keskiviikko 18. joulukuuta 2013

18. luukku: Miten tauoilla toimitaan?

Kuten jo aiemmissa joulukalenterin luukuissa on tullut kerrottua, matkaratsastuksen pitkät matkat ratsastetaan aina osissa, joiden välissä on pakolliset tauot. Taukojen pituudet vaihtelevat matkojen mukaan yleensä 20 - 40 minuutin välillä. Myös taukojen määrä vaihtelee matkan pituudesta riippuen.


Kun ratsukko saapuu tauolle, ratsukon saapumisaika kirjoitetaan ylös ja tästä aletaan mittaamaan hevosen palautumisaikaa eli  kuinka kauan ratsukolla kestää ilmoittautua eläinlääkärin tarkastukseen tauolle saapumisen jälkeen. Vasta eläinlääkärin tarkastuksen läpipääsyn jälkeen alkaa itse tauko, jonka pituus on ennaltamäärätty kilpailukutsussa. Eläinlääkärin tarkastuksesta lähtiessä pitääkin muistaa kysyä eläinlääkärin sihteeriltä oma lähtöaika. 


Tauolla hevonen ja ratsastaja lepäävät ja tankkaavat energiaa seuraavaa osuutta varten. Tähän kuuluu siis molempien syöttämistä ja juottamista. Tärkeää on myös loimittaa hevonen sääolosuhteiden mukaan niin, ettei hevosen lihakset ehdi saada liikaa kylmää tai hevonen pääse palelemaan. Myös ratsastajan kannattaa huolehtia omasta pukeutumisestaan tauolla, sillä oikealla pukeutumisella voi välttää ikävät lihasjumit, jotka saattavat kiusata sitten koko seuraavan osuuden ajan. 


Tauolla kellon tarkkaileminen on tärkeää ettei oma lähtöaika pääse menemään sivusuun! Hevosen varustaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta hevosta ehtii hieman kävelyttää ennen seuraavalle osuudelle lähtöä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti