lauantai 22. helmikuuta 2014

Oona ja supertreeni

Ensimmäinen reissu ulkomaailmaan omalta tallilta! Se tarkoitti Napille pidempää yksinoloa ja Oonalle pitkästä aikaa trailerikyytiä. Oona marssikin reippaasti traileriin Napin katsellessa aidan takaa. Kun takasilta suljettiin, alkoi Nappia itkettää. Kotijoukoilta saimmekin myöhemmin kuulla "Herra Pillipiiparin" vinkuneen tarhassa säännöllisin väliajoin. 

Suuntana siis Metsämäen ravirata, sillä pakkasen jäädyttämät tiet olisivat tämän päivän treeniin olleet turhan kovia. Radalla ei ollut muita (hyvä niin, sillä juuri sellaiseen ajankohtaa tähtäsimmekin). Liekö saman aikaisesti pelattavalla Suomi-Ruotsi jääkiekko-ottelulla ollut osuutta asiaan...?


Oona oli katoksilla tapansa mukaan rennosti, vaikka viime ratareissusta kyseisellä radalle on aikaa lähes 4 vuotta. Satuloimme Oonan ja sitten ratsaille hyppäsikin tällä kertaa Roosa! Kaksikko suuntasi raviradalle verryttelemään. 

Pari kierrosta ensin käynti (n. 2,5 km), tai noh "käyntiä". Ennemmin jotakin pikakävelykilpailussa olevan kamelin kävelyä muistuttavaa. Oona kulki pää pystyssä katsellen hyvin tarkkaan kaikki raviradan reunamilla olevat mahdolliset möröt. 

Neiti pölvästi on saapunut raviradalle

Käynnin jälkeen ravia neljän kierroksen verran (4,3 km). Tässä kohtaa laitoimme myös GPS-kellon päälle. Ravissa Oona olisi tahtonut hieman pitää kovempaa vauhtia yllä, mutta Roosa sai kuin saikin vauhdin pysymään maksimissaan 18 km/h! Hienoa! Ravissa sykkeet siinä 140 tietämillä. Alkuverryttelyn jälkeen siirryttiin itse asiaan, eli laukkatreeniosioon. Luvan saatuaan Oona ei tiennyt miten päin olisi ollut, vaan lähti ensin ravilla, sitten peitsillä, sitten jotakin laukantapaista hapuilua kunnes siirtyi laukkaan. Ensimmäiset pari kolmesataametriä mentiin hiukan reippaasti, mutta sitten Roosa sai hyvin vauhdin haltuunsa ja Oona rauhoittui. 


Sykkeitä seuraillen...

Laukkaa 30 minuuttia. Oonan tahti pysyi rauhallisena. Tällä kertaa olimme varustautuneet perinteisillä suitsilla alaturparemmeineen, joten ainakin jarrut pelasivat nyt paremmin kuin Ypäjällä, sillä Oona ei päässyt leikkimään kielen ja suun aukomisen kanssa. Toki rauhallisuuteen vaikutti varmasti myös osaltaan se, että Oona oli radalla ihan yksin ja menimme koko ajan "väärään suuntaan" ulkoradalla eli ravikilpailusuuntaa vastaan. Näin Oona ei päässyt siihen samaan "ravifiilikseen" mitä viimeksi Ypäjän radalla. Miksi sitten menimmä väärään suuntaan laukalla, kun lujaahan kuuluisi mennä sisärataa kilpailusuuntaan? Perustelu on yksiselitteinen: Oonan laukkavauhti oli nyt maltillisissa lukemissa alussa maksimissaan 25 km/h laskien muutaman kierroksen jälkeen 23 km/h ja lopussa jopa 20 km/h!! 1.20,0 vauhtia hiittaavan hevosen keskinopeus on yli 45 km/h, joten jos radalla olisi ollut hiittareita, olisimme olleet jaloissa. Todettakoon vielä Oonan laukkavauhdista, että alle 25 km/h nopeus on jo alle Bertan hiittivauhdin! Nopeus 23 km/h vastaa kilometriaikaa 2.36,0. 

Tällä kertaa laukka sujui! Oonalla ei ollut kiire ja hevonen laittoi selvästi nyt sen "matkalaukka"-vaihteen päälle ja malttoi. Viime kerrasta viisastuneena neiti taisi tuumia, jotta saahan tässä laukata, miksi hätiköidä. Oona teki jopa jotain ennenkuulumatonta: kakkasi laukatessaan! Aiemmin on pitänyt aina pysähtyä tällä toimenpiteelle...


Maalipaalun kellosta oli hyvä tarkkailla, milloin 30 minuuttia tuli täyteen

Sykkeet olivat parempia kuin koskaan. Oona ehti laukata 30 minuutissa 12 kierrosta. Sykkeet laukassa kierrosten mukaisesti alla olevassa taulukossa. 


Kierros Syke Keskinopeus
1. 178 24,4 km/h
2. 174 24,4 km/h
3. 173 24 km/h
4. 170 23 km/h
5. 170 23 km/h
6. 162 22 km/h
7. 158 22 km/h
8. 156 22 km/h
9. 156 22 km/h
10. 150 21,5 km/h
11. 145 20.5 km/h
12. 138 (heti laukan jälkeen) 20 km/h

Laukan jälkeen vielä 4 kierrosta palauttelevaa hölkkää nopeudella 17-18 km/h. Sykkeet neljän kierroksen ajalta 130, 129, 129 ja 127. Lopuksi vielä 2 kierrosta reipasta käyntiä. Yhteensä treenille pituutta 25 km. GPS-tiedoista puuttuvat alkukäynnit, mutta muutoin harjoitus lukuina 22 km 17,9 km/h. 

Oona pääsi lopuksi vielä pesulle, jonka jälkeen kotiin. Nappi siellä ottikin vinkuen Oonan vastaan ja kaksikko pääsi sisälle iltaheinille. 

Loppuun vielä Roosan kokoama video reissusta. Videon lopussa on pieni loppukevennys, jottei ihan tylsäksi video käy...


- Hilla

8 kommenttia:

 1. Hahahh :DD Nauroin oikein äänen tolle videon lopulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin oli hauskaa jo siitä alkaen, kun tämä idea keksittiin. Piti vain muutama päivä odotella, että saatiin kuvattua toteutukseen sopivaa materiaallia! :D
   -H

   Poista
 2. Vaikka olen (köh, köh... Olin?) mr-ihminen, on se aina yhtä hämmentävää, että laukataan puoli tuntia putkeen. :D Kuulostaa kovin pitkälle ajalle, mutta ratsaille se ei tunnu ollenkaan siltä. Siellä aika kuluu tosi nopeaan.

  Hienoja sykkeitä joka tapauksessa!

  ...ja video mää naureskelin täällä kans! :D

  Mietin myös, että tarttis varmaan jaksaa aktivoitua oman Garminin suhteen ja opetella käppyröiden lataaminen koneelle. Olis super saada tuo kartalle piirtyvä reitti näkyville. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Kun ensimmäisen kerran laukkasin tuon 30 minuuttia, etukäteen ajattelin, että hullun hommaa ettei moinen olisi meille edes mahdollista! Ja sitten kun sanottiin, että kierros vielä niin tuli sellainen olo, että mihin se aika katosi? Joko puoli tuntia oli täysi?! Silloin kun laukka sujuu rauhallisesti, on Oonan selässä niin mukavaa olla, että ajantaju ihan katoaa.

   On tuosta Garminista moneksi! Alkukankeuksien jälkeen lataamiset koneelle käy jo varsin näpsäkästi!
   -H

   Poista
 3. Oonalla on NIIIN pitkät jalat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi hän onkin toiselta nimeltään Rinsessa Rimppakinttu!
   -H

   Poista