keskiviikko 11. joulukuuta 2013

11. luukku: Mitä eläinlääkärin tarkastuksessa tapahtuu?

Hyväksytty matkaratsastuskilpailusuoritus alkaa ja päättyy hyväksyttyyn eläinlääkärintarkastukseen. Lisäksi pidemmillä matkoilla eläinlääkärintarkastus on aina osuuksien välillä ennen pakollista taukoa, ja silloin eläinlääkäri arvioi hevosen kunnon jatkaa kilpailua eteenpän. Tarkastuksessa eläinlääkäri luonnollisesti valvoo hevosen terveytta ja hyvinvointia. Tarkastukseen saa osallistua kaksi henkilöä hevosta kohti.

Tarkastuksessa eläinlääkäri ja sihteeri, sekä kaksi henkilöä hevosta kohti.

Eläinlääkärin tarkastus alkaa usein sykkeen mittaamisella. Sykkeen tulee olla sykerajan mukainen eli enintään 64 iskua minuutissa. Jos poikkeavia sydänääniä havaitaan, ne kirjataan ylös kilpailukorttiin. Myös hengitys- ja suolistoäänet kuunneellaan, ja poikkeavuudet merkitään. 

Huomiota kiinnitetään myös hevosen yleistilaan ja mielialaan. Limakalvot tarkistetaan usein suusta, sieraimista ja joskus silmäluomista. Samalla katsotaan kapillaarien eli hiussuonten täyttyminen painamalla esim. suun limakalvoa ja katsomalla, miten nopeasti se palautuu valkoisesta vaaleanpunaiseksi. Myös kaulalaskimon täyttyminen tarkastetaan sekä tehdään ns. ihopoimukoe. Näin varmistutaan, että hevonen on saanut riittävästi nestettä eikä pääse kuivumaan kilpailun aikana.

Hevonen saa olla loimitettuna esim. sykemittauksen aikana. Eläinlääkäri pyytää riisumaan loimet yleensä tarkastuksen lopussa hieman ennen juoksutusta, jotta hevonen ei saisi kylmää.
Hevosen kengityksen tulee olla asianmukainen. Myös kengättömällä hevosella voi ratsastaa kilpailussa. Mikäli hevoselta putoaa kenkä kesken kilpailun, voidaan se silti esittää eläinlääkärintarkastuksessa. Mahdolliset hiertymät ja haavat kirjataan ylös, jotta niitä voidaan tarkkailla myöhemmissä tarkastuksissa. Eläinlääkäri tarkkaillee myös hevosen kosketusarkuutta.

Usein viimeisena tarkistetaan jalat ja liikkeet. Hevosta juoksutetaan ravissa noin 40 metrin matka edes takaisin. Liikkeiden puhtaus merkitään kilpailukorttiin. 

Hyvässä juoksutuksessa taluttaja juoksee hevosen rinnalla samaan rytmiin hevosen kanssa.
Kilpailukortissa on mainittuna jokainen tarkastuskohta erikseen. Eläinlääkäri antaa kustakin arvion joko A-D ta 0-3, joista A/0 on hyvä, B/1 tyydyttävä, C/2 välttävä ja D/3 hylätty. 

Kilpailukortti
Eläinlääkärin tarkastukseen ilmoittaudutaan esimerkiksi ilmoittamalla sihteerille oma kilpailunumero. Tauolla tarkastukseen on ilmottauduttava 20 minuutin ja maalissa 30 minuutin kuluttua saapumisesta läpäistäkseen tarkastuksen hyväksytysti. Tauolla hevosen saa viedä sykemittaukseen kaksi kertaa, maaliin tullessa vain kerran.

2 kommenttia:

 1. Mites hevoset jotka vierastaa vieraita ihmisiä? :o ei esim päästä heti iholle asti tai näyttää 'rumaa naamaa'?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu paljon eläinlääkäristä. Oma kokemukseni on, että kisoissa eläinlääkärit ovat pääsääntöisesti "mennään hevosen ehdoilla" asenteella. Esim. Oona ei ole koskaan pitänyt suun limakalvojen tutkiskelusta, mutta rauhallinen ja asiansa osaava eläinlääkäri on onnistunut joka kerralla nekin katsomaan ja painelemaan!

   Tilannettahan voi harjoitella kotona: ensin tutut ihmiset käyvät hevosen läpi, ja kun tämä sujuun, voi pyytää vieraampiakin ihmisiä silittelemään hevosta eri puolilta. Tärkeintä tässäkin on hevosen ja ihmisen välinen luottamus: uusia ihmisiä voidaan kohdata luottavaisin mielin kun rinnalla kulkevaan omaan ihmiseen voi luottaa täysin.
   -H

   Poista