maanantai 2. joulukuuta 2013

2. luukku: Rokotussäännöt matkaratsastuksessa

Matkaratsastuskilpailuissa noudatetaan Suomen Ratsastajainliiton laatimia rokotussääntöjä

Tason 2-5 kilpailuun osallistuvan hevosen tulee olla rokotettu hevosinfluenssaa vastaan. Myös tason 1 luokkaan osallistuvalta voidaan vaatia rokotukset, jos luokka järjestetään korkeamman tason kilpailun yhteydessä. 

Jotta hevosella olisi vaadittavat rokotukset, sen influenssarokotukset tulee antaa tiettyjen aikajaksojen puitteissa. 

Oikeanlainen rokottaminen alkaa kahdella perusrokotteella, jotka annetaan 21-92 vuorokauden kuluessa toisistaa. Tehosterokotus tulee antaa aikaisintaa 3 kuukauden kuluttua ja enintään 6 kuukauden (+21 vrk) kuluttua jälkimmäisestä perusrokotteesta. Sen jälkeen hevonen rokotetaan kerran vuodessa. Rokotusväli ei saa ylittää 365 vuorokautta. Säännöt ovat tarkat, ja jos jossakin menee väliajat väärin, on rokotusohjelma aloitettava alusta. 

On hyvä ottaa huomioon, että ravikilpailuissa hevoselta ei vaadita ns. 6 kk:n tehostetta. Siksi ravihevonen on rokotettava uudestaan alusta alkaen, jos sillä haluaa kilpailla matkaratsastuksessa.


Hevosella saa osallistua kilpailuun, kun se on saanut 2 ensimmäistä rokotetta ja viimeisimmästä rokotuksesta on kulunut vähintään 7 vuorokautta.

Rokotustodistus esitetään ja rokotusten ajantasaisuus tarkastetaan kilpailukansliassa ilmoittautumisen yhteydessä.  Jos rokotukset eivät ole sääntöjen mukaiset, hevonen ei saa osallistua kilpailuun. Periaatteessa kilpailualueelle ei saisi tuoda ollenkaan hevosta, jonka rokotukset ovat puutteelliset.

Rokotuspakkoa ei sääntöjen mukaan ole tason 1 kilpailuissa, ellei järjestäjä siitä erikseen kilpailukutsussa ilmoita. 

8 kommenttia:

 1. Kiva kun kerrotte luukuissa matkaratsastuksesta, koska itteeni vähä kiinnostas niin hyvä ottaa vinkkejä ammattilaisilta! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluamme lisätä tietoutta matkaratsastuksesta ja samalla innostaa mahdollisimman monia kokeilemaan tätä lajia! :)
   -H

   Poista
 2. Me ajateltiin kokeilla meidän kahdella ex-ravuri lämppärillä jotain lyhyttä matkaa, mutta kun nää rokotusjutut olikii näin monimutkaset, ni taidetaan kokeilla jotain muuta lajia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa myös katsella seurakilpailuja, sillä niissä ei rokotuspakkoa useinkaa ole! Silloin pääsee kätevästi kokeilemaan lajia hieman kevennetyin vaatimuksin! Ainakin oma ratsastusseurani Sisuratsukot tulee järjetämään ensi vuonna seurakilpailuja, joissa rokotuspakkoa ei ole!
   -H

   Poista
  2. Kun hankin oman hevoseni, ei sen rokotuksista ollut oikein tietoa. Niinpä rokotutin koko setin alusta asti itse enkä koe sitä mitenkään kovin hankalana puuhana :)

   Poista
  3. Minä olen aina nähnyt tämän rokotusasian niin, että jos ei aio kilpailla eikä käy hevosen kanssa kodin ulkopuolella on ihan ok jos sitä ei rokota. Sitten jos on kuitenkin mielenkiintoa, halua ja tahtoa käydä kilpailemassa vaikka vain pikkukisoissa oli laji mikä tahansa, olisi mielestäni suositeltavaa pitää rokotusohjelma ajantasalla.=)

   Poista
 3. Mun hevoset harvoin käy missään, saati sellaisissa kisoissa, missä rokotuksia vaadittais, mutta silti pidän rokotukset koko ajan ajantasalla. Paljon helpompaa niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on rokotuksen ajan tasalla, voi koska vain lähteä mitä vain kokeilemaan. Ehkä tekin vielä jonain päivänä kokeilette matkaratsastusta? :)
   -H

   Poista