perjantai 13. kesäkuuta 2014

Toivepostaus: Sykemittari mukana treenissä

Tässä postauksessa kerromme, miten sykemittarimme toimii treeneissämme. 

Meillä on käytössämme kaksi Polarin sykemittaria: Polarin Equine H2 -elektrodisetti sekä Polarin Equine Healthcheck -sykekahva. Elektrodeilla toimiva sykemittari toimii ratsastuksen aikana ja sykekahvalla taas saa seurattua hyvin hevosen palautumista treenin jälkeen. 

Sykemittarit ovat hyvin helppokäyttöisiä, ja toimintaperiaate niissä on sama kuin ihmistenkin vastaavissa sykemittareissa. Sykemittari näyttää sykkeen reaaliajassa. Esimerkiksi alkukäyntien aikana hevosen jännittyessä tutkailemaan vaikkapa sitä kuuluisaa punaista postilaatikkoa, voi huomata, miten syke nousee. 

Polar Equine H2

Sykemittarin kytkeminen on helppoa: toinen elektrodeista (+) laitetaan hevosen kyljelle, satulahuovan tai satulasiiven alle, kuitenkinniin, ettei se hankaa hevosta. Toinen elektrodi (-) on helpompi kiinnittää kuminauhalla satulavyöhön, lähelle hevosen kainaloa. Lähettimen kiinnittäminen käy kätevästi etukaareen esimerkiksi nahka- tai nylonremmin avulla. Ja tietysti ranneke ranteeseen! 

Sykemittari käytössäRannekkeen ja lähettimen välinen etäisyyden tulee olla alle metrin, jotta sykenäyttö toimii oikein. Lisäksi elektrodien tulee olla ihokontaktissa (huomioi karvapeite), joten siksi karvaa on hyvä kastella hieman elektrodin alta. Meillä on usein käytössä ultraäänigeeliä, mutta vedellä kastelu toimii lähes yhtä hyvin. Tai vaihtoiehtoisesti voi odottaa, kunnes hevonen hieman hikoaa, jonka jälkeen mittarin toiminta on taattu. 

Näyttö on hyvinkin yksinkertainen

Sykekahva puolestaan toimii, kun kahva laitetaan noin satulavyön kohdalle hevosen kylkeen. Tämä on oiva kapistus hevosen palautumisen seurantaan. Tässäkin karvan pitää olla kasteltuna, mutta usein lenkin jälkeen satulavyön kohtahan on sen verran hikinen, ettei toiminnassa ole moittimista. Toki tälläkin voi sykettä seurata treenin edetessä, mutta se edellyttää apukäsiä ja hevosen pysäyttämistä esim. kesken ravin tai laukan. Nopea kapistus, joka näyttää sykkeen muutamassa sekunnissa!

Sykekahva
Molemmat mittarit ovat toiminnaltaan hyvin yksinkertaisia, joten tietojen kerääminen tai siirtäminen tietokoneelle harjoituksen jälkeen ei ole mahdollista. Siksi usein laukkatreenissä meillä on mukana kynää ja paperia, ja ratsastaja huutelee sitten sykkeitä kirjurille aina ohi mennessään. 

Oman hevosensa syketason oppii tuntemaan jo ihan parin ratsastuskerran jälkeen, jolloin pelkkä vilkaisu näyttöön riittää kertomaan, voiko vauhtia vielä lisätä / jatkaa vai pitääkö hidastaa. 

Syketasot ovat myös hyvin yksilöllisiä: toinen kulkee korkeammilla sykkeillä kuin toinen, mutta silti korkeammilla sykkeillä etenevä saattaa palautua nopeammin kuin matalammat sykkeet omaava. Koska hevonen on suurisydäminen saaliseläin, sen sykkeelle ominaista on kyky nousta nopeasti huimiin lukemiin, mutta palautua lyhyessäkin ajassa takaisin liki lepolukemia. Sykealueet pääpiirteittäin voisivat liikkua seuraavissa lukemissa: 

- leposyke 25-40
- käynti 60-90
- kevyt hölkkä 90-120
- reipas ravi / rauhallinen laukka 120-140
- reipas laukka 150-180
- maksimisyke 200-240

Treenin rasittavuutta voi myös arvioida sykkeen perusteella esimerkiksi seuraavasti: ratsastuksen jälkeen hevoselta otetaan varusteet pois ja katsotaan syke. Sen jälkeen juoksutetaan pätkä (noin 30-40 metriä) edestakaisin ja katsotaan syke heti uudelleen. Jos sykkee muutos on korkeintaa 4 yksikköä, treenin on ollut hevosen kunnolle sopiva. Jos vaihtelua on enemmän, treeni on ollut liian raskas. Tämän tekeminen onnistuu hyvin myös stetoskoopilla!

Haluatko lukea jostakin tietystä aiheesta lisää? Voit vapaasti esittää toivepostausehdotuksia!

Aiemmin julkaistut toivepostaukset: 

9 kommenttia:

 1. Kiitos kovasti tästä postauksesta, innolla olen tätä odottanut! Harmillista että nämä halvemman malliset mittarit ei kerää syketietoja ylös, eikä niitä myöskään saa yhdistettyä puhelimen sovelluksiin, tai sitten meikäläinen ei vain osaa.. :/

  Kuinka usein käytätte sykemittaria, joka treenilenkillä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että postaus vastasi odotuksiasi! :)
   En ole myöskään itse kuullut, että hevosille olisi tarjolla lähettimiä, jotka tukisivat esim. Sport Trackeria.
   Sykemittari on meillä mukana laukkatreenissä ja kilpailussa aina. Kotilenkeillä nykyään aika harvakseltaan, lähinnä silloin kun sen muistaa ja jaksaa hakea. Useimmiten kotilenkeillä seuraamme palautussykkeitä sykekahvalla.
   - H

   Poista
 2. Olipas kiva postaus! :) Kaikki tällainen kiinnostaa itseä ainakin kovasti koska jossain vaiheessa olisi tarkoitus investoida myös sykemittareihin.

  Saako muuten matkaratsastuskisoissa ratsastaa hupparilla, jos siellä alla on lyhythihainen ratsastuspaita? Ensi kuussa luultavasti kilpailen ensimmäistä kertaa matkaratsastuskisoissa. :) Huoltajana olen pari kertaa ollut ja kerran piti kilpailla, mutta ratsu alkoi ontua juuri ennen kisoja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että postaus oli mieleen useammalle!

   Tokihan ratsastaa saa hupparilla. Muita säännöksiä ei ole, kuin että vaatteiden tulee olla siistit, ja hihattomat paidat eivät helteellä ole sallittuja vaan tulee olla t-paita, jossa kaulus ja hihat (pikee). Sama varmaan koskee myös muita ratsastusurheilulajeja, ettei toppi päällä sovi ratsastaa kilpailun aikana. Ja kun on viileämpi sää, saa käyttää ihan normaalisti pitkähihaista paitaa tai takkia.

   Myös huollon tulee pukeutua asiallisesti, eli topit, minisortsit ja sandaalit on syytä jättää kotiin ja valita ylleen paremmin hevoshommiin sopivat vaatteet ja jalkineet - jo ihan turvallisuussyistä.
   -H

   Poista
  2. Hienoa, että pääset kokeilemaan kilpailemistakin! Kynnys osallistua on varmasti pienempi, kun on jo huoltohommista saanut kosketuksen lajiin! Itse menin aikanaan ihan ummikkona ja kyllä jännitti, kun olin olevinaan ihan pihalla Tämä on siitä mukava laji, että kaikki neuvovat ja auttavat, ja tunnelma kisapaikalla on mielestäni aina ollut hyvin positiivinen ja kannustava.
   -H

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta! Niin ajattelinkin, että hupparilla saa ratsastaa, mutta piti silti varmistaa enemmän tietävältä. :) Olen myös saanut sen käsityksen että matkaratsastuksessa kilpailijoiden kesken on hyvin positiivinen ilmapiiri ja kaikki ovat tervetulleita mukaan. Innolla odotan jo kisoja. :)

   Poista
  4. Hienoa, olet saanut aivan oikean käsityksen! Kilpailupaikallakin voi vapaasti kysyä mieltäaskarruttavia asioita joko toimihenkilöiltä tai kanssakilpailijoilta! Ja toki vielä ennen kisaa kerkiää meiltäkin kysellä! Hienoa, että saadaan uusi harrastaja lajin pariin! Tervetuloa!
   -H

   Poista
 3. Yksi toivepostausehdotus tuli mieleeni, nimittäin hevosen peruskunnon rakentaminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksest! Tässäpä siitä olisikin nyt oiva tilaisuus kirjoitella, kun Ardaksen kanssa juuri sitä lähdetään työstämään!
   -H

   Poista