lauantai 8. maaliskuuta 2014

Lajiharjoitus Kolvaassa

Aamu alkoi auringon paistaessa ja lintujen laulellessa. Mitä parhain sää suorittaa viimeisiä harjoituksia ennen loppukuun kansainvälisiä kilpailuja. Kun Nappi ja Oona oli saatu pihalle ja karsinat siivottua, alkoi taivaan täydeltä sataa räntää ihan vaakatasossa! Hevoset keskeyttivät aamuheinien syönnin ja hakivat tarhassa tuulensuojapaikkaa. Ihan hirveä keli!

Mutta yhtä nopeasti kuin sade alkoi, se myös loppui. Pian taas aurinko paisto ja linnut lauloivat. Oona ja tavarat koppiin ja auton nokka kohti Kolvaan mökkiä. 


Perillä aurinko paistoi jo pilvettömältä taivaalta, vaikka tuuli puhalsikin melko rankasti. Rajut tuulenpuuskat meinasivat temmata kevyemmät varusteet mukaansa, joten niitä piti hieman pitää silmällä. Oona ei meinannut malttaa odottaa satulointia loppuun, vaan pää veti jo kovasti menosuuntaan. Vihdoin ratsastaja kapusi kyytiin ja sitten menoksi!


Alkuverryttelyksi kävelimme noin 1,5 km matkan. Kun pääsimme varsinaiselle lenkkitielle, laitoin GPS-kellon päälle ja treeni alkoi. Oona porhalsi reippaasti eteenpäin, mutta puuskittainen vastatuuli aiheutti sen verran lisätyötä hevoselle, ettei ohjista tarvinnut kertaakaan pidätellä! Ravivauhti siinä 17 km/h tuntumassa, syke 130-150 välillä. 


Huoltoauton kyydissä matkusti myös oma huoltokoiramme, Siru!
Reitti oli jo miltei kesäkunnossa. Pari aurinkoista päivää ja kurakelit olisivat ohitse! Jäätä ei enää ollut kuin ojanpohjilla, joten kesäkengissäkin olisi tänään pärjännyt. Linnut lauloivat (sen minkä tuulelta ehti kuulla) ja erilaisia puroja solisi vähän siellä sun täällä. 

Miltei 2/3 lenkistä mentiin vastatuuleen. Tiet olivat melko pehmeitä ja ajattelinkin, että ei olisi hääviä ollut samaa lenkkiä fillarilla painella. Sitkeästi Oona kuitenkin kulki samaa 17 km/h tahtiaan. Tosin yhdellä suoralla, jolla laukkasimme, tuntui että ihan justiinsa lähdemme takapakkia! Niin kovalta tuuli tuntui!Loppumatka kuljettiinkin sitten enenmmän metsän suojissa, jossa tuulikaan ei päässyt niin häiritsemään. Vauhti edelleen ravissa sen 17 km/h ja tasaisen varmaa menoa. Oona oli äärettömän rennon ja letkeän oloinen, eikä edelleenkään tarvinnut pidätellä. Hienoa! Harvinaista herkkua viimeaikoina. 

Laukkailimme pätkän siellä, toisen täällä. Oona tuntui laukassa hyvältä, eikä nyt ollut kiire minnekään. Laukkavauhti jopa välillä 19 km/h! Sykkeet korkeimmillaan 176. Lopussa Oonan pää alkoi vetää jo kotiinpäin, joten hieman keskustelimme lopussa siitä, jatketaanko loppuun asti ravilla vai laukalla. Ravista saatiin kuitenkin sopimus syntymään, kun lupasin laulaa Oonalle viimeiset 4 km "paljon onnea vaan". Onhan Oonalla tänäänä 12-vuotis syntymäpäivä!

Ravilla loppuun asti, eli siihen mistä ravilla matkaan lähdettiinkin. GPS-tiedot tässä kohtaa päätökseen ja päivä lukuina: matka 33,3 km, keskinopeus 18,0 km/h. Loimi niskaan ja loppukäynnit takaisin mökin pihaan. 
Sykkeet putosivat hyvin. Mökillä Oonan huolto ja kopitus. Evästauon jälkeen kohti kotia. Alkuperin suunnitelmissa oli mennä tuo 33 km keskinopeudella 17 km/h, mutta koska mukana oli ne 5-6 laukkapätkää nousi nopeus 18:sta. 

Kotona Oona oli tyytyväisen oloinen. Taikajuoma maistui, ja loimitettuna Oona pääsi vielä Napin kanssa päiväheinille tarhaan. Tuuli puhalsi sopivasti niin, ettei se suoraan osunut tarhaan. Ja kun iltapäivän aurinko vielä paisteli tarhannurkkaan, niin mitäpäs muutakaan tuo kaksikko siellä tekikään, kuin seisoi auringossa sen lämmöstä nauttien. - Hilla

10 kommenttia:

 1. Voi teillä on jo noin paljon edempänä kevät mitä täällä.. Palaan tarkemmin postaukseen vielä, nyt ihailen vaan tuota lumetonta ja jäätöntä maisemaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tänään sai tehdä ensimmäisiä puutarhatöitäkin jo!
   -H

   Poista
 2. Voi tuota Nappia <3 pikkuponit on vaan ihania. Muutan kohta Etelämpään alan kyllästyä tähän "en tiedä mikä vuodenaika meillä on" leikkiin. Ei ole ihan äsken näin kurja mukatalvi ollut. Jotenkin musta näyttää että Oona on vielä ilosemman näkönen mitä ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu kans, että Oona on muuttunut paljon jo nyt, vaikka omassa tallissa ovat asuneet vasta 4 vkoa!
   -H

   Poista
 3. Kiva postaus! Mukavaa lukea miten treenaatte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että näitä tykkää lukea muutkin kuin oma väki :)
   -H

   Poista
 4. Mää tykkään kans näistä treenipostauksista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Ollaankin melkeen kaikista isommista treeneistä postausta väsättykin.
   -H

   Poista
 5. Ihana postaus, itsellä ollut tää matkaratsun(?) treenailu aika vähissä lähiaikoina, mut tän postauksen ansiosta tuli kovasti inspistä käydä taas tekeen kunnon lajiharjoitus :) Kiitos innoittamisesta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Hienoa, jos postausten välityksellä voi levittää innostusta lajiin ja treenaamiseen! :)
   -H

   Poista