sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kylmää kyytiä!

Matkaratsastuskilpailut 18.1.2014, taso 1,1 kansallinen
  84 km nopeuskilpailu, nopeus väh. 10 km/h
Järjestäjä: Sumara

Kuumassa täysikuu ja -17 aamulla. 
Aamulla herätyskello soi klo 4. Koko tiimi ylös ja aamupalan kautta ulos. Olin varustanut Oonan niin reilulla yöheinä- ja vesimäärällä, että aamullakin niitä oli vielä jälkellä. Näin säästimme aikaa, kun saimme ottaa hyvin syöneen, juoneen ja levänneen hevosen suoraan karsinasta. Letitkin oli tehty valmiiksi perjantai-illalla, joten kuljetussuojat jalkaan, toppaloimi päälle ja hevonen ensiyrittämällä kärryn kyytiin. Näin tiimimme starttasi pihasta klo 5.20 suunnitelman mukaisesti. 

Perillä Jokioisten Kuumassa olimme noin klo 6.45. Nimensä mukaisesti Kuumassa ei ollut nyt todellakaan kuuma, sillä pakkasta aamulla täyden kuun loisteessa oli ruhtinaalliset -17 astetta. Onneksi viima ei käynyt. Ilmoittautumisen kautta eläinlääkärintarkastukseen. Oonan alkusyke oli tasan 40, sillä kaikenlaisia mörköjä tuntui vaanivan aamun pimeydessä. Liikkeistä Oona sa B:n. Eläinlääkärin mukaan oikeassa etujalassa oli epäpuhtautta, jonka hän tulisi jatkossa tarkastamaan huolellisesti muissa tarkastuksissa. 

Satuloimme Oonan ja lähdimme kävelemään verryttelyalueelle. Matkaan klo 8 oli lähdössä yhteensä 5 ratsukkoa. 

KANSALLINEN LUOKKA:
LUOKKA 1: Nopeuskilpailu 80-119 km (taso 1.1)
1. Mari Marjatsalo (SuMaRa) - I'm Ready Will, lämminverinen ravihevonen, tamma, 13 v
2. Elisa Käkönen (SuMaRa) - GR Nadir De ox, täysiverinen arabialainen, ruuna, 13 v
3. Nea Mickelsson (SuMaRa) - Anna ox, täysiverinen arabialainen, tamma, 12 v
4. Hilla Salopää (SISU) - Go Get'm Girl, lämminverinen ravihevonen, tamma, 12 v
5. Sonja Halme - Azartas ox, täysiverinen arabialainen, ruuna, 11 v

Aamulla vähän ennen klo 8 starttia: täysikuukin kaplenee Elisan valonheittimen loisteessa, mun pikkutuikusta puhumattakaan!
Olimme edeltävästi sopineet Elisan kanssa, että ratsastaisimme yhtä matkaa. Tavoitteenamme oli hyväksytty suoritus tuohon noin 10 km/h pintaan. Kevään tulevia kv-kisoja ajatellen Elisalta uupui vielä kvaali, joten muita tavoitteita ei oltu asetettu kuin hyväksytty suoritus kummallekin. 

Ensimmäinen lenkki 31 km

Matkaan starttasimme klo 8. Saimme lähteä kahdestaan omaan tahtiin, sillä muut ratsukot lähtivät muutamia minuutteja meidän jälkeemme. Täysikuu valaisi matkaamme, ja pakkanen nipisteli poskipäitä. Oonalla ja Napilla oli ratsastusloimet päällä, sillä ilman niitä tuolla pakkasella hevoset olisivat takuulla jäätyneet. 

Kylmää kyytiä! 10 km tavallettu!
Kun muut ratsukot saavuttivat meitä, mentiin jonkin matkaa vähän turhankin reippaasti, kun hevosissa tuntui olevan kovasti virtaa! Ensimmäisellä lenkillä keskinopeus huiteli siinä 17 km/h nurkilla. Huolto oli matkan varrella noin 10 km ja noin 20 km kohdilla. Oonalle emme tarjonneet juomaa, sillä tiedämme sen juovan vasta kun on se reilut 30 km takanapäin. 

Äiti ja Roosa kinasivat siitä, onko allani oleva hevonen Oona vai joku kimo! Kauempaa ei kuulemma näyttänyt yhtään tutulta!

20 km takana ja Oonalla meno päällä. Ilman loimea maastoutuisi Oona varmaan tohon taustaan!
Saimme ihailla upeaa auringonnousua, jonka jälkeen tuntui pakkanenkin hieman laskevan. Matka taittui mukavasti hyvässä seurassa. Hevoset tulivat hyvin juttuun, samoin meillä Elisan kanssa riitti puhuttavaa. 

Aamun auringonnousua ja sääkin lämpeni -15 asteeseen. 
Tauolle sapuessa haastavinta oli hikisen hevosen lämpimänä pitäminen. Äitin ja Roosan avustuksella saimme Oonalle heti loimet niskaan. Kauaa ei hevosta voinut seisottaa, joten pientä kävelyä piti harrastaa samalla kun odoteltiin sykkeiden laskemista. Siihen ei kauan mennyt ja pääsimme tarkastukseen. Syke 48. Liikkeiden esittämistä jouduimme odottamaan, sillä tarkastuksessa oli 4 saman luokan hevosta yhtäaikaa. Koitin pitää Oonan koko ajan liikkessä ennen omaa vuoroamme. Roosa repäisi loimet pois samalla kun lähdin Oonan kanssa juoksemaan. Nyt kaikki oli A:ta, myös liikkeet. Eläinlääkäri totesi hevosen juoksevan nyt hyvin, joten saisimme jatkaa matkaa. 

Roosa tsekkaa sykettä, Oonalla jo loimea päällä. 
Tauko 30 minuuttia. Oonalla oli päällään fullneck-fleece, paksu kaulakappaleellinen toppis sekä vielä sen päällä tallitoppis. Pidimme Oonan koko ajan liikkeessä, joten vuorotellen yksi talutti ja toinen kulki heinäsaavin kanssa vierellä. Oona söi tyytyväisenä kävellessään. 

Oona ruokailee. 

Toinen lenkki 31 km

Lähdössä

Sää oli kaunis, vaikkakin kylmä
Toiselle lenkille vaihdoimme kuivan PolyPadin sekä ratsastusloimen. Starttasimme muutaman minuutin Elisan ja Napin jäljessä toiselle lenkille. Oona otti heidät kuitenkin pian kiinni, sillä kaverin perään tuntui neidillä olevan kova polte. Toinen lenkki oli tismallleen sama kuin ensimmäinenkin ja taittui hieman rauhallisemmin kuin ensimmäinen. 


Huollot pidimme samoissa kohdissa ja nyt Oonakin suvaitsi jo juoda lämmintä melassivettä. Olimme aamulla ottaneet kahteen 10 lirtan kanisteriin niin kuumaa vettä kun vain hanasta saimme ja laitaneet ne sellaisiin kylmäkasseihin mitä kaupan pakastealtailla myydään. Vaikka kasseja ei saanut kiinni, pysyi vesi lämpöisenä koko päivän!Toisen lenkin jälkeen keskinopeus oli edelleen liki 16 km/h. Tauolle saavuttaessa sai olla taas tarkkana loimituksen kanssa. Äiti ja Roosa olivat valmiina ja saimme taas Oonan pian tarkastukseen. Syke 60, nyt liikkeistä B. Kaikki muuten ok. 

Tauolle saapumassa. 
Toinen tauko oli pituudeltaan 40 minuuttia. Oona käveli ja söi saman aikaisesti. 

Kolmas lenkki 22 km

Höyryävä hevonen satuloitavana viimeistä kertaa tässä kilpailussa. 
Koska omistamme vain kaksi ratsastusloimea, ei meillä kolmannelle lenkille ollut enää yhtään käyttökelposta jäljellä. Olin ajatellut, että toista loimista voisi käyttää kaksi kertaa. Ja pah! Päivällä -15 asteen pakkasella loimi jäätyi muodottomaksi alta aika yksikön kun sen hevosen päältä riisui. Viimeiselle lenkille laitoimme Oonalle fleeceloimen, jossa ei ollut ollenkaan mahavöitä. 

Toimihan se tämäkin loimiviristys. 
Koska Oonan hengityksen ja hikoilun myötä reisiin tarttunut kostaus sai jalkoja tässä kohtaa jo hieman palelemaan, lämmitti fleeceloimen päällä istuminen sopivasti niitäkin. Viimeisellä lenkillä etenimme jo huomattavasti rauhallisemmin. Liikoja ei sopinut kävellä, sillä hevosen tunsi kangituvan hetkessä. 

Hullujen hommaa!? 84 km eli liki 6 tuntia satulassa kirpeässä pakkassäässä!!
Oonan vaihdelaattikkoi tuntui myös jäätyvän. Oonalla oli tasan kaksi vaihdetta: käynti ja noin 17 km/h ravi. Nappi ei enää jaksanut edetä niin reipasta ravia ravisukuisen hevosen perässä, eikä Oona halunnut jättää Nappia. Joten Oona ravasi ja kun Nappi jäi kauemman, Oona käveli kunnes Nappi taas saavutti meidät. Tätä jatkui viimeiset 20 km. Oona myös jostain syystä halusi kävellä jokaisen alamäen. Tässä kohtaa jännitin lihaksiston puolesta, sillä alamäkiravia Oona ei halunnut toteuttaa juurikaan. Mäen jälkeen se kuitenkin lähti heti taas raviin. Väsymys alkoi meissä kaikissa jo painaa, joka johti siihen, että myös kylmän alkoi kaikkien vaatekerrosten läpi aistia. 

Loppukiri, enää 4 km jäljellä!

Lopussa Mari saavutti meidät ratsunsa Wilman kanssa. Nappi ja Oona piristyivät ja lopussa mentiin reilut pari kilometriä reipasta ravia Napin laukatessa. Tämä tuntui avaavan vielä kohmeisia lihaksia niin hevosilla kuin meillä ratsastajillakin. Mari jäi lopussa kävelemään meidän hölkätessä maaliin. Nappi pääsi melkein suoraan tarkastukseen, mutta Oonan sykkeet pysyivät melko pitkään 70 tietämillä. 

Maalissa yhtä aikaa
Hevonen oli hieman vaivaantuneen oloinen ja ajattelimme, että sillä saattaisi olla pissahätä. Oona ei kuitenkaan pissannut, mutta onneksi syke laski sen verran että pääsimme lopputarkastukseen, jossa syke oli 60. Vielä viimeinen juoksutus, jonka Roosa hoiti hienosti kotiin, sillä omat reiteni tuntuivat jo jäätyneen niin, ettei niillä olisi kyennyt juoksemaan metriäkään. (Olisi tarvinnut vetää toppahousut itsellekin jalkaan heti tauolle / maaliin tullessa, niin kuin hevosellekin loimet laitettiin. Mutta kukapa ei hevosen hyvinvointia etusijalle laittaisi?) Liikeistä B, muuten kaikki ok. Eläinlääkäri totesi myös, ettei oikeassa etujalassa ole mitään vikaa, kun kerran 84 km kesti ilman että hevonen olisi alkanut ontua. 

Ja pissahätähän Oonalla oli! Heti helpotti, kun päästiin nurkan taa katseilta piiloon, niin jo tuli korvista asti.

Huh! Hyväksytty suoritus tuli! Onnittelimme toisiamme ja sitten kiirehdimme tahoillemme hevosia loimittamaan. Vuorasimme Oonan fullneckillä ja kahdella tavallisella fleeceloimella sekä kaulakappaleellisella toppaloimella. Roosa kävelytti Oonaa vielä sen aikaa, että saatiin tavarat pakattua ja koppi lastauskuntoon. Oona meinasi karata kopin kyytiin ennen kuin saimme suojat kunnolla jalkoihin! 

Tuntuu muuten hyvältä tämän suorituksen jälkeen!
Pikainen palkintojenjako, sillä kaikilla jo kotisauna mielessä. Hyväksytty tulos nopeudella 14 km/h!! Tuntui mielettömän hyvältä pakkaspäivän jälkeen, ja saimme Elisan kanssa kumpikin nyt virallisen SM-kvaalin samalla (viime vuonnahan meillä oli poikkeuslupa, kuten muistanette). Luokassa startanneista 4 pääsi maaliin saakka hyväksytyllä tuloksella. Olimme tasatilanteessa Elisan kanssa, koska saavuimme yhtä aikaa maaliin. Lopputarkastuksen Oonan liikkeiden B ratkaisi kisan Elisan ja Napi eduksi, joten heille vielä ansaitusti kakkossija! Onneksi olkoo! Ja kiitos mukavasta seurasta! Ehkä ratsastamme toistekin yhdessä?

Kotona loimitimme Oonan karsinaan. Tänään aamulla karsinasta löytyi iloinen ja virkeä Oona, jonka kanssa on jo reipas 4,5 km aamukävely auringon noustessa tehtynä. Hevonen tuntui vetreältä. Ainoastaan jäisillä kohdilla tuntui varovan etusiaan. Ajattelin sen johtuvan lapojen lihaksiston kankeudesta, kunnes tallissa huomasin etujalkojen kärkihokkien kuluneen olemattomiksi. Tässä siis syy lopun alamäkien varovaisuuteen, kun hevosen varpailla ei ollut ollenkaan pitoa! Hokkien vaihdon myötä myös liike korjaantui ja Oona marssi reippaasti tarhaan ulkoilemaan toisten kanssa. On se vaan aika hevonen! 

Katso kuvia lisää täältä

- Hilla

22 kommenttia:

 1. Vitsit kyllä te ootte aika sisuja! Hienoa ja onnea koko tiimille! En voi kun ihailla tätä teidän suoritusta ja yleisesti ottaen asennetta! Onko ajatuksia seuraavasta startista, jokos muuten on tiedossa milloin tänä vuonna SM kisat on? Olispa huippua päästä seuraamaan tätä teidän suoritusta konkreettisesti. Oliskohan tuohon ratsastajan reisille ollut hyvä se ratsastushame mitä ovat tuoneet markkinoille? Kehuvat ainakin että lämmittää sopivasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sm-kilpailut ovat elokuun alussa eli 9.8. Ja meidän mukaan saa liittyä koska vain, jos vaan pääsee! :)

   Ratsastushame kuulostaa sen verran hullulta, että ensi kerralla laitan mielluummin topparatsastushousut :D
   -H

   Poista
 2. Voi hurjat! Oisin ollu jo kyvytön 15km kohalla, jos mulla ei olis tätä kylmäherkkyyttä joka turvottaa joka nivelen ja ihmisruumiinosan toimintakyvyttömäks nestepalleroks niin ei siinä muuten varmaan mitään olis mutta ei tällä kropalla pakkasella tehdä ees 15km lenkkiä ilman nestepalloja! :D

  Pakko kyllä antaa pisteet teille kaikille, hienosti toimiva huolto ja tosireipas kuski kun sinnittelee tommosia matkoja pakkasessa! ;) Onnittelut nyt virallisesta SM-kvaalista ja hienosta suorituksesta! Olette hieno parivaljakko tiimeinenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Mieltä lämmittää, vaikka pitkään iltaan kesti, että oma keho lämpes. Oona kesti paremmin, kiisto hyvän huollon. Oli kotona vielä lämpöisenä loimien alla ja peiteltiin kuivilla loimillä yöksi tallin lämpöön. Mutta kyllä päivästä hyvin selvisi, kun pysyi koko ajan hepan kanssa liikkeessä. Paikalleen jos jäi, alkoi kumpikin heti kangistua.
   -H

   Poista
 3. Hienoa! Onneksi olkoon. Tosi hieno suoritus. :) Hyviä kuviakin olette saaneet muistoksi. Hauskoja nuo "kimot" Oona-kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Äiti ja Roosa tosiaan kinasivat, oliko huoltoa kohti saapuva hevonen oikeasti Oona. Roosa tunnisti omansa kaukaa jo olemuskesta, mutta äiti ei uskonut kuin vasta kohdalla. Tummasta väristä tuo kuura vielä näkyy niin selkeästi. :)
   -H

   Poista
 4. No huh huh! Hatunnoston arvoinen suoritus sekä hevoselta että koko teidän tiimiltä!!! Lämpimät onnittelut!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä se noissa pakkaslumekissa oli vielä mahdollista, mutta yhtään kylmemmässä säässä tuskin olisi onnistunut moinen.
   -H

   Poista
 5. Onnea hyvästä suorituksesta ja SM-kvaalista! :)

  VastaaPoista
 6. Oottepa sitkeitä! :) Onko sulla jotkut tietyt talviasusteet pakkaskelin kisoja varten vai ootko vaan niin lämminverinen ihminen, ettet kohmetu matkalla? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kaikkea muuta kuin lämminverinen! Palelen hyvin helposti, mutta oikealla varustuksella pärjää, kunhan vaan pysyy koko ajan liikkeessä.

   Olin Sirun kanssa lenkillä testannut kisavarustuksen. Päällä oli tekninen pitkähihainen juoksupaita korkealla kauluksella, sen päällä fleecetakki niin ikään korkealla kauluksella. Siinä vielä päällä kerrastopaita fleecevuorella ja päällimmäisenä tuo lila tuulenpitävä tiimitakki verkkovuorella. Kädessä kintaat. Hyvin tarkeni.

   Alaosastossa olikin sitten vähän viileämpää: kahdet pitkät kerrastohousut ja ratsastushousut niiden päällä. Villaiset hengittävät ratsastussukat oli tosi hyvät, ei palellu pohjetta. Mutta reidet ja polvet sai kylmää. Syynä varmaan se, että Oonan hengitys ja höyryävä hiki kohmettuivat reisiin ja sitä myöten tekivät kankaan kosteahkoiksi.

   -H

   Poista
  2. Hurr. Mäkun en vois kuvittellakkaan nousevani näillä ilmoilla hevosen selkään ilman toppahousuja! :D

   Poista
  3. Todennäköisesti toppahousut olisivatkin olleet se paras vaihtoehto... ;)
   -H

   Poista
 7. Ensinnäkin, paljon onnea koko tiimille! Ja toisekseen, ootte te sitkeitä! Paleli jo pelkästään kuvien katselu o.O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoastaa mun reidet paleli, kaikilla muilla oli sopivan lämpimästi päällä koko suorituksen ajan.
   -H

   Poista
 8. Te ootte niiiiiiiin super-tiimi!!!! Onnea!!!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Nyt on kyllä paikallaan todeta, ettei tässä kisassa oltaisi pitkälle pötkitty ilman tiimiä! Oltais Oonan kanssa jäädytty kalkkiviivalle :D
   -H

   Poista
 9. Oli pakko tulla viellä kysymään! Mimmonen on teidän edeltävän/edeltävien viikkojen treeni ennen näinkin pitkiä kilpailuja? Ts. Menettekö suht normaalisti vai esimerkiks pelkästään kävelylinjalla, miten edeltävä päivä ennen kilpailuita? Kävelytättekö tai teettekö pienen kevyen lenkin vai onko Oona ihan vapaalla? :)

  Pakko aina mielenkiinnosta kysellä kun jokaisella on aivan erillaiset tavat ja tyylit! Ja kun jokainen hevonenkin on niin erillainen yksilö, toiselle käy toinen ja toiselle toinen :)

  VastaaPoista