tiistai 17. joulukuuta 2013

17. luukku: Miten toimia reiteillä?

Matkaratsastuksessa itse kilpailusuoritus suoritetaan ratsastajalle mahdollisesti ennestään tuntemattomilla reiteillä, ennestään tuntemattomien kilpakumppanien kanssa. Siksi onkin tärkeää, kaikkien turvallisuuden takaamiseksi, muistaa muutamia tärkeitä sääntöjä, joita matkan aikana on hyvä noudattaa.

Ensimmäinen reitillä muistettava asia on riittävän turvavälin pitäminen edellä kulkevaan ratsukkoon. On hyvä pitää ennestään tuntemattomien hevosten välinen etäisyys niin pitkänä, että ratsastaja voi nähdä edellä menevän hevosen takakaviot. Mikäli myös tiedät oman hevosesi olevan herkkä potkimaan, kannattaa asiasta ilmoittaa kanssakilpailijoille punaisella häntärusetilla. Näin varmistat sekä oman, että muiden kilpailijoiden turvallisuuden. Älä myöskään pelkää avata suutasi kilpailun aikana, mikäli joku kanssakilpailijoista tulee uhkaavan lähelle omaa hevostasi. On parempi huomauttaa asiasta, kuin olla todistamassa ikävää välikohtausta! 


Matkaratsastussäännöissä sanotaan, että nopeampaa ratsukkoa tulee väistää ja tälle tulee antaa tietä. Mikäli oma ratsusi etenee kanssakilpailijaasi hitaammin, ole ystävällinen ja anna hänelle tietä. Näin molemmat voivat jatkaa paremmin oman suorituksensa tekemistä!

Matkaratsastuskilpailuissa reitit kulkevat yleensä ihan yleisillä teillä, jolloin vastaan saattaa tulla erilaisia kulkupelejä aina rekoista mopoihin. Autot ja muut tiellä liikkujat tulee ohittaa niin, että ohitustilanne on sekä autoilijalle että ratsukolle turvallinen. Jokainen tuntee oman hevosensa ja tietää, miten autojen ohitus kannattaa kyseisen hevosen kanssa tehdä - ohituksen voi siis suorittaa vaikka laukalla, mikäli tiedät ettei hevosesi aiheuta vaaratilannetta autoja kohdatessaan. 


Peräkkäin voi kulkea, vaikka punainen rusetti olisikin edellä kulkevan hännässä - tärkeintä on vain muistaa pitää kunnon turvaväli edessä kulkevaan!

Myös huoltokohdat tulee reiteille suunnitella niin, ettei huolto häiritse muuta liikennettä. Sopivat huoltopaikat on usein myös merkattu ratsukoille ja huoltojoukoille annettuun karttaan ja niissä huolto kannattaakin yleensä toteuttaa. Reiteillä myös huoltokieltoalueet tulee ottaa huomioon. Huoltokieltoalueet on aina merkitty karttoihin ja niissä paikoissa huoltaminen on kiellettyä.

Reiteillä kannattaa myös muistaa hymyillä ja olla muutenkin kohtelias vastaantulijoille, sillä täytyy muistaa edustavansa koko kilpailun ajan matkaratsastajia. Onkin tärkeää antaa positiivinen kuva lajista myös paikkakuntalaisille, sillä kilpailun järjestäjät ovat tehneet kovan työn saadakseen kilpailut järjestettyä kyseiselle paikalle. Näin voimme varmistaa sen, että kilpailujen järjestäminen kyseiselle paikalle on jatkossakin mahdollista! 

2 kommenttia:

 1. Täytyy ihan kehaista tätä teijän joulukalenteri ideaa! Ihana kun pelkästään näitä lukemalla on oppinu hirmusesti lisää kyseisestä lajista ja kiinnostuskin vaan lisääntyy, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteestasi! Juuri tähän pyrimme ja hienoa, että lukijoista tuntuu, että tästä on apua tiedon, kiinnostuksen ja innostuksen lisääjänä! :)
   -H

   Poista