lauantai 14. joulukuuta 2013

14. luukku: Varusteet matkaratsastuksessa

Matkaratsastuksessa varustus on melko vapaa, vain raippa, kannukset, silmälaput ja apuohjat ovat kiellettyjä. Apuohjista vapaajuoksuinen martingaali on kuitenkin sallittu. 

Ratsastajalla tulee luonnollisesti olla kypärä ja ratsastusasun tulee olla asiallinen ja lajiin soveltuva. Ratsastajalla tulee olla ratsastushousut ja takki tai paita, jossa tulee olla kaulus ja hihat. Topilla ratsastaminen on näin ollen kielletty hellesäilläkin, mutta esimerkiksi pikeepaita on tällöin sopivampi vaihtoehto. Ratsastajalla tulee myös olla korolliset jalkineet vähintään 12mm korolla, mikäli ratsastaja ei käytä kopallisia turvajalustimia. 


Lähtöä odottamassa - Oonan ensimmäiset matkaratsastuskilpailut 12.5.2012

Matkaratsastuksen voi aloittaa ihan perussuitsilla sekä satulalla, mutta lajia varten on kehitetty myös omat suitset, sekä satulansa, joiden hankintaa voi pohtia, jos ja kun se on ajankohtaista. 

Matkaratsastussuitset ovat materiaaliltaan BioThanea eli polyesteriä, joka on pinnoitettu vinyylillä tai uretaanilla. Materiaali on erittäin vahvaa ja kestävää, eikä se hierrä hevosta pidemmässäkään treenissä. Suitsissa on BioThane-kumiohjat, joiden kiinnitys kuolaimiin tapahtuu pikalukoilla. Suitsien erinomaisuus lienee siinä, että kuolaimet pois napsauttamalla hevosella on riimu päässään. Tämä nopeuttaa tauoilla huoltoa, sillä hevosen voi kuolainten poiston jälkeen laittaa riimusta kiinni ja syöttäminen ja juottaminen voivat alkaa heti. 

Käteviä suitsi-riimu -yhdistelmiä saatavissa ainakin myyvät useat eri valmistajat ja maahantuojat, ja niitä saa liki kaikissa sateenkaaren väreissä. Myös kuolaimettomia vaihtoehtoja on saatavilla. 
Suitsista riimuksi

Matkaratsastukseen on myös kehitelty omat satulansa. Satulat ovat kevyitä ja huoltovapaita ja ne tukevat ratsastajaa hyvin, jolloin ratsastajan on helppo olla matkaratsastusistunnassa. Oonalla on tällä hetkellä käytössä Thorowgoodin Maxam -merkkinen synteettinen satula ja Alpolla Podium XT Desert. (Linkit postauksiin, joissa satulat esillä.)


Myös sykemittarien käyttö ja erilaiset gps- laitteet ovat sallittuja matkaratsastuksessa. Sykemittari siis näyttää luonnollisesti hevosen syketason reaaliajassa ja gps- laitteilla voi hyvin seurailla matkojen pituuksia, sekä keskinopeutta. Gps- laitteen virkaa toimittaa myös oikein hyvin erilaiset puhelimeen ladattavat urheilusovellukset, joista meillä on käytössä Sport Tracker. Meillä on myös käytössä sykekahva, jota käytetään hevosen sykkeen mittaamiseen esimerkiksi eläinlääkärin tarkastusta varten sykkeitä mitatessa, jolloin ei tarvitse stetareilla alkaa kuunnella ja laskea sydämen lyöntejä. Sykekahva siis asetetaan hevosen kylkeen satulavyön paikkeille tai lavan tuntumaan niin, että kahvan molemmissä päissä olevat elektrodit ovat kosketuksessa hevosen ihoon. Kahvan mukana tulee ranneke, josta voi sitten seurata hevosen sykettä. Lue lisää sykemittareistaLoppuun vielä linkki blogissamme aikaisemmin julkaistuihin postauksiin, joissa kerromme omista matkaratsastusvarusteistamme:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti