lauantai 26. lokakuuta 2013

Näy pimeässä!

Pimein vuodenaika on edessämme. Ensi yön kellon siirtäminen tarkoittaa, että illat pimenevät heittämällä tunnin verran. Näin ollen valoisa aika lyhenee ja on mahdotonta ehtiä tehdä kaikkea päiväsnäöllä. Lisäksi vuodenajanmukainen sää takaa sen, että näkyvyys liikenteessä jalkaisin tai ratsain kulkevalla on melko surkea ilman asianmukaista varustusta. 

Hevostemme heijastinvarusteista ehdinkin kertoa jo aikaisemmassa postauksessa. Me kaksijalkaiset olemme käyttäneet heijastinliivejä. Ne ovat toimivia, mutta tuntuu, ettei joka tilanteessa täysin näkyviä, sillä hevosen kääntäessä päänsä keskivartalon peitoksi, jää heijastinliivi näkymättömiin.

Siipä tätä silmällä pitäen suuntasimme eräänä päivänä Roosan kanssa ostoksille ja teimme H&M :ltä merkittävän löydön: ostimme käytönnölliset heijastintakit! Takit löytyivät urheiluosastolta ja ovat kätevät kuoritakit, jotka pitävät vettä ja tuulta. Ostimme sen verran reilut koot, että alle mahtuu kummallekin kevyttoppatakki helposti. Takki istuu kyllä ylle kevyemmälläkin varustuksella ilman, että näyttää liian suurelta. Kokeiltukin näitä jo on, eikä vaikuttanut edes hiostavalta. Suosittelen! Tosin, oli meillä joskus ennenkin heijastintakki, sellainen työmistenmalli. Se olikin sellainen reilummanpuoleinen, toki käytönnöllinen: sinne mahtui pilkkihaalarikin kevyesti alle! Koppakärryillä kaksistaan ajaessa varmasti kaverikin, ei vain tullut kokeiltua.

Tämän takin kanssa ei voi jäädä näkymättömiin ellei autoilija sitten katsele maailmaa suljettujen silmäluomien läpi...
Sirun lenkkivarustuksiin kuuluvat pimeänaikaan heijastavat valjaat sekä vilkkupanta. Valjaat kestävät hyvin menossa mukana, eivätkä jää puolimatkaan. Lisäksi vilkkupanta auttaa näkemään koiran liikkeet pihapiirissä illan pimetessä. Ei pääse tumma koira piiloon pimeyteen, kun vilkkuvalo paljastaan olinpaikan!
 
Sirun heijastinvaljaat ja vilkkupanta
Vilkkupanta pimeässä
Miten sinä ja hevosesi / koirasi valmistaudutte lenkille lähtöön pimeässä?
 
Loppuun vielä muutama kuva siitä, mitä haravoitsijan ympärillä voi tapahtua.

Pörrö-kissa arvostelee tekosiasi ylemmältä tasolta.

Siru saa lumen pöllyämään, vaikkei sitä oikeastaan edes ollut

Verkkopalloa tuodaan jalkojesi juureen koko ajan silloin, kun kaikkein vähiten sitä kaipaat.

Joku on onnesta sekaisin, kun haravalla viskaiset verkkopallon pois lehtikasasta.

Pörrö on siirtynyt vielä astetta ylemmäs, jottei mikään tekeminen vaan jää näkemättä.
 - Hilla

8 kommenttia:

 1. Mulla on oikeastaan tosi vähän heijastimia - pimeän aikaan tulee liikuttua tosi vähän kotitietä pidemmälle. Sen verta kyllä löytyy että otsalampun ja heijastinliivin saa kuskille, hevoselle on häntäheijastin, etujalkoihin heijastimet ja rintaremmiheijastin. Saa riittää vaikka jaksan kyllä edelleen unelmoida semmosesta hienosta heijastinratsastusloimesta! :p Ja talvella tietysti voi lainata isäukon työtakkia - siinä ei taia muuta ollakkaan ku heijastavaa pintaa!

  Tommonen välkkypanta olis kyllä kätsä koiralle - ei hukkuis hurttimus ihan heti pimeessäkään! Taiankin tommosen laittaa hankintalistalle niin ei hömelö koira pääse talven pimeessäkään katoomaan mun näköpiiristä! Kiitos vinkistä ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen heijastinratsastusloimi on kyllä näkyvä! Olen joskus itse tullut autolla ratsukkoa vastaan, jolla oli kyseinen loimi yllänsä. On siinä mahtava näky, kun hevonen heijastuu loimen kanssa ja näyttää pimeässä jopa suuremmalta se yllään kuin päivänvalossa!

   Sirun voin huoletta laskea pihalle esim. iltapissalle, kun laittaa vaan pannan kaulaan niin voi ikkunasta seurata, missä koira kullonkin kulkee ja koska on tulossa sisällepäin! Suosittelen! Eikä ollut edes kallis! Tilasin meidän pannan täältä.
   -H

   Poista
 2. Oliko tuollainen takki arvokaskin? Tuli vain mieleen, että olisi hyvä käyttötakki meilläkin kun pimeällä viedään hevosia ulos tienlaidassa jne. Osa ajas päivännäölläkin niin läheltä että hirvittää! :|

  Meillähän on hevoselle vaikka minkälaista heijastinta, olen niitä haalinut vuosien saatossa. Heijastinloimi on kyllä kätevä, ja se Horzen malli on vieläpä todella kestäväkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mielestäni ollut kallis. Näköjään myös H&M verkkokaupassa myynnissä. Itselläni kokona 40 ja Roosalla 38, jolloin ne Horzen toppatakit (musta ja vaaleansininen) mahtuvat sopivasti kummankin takin alle. Eikä tuo 40 kokoinen ollut mulle suurikaan vaikka Sirun kanssa lenkillä oli vain fleece alla. Normaalisti mun takinkoko on S / 36-38, Roosalla on vähän kaposemmat hartiat eli XS/S / 36.

   Suosittelen!

   -H

   Poista
 3. Kirjoitin tähän ehkä hehtaarin mittaisen kommentin mutta menin vahingossa painamaan x:ää. Noh, aloitetaan alusta :D En voi uskoa etten ole aijemmin löytänyt tällaista blogia, vaikka olen etsinyt hyvää matkaratsastusblogia jo pitkän aikaa, ja mikä parasta siinä on lv! Minäkin omistan lämminverisen ja haluaisin kilpailla aktiivisesti matkaratsastuksessa, mutta Etelä-Suomessa lähin kilpailujen järjestäjä löytyy sekin 200 kilometrin päästä. Ehkä vielä jonain päivänä matkakilpailut yleistyvät täälläkin päin ):

  http://kuolaimessa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla muistakin matkailevista lämppäreistä! Meilläkin yleensä kisamatkaa kertyy noin 150 km, mutta kun oikein haluaa lajia harrastaa, niin sitä sitten vaan mennään :D Toivotaan, että laji yleistyy Suomessa ja kilpailuja järjestettäisiin tulevaisuudessa ympäri maata.
   -H

   Poista
 4. Piti käydä itsekkin hakemassa tuo kuoritakki, ihan tästä postauksesta innostuneena! Kiitoksia siis vinkistä! Nyt luulis kovapäisempi autoilijakin huomaavan maastossa menijät. Eri asia sitten on kuinka heppanen saa slaagin kun tuo on aika kahisevaa materiaalia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takki on enemmän kuin kätevä! Kaipa heppakin siihen tottuu, meillä eivät olleet millänsäkään. Tosin ilman Sirua ei pääse enää livahtamaan ulos: tämän takin pukemisen se kuulee yläkertaankin asti ja on viivana paikalla että minne nyt mennään!
   -H

   Poista