torstai 19. joulukuuta 2013

19. luukku: Tiimi ja sen merkitys

Varsinkin pidemmillä matkoilla jokaisella ratsukolla tulisi olla oma huoltotiiminsä, joka siis vastaa ratsukon hyvinvoinnista niin kilpailun aikana kuin maalissakin. Jokainen huoltotiimi on erilainen ja se voi koostua yhdestä tai useammasta henkilöstä. Meidän tiimimme koostuu neljästä henkilöstä, joista voit lukea lisää täältä.


Tärkein huoltotiimin tehtävä on ratsukon huoltaminen kilpailumatkan aikana. Tämän takia huoltojoukkojen tulisi omata ajokortti, sekä kartanlukutaito. Huoltotiimin jäsenten tulisi myös luonnollisesti olla hevosmiestaitoisia, jotta tiimi pystyy huolehtimaan hevosesta, jos ratsastajalle kävisi jotakin kilpailun aikana. 

Huoltotiimi huolehtii matkalla tehtyjen huoltojen lisäksi ratsukosta niin tauoilla kuin maalissakin. Tiimi auttaa ratsukkoa tauolle tai maaliin tultaessa hevosen huoltamisessa, sekä pääsemään nopeasti eläinlääkärintarkastukseen. Yksi tiimin jäsen myös avustaa ratsukkoa eläinlääkärintarkastuksessa. Ratsastajan ei ole myöskään pakko esittää ratsuaan itse eläinlääkärintarkastuksessa, vaan joku tiimin jäsenistä voi sen tehdä. Matkaratsastus ei siis  ole vain ratsukoiden välinen kilpailu siitä, kuka on paras ja kenellä on hyväkuntoisin hevonen, vaan myös tiimillä ja tiimityöllä on merkittävä osuus kilpailun kulussa ja hyvän tuloksen saavuttamisessa. Matkaratsastuskilpailu mittaa siis myös tiimin jäsenten välistä kommunikointia ja työskentelyä. Hyvä ja asiansaosaava tiimi on jokaisen hyvän matkaratsastussuorituksen perusta. Ennen kilpailua kannattaa käydä läpi kilpailun kulku ja tehdä toimintasuunnitelma. Kuka vastaa, että hevoselle on juotavaa tarjolla? Entä kuka on vastaanottamassa ratsukkoa tauolle / maaliin ja avustamassa hevosen riisumisessa ja mahdollisessa loimittamisessa? Missä järjestyksessä mitäkin tehdään tauolla tai huollolla? Yhteistyö ja toiminnan suunnittelu kehittyvät kilpailukokemuksen myötä, mutta edelleen mekin palaveeraamme joko ajomatkalla kilpailupaikalle tai sitten viimeistään paikan päällä. 

Tiimillä on myös henkinen merkitys. Joskus olosuhteet tai reitit ovat haastavia. Väsymys voi alkaa painaa ratsukkoa, jolloin ratsukon tsemppaus on ensiarvoisen tärkeää! Vaikeassa kohtaa huoltoja kannattaa pitää usein ja tsempata sekä hevosta että ratsastajaa. Tällä on suuri merkitys, sillä ratsastajan tuntemukset välittyvät usein suoraan hevoseen!

Onnistuneeseen suoritukseen tarvitaan koko tiimin panostusta!
Meillä yksi tiimin tärkeimmistä tehtävistä on myös valokuvaaminen aina tilaisuuden tullen! ;)

3 kommenttia:

 1. Pitääkö sillä tiimillä olla joku tietty väritys? :D Kun teillä näyttää tuo violetti olevna, niin onko se joku että tunnistaa siitä vai muuten vaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiimipukeutuminen ei ole pakollista, mutta suositeltavaa. Matkaratsastussäännöissä tiimin pukeutumisesta kirjoitetaan näin: "Huoltajilla/ tiimin jäsenillä tulee olla yhtenäinen siisti asu, takki tai paita, jossa kaulukset ja hihat. Ei shortseja, sandaaleja
   tai hihatonta paitaa ". Tiimipukeutumisella haetaan siis juurikin tuota tiimin tunnistettavuutta, sekä yleistä siisteyttä kilpailuissa. Meidän lisäksemme kuitenkin vasta muutama muu tiimi on kehitellyt omanlaisen tiimipukeutumisensa, joten tiimipukeutumisen puute ei ole este osallistua matkaratsastuskilpailuihin :) Yksinkertaisin tapa on ostaa esimerkiksi samanlaiset pipot tai lippalakit tiimin jäsenille!

   -R

   Poista
 2. Olen kyllä aina ollut sitä mieltä, että teillä on ihan mahtava tiimi. :)

  VastaaPoista