perjantai 20. joulukuuta 2013

20. luukku: Kielletty ja sallittu apu kilpailuissa

Sen jälkeen, kun ratsukko on ylittänyt lähtölinjan, ei hevosta saa ratsastaa tai taluttaa kukaan muu kilpailuosuuden aikana.

Ratsukkoa saa auvustaa vapaasti ennen lähtöä sekä maaliintulon jälkeen. Pidemmillä matkoilla osuuksien välisillä tauoilla hevosta voi taluttaa ja huoltaa muutkin. Lisäksi eläinlääkärintarkastuksissa saa avustaa, sillä kuka tahansa voi esittää hevosen eläinlääkärille. 

Tauolla ja maalissa hevosta voi huoltaa ja taluttaa vapaammin.
Kilpailusuorituksen aikana sallittua on hevosen juottaminen, peseminen ja viilentäminen myös kilpailuosuuksien aikana. Lisäksi varusteiden huolto ja korjaaminen sekä hevosen kengittäminen on sallittua. 
Hevosten juottamista kilpailuosuudella.
Jos ratsastaja putoaa hevosen selästä, saa ratsastajaa auttaa hevosen kiinniottamisessa ja takaisin satulaan nousemisessa. Avustaja saa pidellä hevosta osuudella, jos ratsastajan on käytävä esim. wc:ssä. 

Matkapuhelimen ja GPS-laitteiden käyttäminen kilpailun aikana on sallittua. Muut yhteydenpitolaitteet vaativat tuomariston hyväksynnän. Jos epäröi, kannattaa asia varmistaa tuomaristolta.

Kielletty apu johtaa aina ratsukon suorituksen hylkäämiseen. Ratsukkoa ei saa seurata tai johtaa reitillä. Esteen ylityksessä ei saa avustaa eikä estettä saa muuttaa. 

Joskus hevonen voi reagoida arvaamattomasti retillä vastaantuleviin asioihin. Ratsukkoa ei kuitenkaan ole sallittua auttaa, vaan hyvät hevosmiestaidot ovat usein koetuksella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti