maanantai 9. joulukuuta 2013

9. luukku: Mitä ottaa huomioon ennen kilpailua?

Ennen ensimmäisiä matkaratsastuskilpailuita on hyvä hieman tarkastella lenkkien pituuksia ja keskinopeuksia. Reitin mittaaminen onnistuu kätevästi vaikkapa Fonectan karttaohjelman mittaustyökalulla, jolloin keskinopeuden selvittämiseksi tarvitaan luonnollisesti enää ratsastukseen käytetty aikan. Näin voi helposti laskea lenkin keskinopeuden ja tietää, täyttyisivätkö ihanneaikarajat kilpailutilanteessa?

Juottamista lenkillä kannattaa harjoitella hevosen kanssa jo kotona. Ämpärin voi viedä joko itse valmiiksi lenkin varrelle etukäteen, tai pyytää jotakuta huoltamaan hevonen tietyssä kohtaa. Juomispisteelle kannattaa tulla rauhakseltaan, sillä kovasti puuskuttavan hevosen voi olla vaikea keskittyä juomiseen. Lisäksi juomaa voi hieman maustaa lorauksella melassisiirappia ja elektrolyyttiä / suolaa. Vesi ei saa kuitenkaan olla liian vahvasti maustettua, sillä silloin se ei imeydy vaan poistuu elimistöstä luonnollisia reittejä pitkin. Juoman maittavuuteen vaikuttavat toki ratsastettu matka, sääolosuhteet ja lämpötilat. 

Kuvassa näkyvä taikajuomaämpäri on käytössä niin treenilenkeillä...

... kuin kilpailuissakin! Oona tunnistaa ämpärinsä jo kaukaa! Ja tästä nimen omaisesta ämpäristä juoma maistuu.

Muutamaa päivää ennen kilpailua kannattaa kiinnittää huomiota hevosen juomiseen. Jos kilpailusta on tulossa hikinen joko sääolosuhteista tai matkan pituudesta johtuen, kannattaa hevoselle tarjoilla elektrolyyttiä jo parina edeltävänä päivänä. Samoin vedenkulutusta on hyvä tarkkailla, jos se on mahdollista. 

Samainen ämpäri on ollut käytössä jo vuonna 2007. Onpa se ollut kestävä!
Myös ruokintaa on hyvä pohtia. Hevonen on ruokittava riittävän aikaisin ennen starttia. Kuitenkin kilpailupaikalla hevoselle on hyvä tarjota evästä kuten heinää ja vaikkapa porkkanaa. Varsinkin kun mennään pidempiä matkoja, hevonen voi maha-suolikanavan tyhjentyessä alkaa ähkyillä. Siksi olisi hyvä, että hevonen söisi ja joisi kilpailun aikana tauoilla sekä kilpailun jälkeen. Pidempien matkojen kilpailut kestävät kuitenkin jo useampia tunteja taukoineen kaikkineen, joten luonnollisesti hevosta pitää välillä vähän tankata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti