perjantai 18. lokakuuta 2013

Näin tehdään kaviohaude

Kaviopaise syntyy, kun hevonen astuu johonkin terävään, joka vaurioittaa kaviota. Tähän vauriokohtaan alka pikkuhiljaa kerääntyä  mätää, jolloin kavioon syntyy kipeä paise. Tällöin hevonen saattaa ontua jopa käynnissä eikä halua varata painoa ollenkaan kipeälle jalalle. Ensiapuna hevoselta voi ottaa kengän pois ja tehdä kavioon betadinehauteen. Kengittäjä avaa paiseen, jolloin märkä pääsee valumaan pois ja kipu helpottuu. Tämän jälkeen betadinehoitoa jatketaan muutama päivä, jotta paise varmasti kokonaan tyhjenee eikä uutta infektiota pääse syntymään. 

Otimme tänään kuvasarjan betadinehauteen työvaiheista ja päätimme jakaa ne täällä. Jos niistä vaikka olisi jollekin joskus apua vastaavassa tilanteessa. Avattu paise Oonan kaviossa. Olihan sillä kokoa, joten ei ihme, että oli niin kipeä. Oona sai annoksen kipulääkettä paiseen avauksen jälkeen ja tänään jo käveli paljon paremmin!


Tallijakkara sai toimia instrumenttipöytänä. Tarvittavat tavarat valmiina käden ulottuvilla, jottei kaviota tarvitse laskea maahan kesken hauteen tekemisen. 


Ensin valmistellaan. Pullossa on melko laimeaksi laimennettua Betadineliuosta (pullolliseen vettä "pruittaus" Betadinea). Tällä kastellaan etukäteen pumpulilevy märäksi. 


Betadinea suoraan paisekoloon. 


Koloon täytetään taitoksella tai pumpulilla, joka kastellaan Betadinella. Kolo täytetty tiiviisti hauteella. 


Päälle pumpulilevy, jonka tehtävä on pitää kavio kosteana ja samalla toimia iskunvaimentimena. 


Päälle vielä lisää laimennettua liuosta. 


Päälle paksuhko muovipussi. 


Ja vielä lisää liuosta, jotta on varmasti tarpeeksi kostea. 


Haude teipataan kiinni kestävällä teipillä. Laitoimme pohjaan paksumpaa teippiä, jottei kävellessä haude kuluisi puhki ja lika pääsisi hauteen sisään. 

Ja tadaa! Haude on valmis! Pääasia on, että lika ei pääse sisään. 


Ostimme Oonalle Back on Trackin selänlämmittimen, joka on osoittautunut kullan arvoiseksi! Oona ainakin tuntuu siitä pitävän ja jalan kipeytymisen johdosta jumiin mennyt selkäkin alkaa jo olla varsin vetreä. 


Oonalla oli tänään vähän omaa hauskaa tarhassa...Hänhän on nyt sairaslomalla ja hyvin kipeä, kuten näkyy! 

Mutta mitä tekevät matkaratsastajat, joiden kisareissu peruuntuu?!

Täyttävät kotitien kuoppia soralla
Pinovat puita ja nyppivät nauloja työmaalla
Ja käyvät shoppailemassa säästyneillä kisarahoilla jotakin tarpeetonta tarpeellista . 

9 kommenttia:

 1. Haa, mäkin "eksyin" tänne sun blogiin, kun katsoin SM-lähtölistat ja sun nimi oli KADONNUT! Olin ihan, että wtf ja "mikäs se blogin osoite olikaan"... Täältähän löytyi heti vastauksia, eipä mennyt uteliaalta yöunet. :) Siis mun mielipide on, että: ONNI ONNETTOMUUDESSA! Vastustan tällaista ajankohtaa kauden pääkisoille ja tässä nyt huomataan miksi: Kisojen vastaisena yönä pakkasta, joka kovettaa hiekkatiet asfalttia vastaaviksi, ratsukot joutuvat lähtemään matkaan otsalamput päässä jne. Ja nytkö pitäisi ratsukoiden olla kauden parhaassa kunnossa?! Excuse me, mulla on ainakin hevoset olleet aina vuoden huonoimmassa kunnossa tähän aikaan; juuri loppunut laidunkausi ja alkanut sisäruokintakausi, energia ei oikein tahdo riittää, pitkä kausi takana ja huilijakso tähän saumaan jookosta joo, sanoo ratsu. Sulla kävi mäihä, kun sait "hyvällä tekosyyllä" jättäytyä kisoista! :) Olisi ollut vaara rikkoa hevonen jne. (jos olisi erehtynyt ratsastamaan kimpassa eräiden hieman liian lujaa ratsastavien kanssa).

  Kitkakin on potenut tässä viime kuukausina kaviopaisetta; alkoi myös ontua kuin salama kirkkaalta taivaalta, epäilin vaikka mitä kamalaa, kun se ei meinannut päästä liikkumaan juuri ollenkaan! Klinikalla (Teivossa) hevosesta ei löytynyt juuri mitään vikaan, ongelma paikallistettiin oikeaan etukavioon ja ontumisen syyksi irtoseinämäisyys, jonka vanha (ainakin 5 vuotta) kaviohalkema on aikaansaanut?! Mun kengittäjä kyseenalaisti tämän ja totesi, että puutaheinää, kyllä kyseessä on kaviopaise!!! Ei kuitenkaan aikansa kaiveltuaan löytänyt mitään selkeää paisetta, mutta nenään kuulemma tuoksahti mätä ja kavioon laitettiin erikoiskenkä pohjallisineen + täytteineen. Kitka on lomaillut nyt reilun kuukauden sairaskenkä kaviossaan ja eipä se enää sairaalta näytä - tai ei ole näyttänyt enää pitkään aikaan. ;) Treenimotivaatio tahtoo vaan olla kadoksissa - miksipä tuota tiinettä tammaa nyt turhaan kiusaisi?! Ei vaan, täytyisi kyllä pitää sitä kunnossa, nyt on neljättä kuuta tiineenä ja jo nyt on maha niin suuri, että luulisi jo kohta varsovan! Kitka kyllä tietää, miltä kantavan tamman tulee näyttää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni lisää haastetta kilpailuun tuovat juuri Suomen vuodenajat! Lokakuu on kuitenkin vielä syksykuukausi ja harvoin saadaan kunnon lumi ja routa maahan vielä tähän aikaan. Sää ja olosuhteet luovat aina yhden lisämomentin kilpailuun ja pitäähän huipulla kisaavien ratsukoiden osata luovia ja taktikoida kilpailussa. Tuskin kukaan kuitenkaan riskeeraa hevosensa terveyttä ratsastamalla olosuhteisiin nähden epäedullisesti. Taitoa vaatii myös kunnon ajoittaminen kilpailua silmällä pitäen.

   Osaava kengittäjä on kullanarvoinen! Meilläkin Oonan hoito hyvällä mallilla. Liikkumaan pääsee jo vallan vetreästi ja vauhdikkaasti. Laidunkausi on takana, joten kaipa Kitkankin linjat siitä vielä palaavat ennen kuin varsa alkaa kasvaa ja vatsa sen myötä. :)

   -H

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus. Itsekkin olen joutunut tutustumaan kaviohauteen tekoo enemmän ja vähemmän aina välillä. Josella on joskus ollut paise, ja Jippullakin sitä epäiltiin viime syksynä, mutta siihen ei varmistusta oikein koskaan saatu. Popilla on ollut parikin kertaa tässä kuluneen vuoden aikana paiseita, en tiedä mistä se ne kehittää. Vaikka ehkä se selittää, että sen kavion laatu ei muutenkaan ole maailman paras. Hassua muuten, minulle on aina opetettu, että hauteen tekoon käytetään tosi laimeaa betanideliuosta, niin että betadinea on melkeinpä vain väriksi nesteessä.

  Oliko Oona karsinalevossa hauteen kanssa vai kestikö haude tarhailun ? Itse ostin Joselle sellaisen kumisen haudetossun, jonka kanssa pystyi hevosen laittamaan uloskin. Aika kätevä. :) Paranemisia Oonalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miten se laimentaa pitäisi oikeaoppisesti. Olen vain ajatellut, että pitää siinä tehoa olla, jotta bakteerit kuolevat. :D Valmis apteekin liuoshan on vahvuudeltaan 100 mg/ml, ja meidän oma laimennus näin ollen 50 mg/ml. Jos on liian laimeaa, tehoaako siten kuin on tarkoitus? Liian vahvasta taas voi tietysti olla jotakin haittaa kaviolle? Mutta onneksi ei haudetta tarvitse yleensä viikkoa kauempaa pitää, joten tuskin sillä on merkitystä. Vai onko jollain muulla tietoa tästä?

   Oonan haude kesti hyvin tarhailua. Laitettiin siihen tuota mustaa superpaksua eristysteippiä useampi kerros varpaalle ja pohjaan ja hyvin on kestänyt. Tossu on varmasti kätevä, mutta ei tullut tässä tohinassa mieleen. Muuten Oona alkaa olla jo oma itsensä, syö ja juo ja tarhassa pitäisi saada aikaan jo jotain toimintaa! Ponit vaan on Oonan makuun liian laiskoja ;)
   -H

   Poista
  2. Ja siis tuonne koloonhan kaasin ihan "raakaa" tavaraa, jotta varmasti paiseen pöpöt saisivat kyytiä :D
   -H

   Poista
  3. Olen " joutunut" tuon miehen työn vuoksi perehtymään tähän haudeasiaan, onneksi omakohtaista kokemusta ei ole. Varmistin vielä Tapsalta tuon hauteen oikeaoppisen teon, ja hän katsoi kuvista että teillä on tosiaan liian vahvaa liuosta. Pitäisi näyttää lähinnä laimealta teeltä väriltään. Lisäksi teillä taitaa olla väärää betadinea. Pitäisi olla oranssissa pullossa olevaa pesubetadinea jossa mukana saippualiuos, joka ei kuivata vaan pitää kavion huokoset pehmeinä ja mätä pääsee paremmin ulos. Varmasti tuo teidän käyttämäkin on ok, mutta hiukan varovainen sen kanssa kannattaa olla.

   Poista
  4. Kiitos tiedosta! Hyvä kuulla viisaampien neuvoja! :)
   -H

   Poista
 3. Hyvinkään hevossairaala (tai joku hevossairaala kumminkin) opastaa, että puhkeamattomaan paiseeseen hauteeksi pesubetadine ja puhjenneeseen tavallinen betadine. Laimennettuna siis. Vähän myöhäinen kommentti.. :) tapoja on kyllä varmasti monia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Bloggerin tietojen mukaan tätä postausta luetaan ahkerasti googlen kautta. Ajat muuttuvat ja kokemuksia ja uusia tuulia on kiva saada tähän jatkoksi. Onhan tämän kirjoittamisesta jo aikaa ja silloin juurikin ajatuksena oli tehdä kuvallinen ohje koska itse emme sellaista löytäneet kun olisimme sitä kipeästi tarvinneet.

   Poista