keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Vastauksia matkaratsastusaiheisiin kysymyksiin

Viimeaikoina blogiin on virrannut paljon matkaratsastusaiheisia kysymyksiä. Niinpä päätimme koota niistä koosteen, jotta mahdollisimman moni hyötyisi niistä. Jatkossakin kysymykset ovat tervetulleita, vastaamme parhaan kykymme mukaan!

Voiko matkaratsastuksessa kilpailla yksin?
Matkaratsastuksessa voi vapaasti valita, miten haluaa oman suorituksensa ratsastaa. Yhteislähtö tapahtuu aina ilmoitettuna ajankohtana, mutta ratsukolla on 15 minuuttia aikaa ylittää lähtölinja. Joten jos tietää oman hevosensa olevan esim. rauhaton, voi aivan hyvin vaikka oleskella huoltoalueella ja antaa muiden lähteä ensin. Sen jälkeen voi lähteä rauhassa omaan tahtiin, jos näin haluaa. 


Tarvitaanko huoltoa lyhyimmillä matkoilla?
Välttämättä ehkä ei reitinvarrella siinä mielessä, missä huollon merkitys pidemmillä matkoilla on ehdoton hevosen ja ratsastajan huoltamisessa (juottaminen, kasteleminen, ravitseminen). Huolto on kuitenkin hyvä olla mukana siltä varalta, että ratsukko tarvitsee apua esim. varustuksen korjaamisessa. Ja onhan siitä aina apua, jos on joku mukana kilpailukeskuksessa avustamassa.

Olen menossa ensimmäisiin matkaratsastuskilpailuihini ja minua jännittää, että päästäänkö alkutarkastuksesta läpi, kun hevonen saattaa hieman stressata uusissa paikoissa ja sykkeet kohota. 
Alkutarkastuksessa sykeraja on sama, kuin muissakin tarkastuksissa eli 64 iskua minuutissa. Hevoten leposykkeet vaihtelevat yleensä 25-40, mutta harva pääsee kilpailupaikalla ihan samoihin lukemiin. Esimerkiksi Oonan leposyke on kotitallissa 28-30, kilpailuissa aina 40 paikkeilla. 

Useimmat hevoset vierastavat uusia paikkoja. Olisi hyvä olla kilpailupaikalla hyvissä ajoin, jotta hevosta ehtii talutella alueella jonkin aikaa. Näin hevosella on aikaa tutustua uuteen paikkaan ja samalla vertyä ennen alkutarkastusta, jos takana on pidempi kuljetusmatka. Kannattaa ajoittaa tarkastukseen meno samoihin aikoihin muiden hevosten kanssa, sillä lajitoverin läsnäololla on usein rauhoittava vaikutus. Sekä pysyä itse rauhallisena ja vaikka silitellä hevosta rauhoittavasti sykkeen mittauksen ajan (edellyttäen että hevonen pitää silittelystä). Jos hevonen on tarkastuksessa rauhaton, odottavat useimmat eläinlääkärit hetken ennen sykemittausta, jotta hevonen saa rauhoittua. Nämä ovat auttaneet ainakin meillä, ja äärettömän harvoin on tilanteita, joissa lähtöluvan saaminen olisi sykkeestä kiinni. Ennemmin kannattaa muistaa hevosen taluttelu lihaksiston vertymisen kannalta ennen eläinlääkärin tarkastusta, jos takana on tallissa vietetty yö ja kuljetusmatka kilpailupaikalle!


Juuri saavuttu kilpailupaikalle
Haluisin aloittaa matkaratsastuksen vuokrahevosellani, onko se mahdollista jos pystyn käymään tallilla 1-2 krt /vko? Muina päivinä hevonen on tuntikäytössä tai vapaalla. Hevonen on nuori (5v), eli sitä pitäisi treenata paljon. 
Hevosen valmennus on aina yksilöllistä, mutta mikäli hevosesi liikkuu säännöllisesti sekä kentällä että maastossa, en näkisi estettä kilpailla matkaratsastuksessa lyhyillä matkoilla. Tuntihevonen, jolla on lisäksi maastoiltu, taittaa kyllä noin 20 km luokan. Se voisi olla mukavaa vaihtelua hevosellekin! Hyvä on muistaa nyrkkisääntö: matka ei tapa, vaan vauhti. Esimerkiksi Ardas liikkuu tällä hetkellä kaksi kertaa viikossa kentällä ja tekee kaksi noin 8-13 km maastolenkkiä. Eikä sillä luonnollisestikaan ole väliä, jollei itse ole ratsailla joka kerta. 

Voiko samalla hevosella kisata esteitä (pieniä luokkia, max 80cm) ja matkaratsastusta (lyhyimpiä matkoja)? Kumman treenaaminen on mielestäsi tärkeämpää? 
Lajit eivät koskaan poissulje toinen toisiaan. Onhan niitä suomenhevosia, jotka kilpailevat esteillä raviuransa ohella, sekä ratsukoita, jotka kilpailevat aluetasolle sekä este-, koulu, kenttä- että matkaratsastuksessakin. Usein matkaratsastus tuo mukavaa vaihtelua hevoselle, edellyttäen että se maastoilee mielellään. Matkahevosen treenaamisessa olennaista on myös kentällä työskentely. Kouluratsastus on kaikkien lajien perusta, sillä siinä hevonen oppii kulkemaan oikein ja kuuntelemaan ratsastajaa. Estehyppelyt ovat myös matkahevosille hyvää jumppaa, vaikkei meillä juuri sitä harrastetakaan. Oonallahan ei ole hyppylahjoja, ja Ardaksen kanssa ei olla vielä esteitä ehditty kokeilemaan. 


Kuten kuvasta näkee, Oonan koheltaminen esteillä on miltei terveysriski ja siksi hyppääminen on jäänyt Oonan ohjelmasta pois

Edellisestä hyppykerrasta on aikaa... Kuva vuodelta 2012 ja täytynee tässä tunnustaa, että en ole  tainnut hypännyt Oonalla näiden pomppujen jälkeen... (vaikka silloin kyllä hyppääminen taisi sujua)
Tarviiko ensimmäisissä matkaratsastuskisoissa hevosella olla matkaratsastussatula? 
Kilpailuissa hevosen varusteilla ei ole muuta vaatimusta kuin että niiden tulee olla hevoselle sopivat. Näin ollen satulointi on täysin vapaa. Meilläkään ei ole matkaratsastussatulaa, vaan Oonalla ihan Maxamin synteettinen yleissatula ollut kilpailuissa penkkinä. Ja toinen satulamme on nahkainen Pfiffin yleissatula. 

Tarviiko hevonen olla rokotettu matkaratsastuskilpailuissa? 
Alukilpailuissa ja niiden yhteydessä järjestettävissä seurakilpailuluokissa hevosen tulee olla rokotettuna hevosinfluenssaa vastaan SRL:n sääntöjen mukaisesti. Seurakilpailuissa rokotusvaatimuksia ei ole, ellei järjestäjä kutsussaan toisin ilmoita.

Mitä materiaalia matkaratsastussuitset ovat? Käykö beta-materiaali vai onko materiaali jotain muuta? 
Yleensä matkaratsastussuitset ovat syntteettistä materiaalia kuten kumipäälysteistä nailonia tms. pehmeää muovia. Ideana lähinnä se, että materiaali kestää hellessäällä pidemmällä matkalla hevosen hikoilun paremmin kuin nahka ja on käytännössä huoltovapaa. Tässäkin pätee sama, mitä satulointiinkin: eli kunhan suitset ovat hevoselle sopivat, materiaaliksi käyvät kaikki ja kuolaimet eivät ole pakolliset. 

Mitkä ovat lyhyimmät matkat matkaratsastuksessa? 
Matkaratsastuksessa lyhimmät kilpailumatkat pyörivät varmaan siinä 12-15 km tietämillä. 


Matkaratsastuksessa voi kilpailla kaiken kokoisillä, rotuisilla ja näköisillä hevosilla ja poneilla. 
Saako matkaratsastuskisoissa ratsastaa hupparilla, jos siellä alla on lyhythihainen ratsastuspaita?
Tokihan ratsastaa saa hupparilla. Muita säännöksiä ei ole, kuin että vaatteiden tulee olla siistit, ja hihattomat paidat eivät helteellä ole sallittuja vaan tulee olla t-paita, jossa kaulus ja hihat (pikee). Sama varmaan koskee myös muita ratsastusurheilulajeja, ettei toppi päällä sovi ratsastaa kilpailun aikana. Ja kun on viileämpi sää, saa käyttää ihan normaalisti pitkähihaista paitaa tai takkia. Myös huollon tulee pukeutua asiallisesti, eli topit, minisortsit ja sandaalit on syytä jättää kotiin ja valita ylleen paremmin hevoshommiin sopivat vaatteet ja jalkineet - jo ihan turvallisuussyistä. 

Julkaisemamme 24 asiaa matkaratsastuksesta -sarja löytyy Matkaratsastus -välilehden alta. Sarjaa kirjoittaessamme pyrimme siihen, että materiaali toimisi verkkokurssimaisena starttimateriaalina matkaratsastuksesta kiinnostuneille ja lajia aloittaville. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti