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin hämmästelin eroa. Vaikka tietää oman hevosen olevan joka kuvassa, näyttää kaksi aiempaa kuvaa melkein vierailta.
   -H

   Poista
 2. Noisu on varmaan tuon 1 ja 2 kuvan sekoitus jos vertaa Oonaan. Se on miun wannabe matkaratsu. :D Oona on kyllä elävä esimerkki siitä miten lämpösestä on moneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noisu on kyllä aina ollut hyvässä lihaskunnossa. Sillä on jotenkin kans sellaset näkyvän sorttiset lihakset :)
   -H

   Poista
 3. Iso ero takapään lihaksistossa, rakennekuvissa siis!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Muuttaa koko hevosen olemusta oleellisesti kuvasta kuvaan siirryttäessä :D
   -H

   Poista