torstai 12. joulukuuta 2013

12. luukku: Kilpailun kulku

Jokainen luokka starttaa aina sillä kellonlyömällä, mitä kilpailukutsussa tai ennen kilpailua osallistujille lähetettävässä kilpailijatiedotteessa on ilmoitettu. Lähtölinja tulee ylittää 15 minuutin kuluessa lähdöstä. Usein luokat starttaavat tunnin välein, mutta joskus voi parikin luokkaa lähteä saman aikaisesti. Näin ollen ratsastaja saa osallistua kilpailuun vain yhdellä hevosella.

"5 - 4 - 3 - 2 - 1 - Ja saa ratsastaa!"
Pidemmät matkat ratsastetaan osissa, joiden välissä on eläinlääkärin tarkastus ja pakollinen tauko. Osuuden enimmäispituus alle 80 km kilpailussa on 32 km ja yli 80 km kilpailussa 42 km. Pakollisten taukojen pituudet on ilmoitettu kilpailukutsussa, mutta useimmiten ne ovat 30 tai 40 minuutin pituisia.

Reitillä askellaji on vapaa, ellei toisin ole määrätty. Esimerkiksi pihapiirin ohi ratsastettaessa voi olla käyntipakko, jonka alkamis- ja päättymiskohdat on merkitty kyltein. Ratsastaja voi myös taluttaa hevosta ratsastusosuuden aikana sillä vain lähtö- ja maalilinja tulee ylittää nimen omaan ratsain. Näin ollen tauolle voi saapua hevosta taluttaen.

Joten tästä asetelmasta voinee päätella ratsukon tulevan tauolle eikä maaliin
Hyväksytty suoritus päättyy aina hyväksyttyy eläinlääkärin tarkastukseen, johon tulee ilmoittautua 30 minuutin kuluessa maaliin saapumisesta. Palkintojenjako järjestetään yleensä noin puolituntia siitä, kun kaikki ratsukot ovat tulleet maaliin ja käyneet tarkastuksessa. Palkintojenjakoon voi tulla joko hevosen kanssa tai ilman. Hevosta ei tarvitse satuloida palkintojen jakoon, vaan kilpailun jälkeen huolletun hevosen voi tuoda loimitettuna. Ihanneaikaratsastusluokassa jokainen ratsukko palkitaan aina vähintään ruusukkeella ja kunniakirjalla hyväksytystä suorituksesta. Nopeuskilpailuissa ja ihanneaikaratsastuksen pistetyskilpailussa palkitaan sijoittuneet.  

Palkintojenjakoa


4 kommenttia:

 1. Minä olin ihan hämilläni kun olin luullut että tuo joukkolähtö on ihan yleinen tapa, mutta meidän ensimmäisissä matkakisoissa olikin sellainen lähtö, että jokainen ratsukko starttasi kolmen minuutin välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläistä en ollut vielä kuullutkaan! Siinä saa ainakin jokainen lähteä omassa rauhassaan tekemään omaa suoritustaan! :)
   -H

   Poista
  2. Se oli kyllä totta, mutta monet jälkeenpäin ihmettelivät tätä käytäntöä. Minun piti alunperin ratsastaa kimpassa kaverini kanssa, mutta meidän lähtöajoilla olisi ollut väliä kuusi minuuttia. Siksi ratsastimme sitten pariluokassa.

   Poista
  3. Niin, toisaalta yhteislähdössä on se hyvä puoli, että voi heti alusta alkaen ratsastaa yhtä matkaa kaverin kanssa!
   -H

   Poista