torstai 5. joulukuuta 2013

5. luukku: Kilpailumuodot matkaratsastuksessa

Matkaratsastuskilpailuissa järjestetään kahdenlaisia luokkia - ihanneaika- ja nopeuskilpailuluokkia. 


Ihanneaikaluokkia järjestetään 12 - 79 km matkoilla ja niissä ratsukot, jotka saapuvat maaliin ihanneajan puitteissa ja läpäisevät kaikki eläinlääkärin tarkastukset, saavat hyväksytyn tuloksen. Ihanneaikaluokissa kaikki hyväksytyn tuloksen saaneet ovat voittajia ja tasa-arvoisia. Joskus tosin ratsukoiden paremmuus voidaan ratkoa ihanneaikaluokissa pistetyksen avulla, jolloin pisteitä saa esimerkiksi palautumisnopeudesta ja hevosen liikkeistä (tästä lisää myöhemmin). Kilpaileminen aloitetaan aina ihanneluokilla ja hyväksytty tulos antaa oikeuden osallistua astetta pidemmälle matkalle kilpailuissa (ns. kvaalitulos seuraavalle tasolle). 


Nopeuskilpailuluokkia järjestetään 80-160 km matkoilla. Nopeuskilpailuissa taas ensimmäinen maaliin ratsastanut ja eläinlääkärin tarkastyksen läpäissyt ratsukko on voittaja. Kuten ihanneaikaluokissakin, nopeuskilpailuissa on myös aina määritelty minimivauhti, jonka puitteissa ratsukon on saavuttava maaliin saadakseen hyväksytyn tuloksen.


Matkaratsastuksessa pitkiä matkoja ei luonnollisestikaan ratsasteta yhteenpötköön, vaan osissa, joiden välissä on pakolliset tauot. Alle 80 km pituisilla matkoilla yhden osuuden enimmäispituus on enimmillään 32 km ja 80 km ja sitä pidemmillä matkoilla enintään 42 km. 160 km kilpailussa on oltava vähintään 6 osuutta. 

Alle 80 km ja sitä lyhyemmissä kilpailuissa pakollisen tauon pituus on 30 min, kun taas yli 80 km kilpailuissa yhden tauon on oltava vähintään 40 minuutin pituinen ja muiden taukojen pituus voi olla 30-50 minuuttia. 160 km kilpailuissa taukoja on oltava yhteensä vähintään 160 min. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti