tiistai 3. joulukuuta 2013

3. luukku: Miten aloittaa matkaratsastus?

Itse olen aikanaan tutustunut lajiin starttikurssilla, ja mielestäni parhaiten alkuun pääsee juurikin starttikurssin avulla. Siellä käydään läpi yleisiä sääntöjä sekä matkaratsastuksen lajisäännöt. Samalla on usein mahdollista suorittaa D-lupakoe, joka mahdollistaa kilpailemisen myös hieman pidemmillä matkoilla. D-lupakokeen suorittamisvaatimus on seurakohtaista. Varmista omasta seurastasi kriteerti D-luvan myöntämiselle. 

Starttikursseja järjestävät ratsastusseurat, ja kilpailukutsut julkaistaan Kipassa. Olen joskus itsekin koonnut porukan ja järjestänyt ystävilleni starttikurssin kotonamme. Mikään ei siis estä keräämästä omaakin porukkaa ja pyytämästä luennoitsijaa kertomaan lisää aiheesta. Kenet sitten pyytää luennoimaan? Ainakin matkaratsastuspainoitteisista seuroista voi kysellä yhteistyön mahdollisuudesta ja varmasti innokkaita puhujia heidän kauttaa järjestyy! 

Ratsastajalta tietysti edellytetään maastoratsastustaitoja ja hyvää hevosen hallintaa vieraissa maastoissa. Hevosen on hyvä osata kulkea porukassa, mutta yksin ei välttämättä tarvitse mennä. Mikään ei estä lähtemästä kilpailuun yhdessä kaverin kanssa ja ratsastaa koko reitti yhtä matkaa. Lajiin tutustuminen on aina mukavampaa hyvässä seurassa. 

Kilpailemista voi lähteä kokeilemaan porukallakin! Hyvässä seurassa matka taittuu mukavasti.
Kuva 05/2007 Vantun (nro 29) toiset matkaratsastuskilpailut 30 km luokka.
Minulla ei ollut alkuun kaveria, joka olisi kanssani lähtenyt matkaratsastusta kokeilemaan. Silti ei tarvinnut ratsastaa yksin, sillä yleensä aina ennen starttia löytää jonkun, jolla on samat tavoitteet vauhdinjaon suhteen. Myös kokeneemman ratsastajan matkassa saa mukavan kokemuksen lajista, eikä tarvitse turhaan jännitellä. 

Matkaratsastus on iloinen laji! Yhdessä oman hevosen kanssa suoritetut kilometrit tuntuvat varmasti jokaisesta ratsastajasta hyvältä.
Milloin hevosen kanssa sitten voi kilpailla? Kun aikaisemmissa luvuissa mainitut luvat ja asiakirjat ovat kunnossa, voi alkaa katsella sopivaa kilpailua. Hevosella ei tarvitse olla huippuunsa viritettyä matkaratsastuskuntoa, sillä pienistä luokista selviytyy täysin kunnialla säännöllisesti liikutetulla hevosella. Syytä on vain muistaa vanha sanonta: Matka ei tapa, vaan vauhti! Ei myöskään tarvitse olla GPS-laitteita tai sykemittareita, sillä esimerkiksi oman kotilenkin mittaaminen onnistuu kätevästi vaikkapa Fonectan karttapalvelun mittaustyökalua käyttämällä!

1 kommentti: