perjantai 13. joulukuuta 2013

13. luukku: Mitä huolloilla tarkoitetaan?

Huolloilla tarkoitetaan kilpailun aikana reitillä tehtävää ratsukon huoltamista. Huollossa hevoselle, sekä ratsastajalle tarjotaan juotavaa, sekä ehkä mahdollisesti pientä purtavaa. Hevosta voi huollossa myös esimerkiksi viilentää vedellä tai korjata varustusta - mitä ikinä ratsukko sillä hetkellä tuntuukaan tarvitsevan!


Huoltojoukoilta vaaditaan sekä hyvää autonhallinta-, että kartanlukutaitoa. Kartanlukutaito on huollolle hyvin tärkeää, sillä huoltojoukot saavat pärjätä vieraissa maastoissa pelkän kartan avulla, sillä huoltoreittejä ei ole ratsastusreittien tavoin merkitty maastoon. Ennen matkaanlähtöä huollon ja ratsastajan onkin hyvä katsoa kartasta paikat, joissa haluaa huollon tapahtuvan. Näin taataan se, että huolto on ajoissa huoltopaikalla vesiämpäreiden kanssa. Myös muilta luokan osanottajilta on hyvä kysyä, missä he aikovat huoltaa, ainakin silloin jos ratsukot kulkevat yhtä matkaa. 

Tässä kohtaa on tainnut olla kova jano sekä hevosella, että ratsastajalla :D

Huoltopaikalla auto tulee parkeerata luonnollisesti niin, ettei se häiritse muuta liikennettä tai kilpailevia ratsukoita. Huoltopaikalle saavuttaessa kannatta ottaa vesiämpärit ja muut tarvittavat valmiiksi. Huolto suoritetaan nopeasti, sillä ajanotto ei tietenkään huollonajaksi pysähdy, vaan kaikki huoltoon käytetty aika on pois ratsastusajasta. Jos hevonen ei heti ensiyrittämällä juo, ei kannata hermostua, sillä useimmat hevoset juovat vasta, kun matkaa on mittarissa kymmeniä kilometrejä. Esimerkkinä Oona, joka ei juo ennen kuin matkaa on taitettu vähintään 30-40 km. Huoltotilanne saattaa myös olla hevoselle uusi, varsinkin jos sellaista tilannetta ei ennen ole ollut. Huoltoja kannattaakin välillä harjoitella ihan kotilenkeilläkin! 3 kommenttia:

 1. Tää sun joulukalenteri lietsoo mulle kauheeta matkaratsastusvillitystä! Joka päivä kutina kasvaa suuremmaksi lähteä mukaan lajiin, näissä postauksissa on tullut niin hyvin tärkeää infoakin jo että lähteminen alkaa tuntua jo 'helpolta' :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *teidän piti sanomani :)

   Poista
  2. Kiitos tästä kommentistasi! :) Tämä nimittäin on juurikin tämän joulukalenterin ajatus ja perimmäinen tarkoitus: lisätä tietoutta lajista ja madaltaa kynnystä lähteä kokeilemaan lajia. Täysin ummikkona itsekin aloitin ja silloin olisi tälläinen infopläjäys ollut poikaa.

   Joten, mukaan vain! Ja jos on mitä tahansa kysyttävää jatkossakin, vastaan mielelläni!
   -H

   Poista