tiistai 5. elokuuta 2014

Treeniä juosten ja uiden

Aamun edes hieman viileämmistä hetkistä oli otettava kaikki irti ja niinpä satuloimme hevoset hyvissä ajoin. Taivas olikin sopivasti pilvessä, mutta pilvipeite rakoili jo. Luvassa olisi, mitäpäs muuta, kuin hellettä. Toisaalta, jos ei ole treenannut helteessä, ei voi kilpaillakaan hellessäässä. Ja ensi lauantaille on luvattu lämmintä säätä. 

Aamutreenille lähdössä
Suuntasimme matkaratsukaksikkomme kanssa läheiselle radalle, sillä kuuma sää on kovettanut hiekkatiet jo miltei kauttaaltaan. Mukava, kun on mahdollisuus pehmeämmällä pohjalla treenata. 

Alkuun kävelimme parisen kilomertiä ja ravailimme sitten kevyesti pari kilometriä radalle. Ardaksella oli sykemittari mukana, ja sykkeitä olikin mukava seurailla. Ardaksella on jo luonnostaan alhaisempi syketaso kuin Oonalla, joten käynnissä sykkeet 50-60 välillä, kevyessä ravissa 70-100. 


Radalla verryttelimme alkuun ravissa, jonka jälkeen oli vuorossa Ardaksen laukkatreeni. Koska Ardas vasta aloittelee laukkatreeniä, ei treenistä sovi heti alkuun tehdä liian vaativaa. On hyvä aloittaa kevyesti, jotta hevosen mieli säilyy hyvänä ja se tekee jatkossa aikanaan kovempia treenejä mielellään.  Hyvä alkuverryttely on aina paikallaan, ennen kuin aletaan vaatia hevoselta enemmän. Vaikka ilma olikin lämmin, kävelimme ja ravailimme alkuun normaaliin tapaan. 

Ardas laukkaa sujuvasti vaikka Oona jatkaa ravilla. 


Radalla oleva suora on noin 800 metriä pitkä. Otimme siihen Ardakselle 4 laukkapätkää, joiden välissä aina hölkyttelimme kierroksen suoran alkuun. Oona ravasi, jottei treenistä tulisi tahattoman rankka. Ardaksen laukkavauhti oli urheilukellon mukaan 15-17 km/h, ja Oona taitaa päästä hitaimmillaan jotain 20 km/h pintaan...

Juomatauko
Ardas laukkaili mukavasti, letkeästi ja kevyesti. Oona ravasi normaalia raviaan, ja tuntui hyvältä ratsastaa. Ardaksen laukkasykkeet lukemissa 120-130, ja heti raville siirryttäessä laskivat hyvin. 


Koska Oona tuntui pysyvän hyvin rauhallisena, uskalsimme lopuksi antaa Rinsessakin hiukan laukata. Oona lähti ensin hieman reippaampaan raviin, jotta Ardas sai hyvän laukan alkuun. Sitten seuraavat parikymmentä metriä mentiin ensin ristilaukkaa, sitten peitsiä ja vasta sitten Oona muisti, miten päin niitä jalkoja laukassa kuuluikaan liikutella. Mukava ja yllättävän rauhallinen laukkahan sieltä pitkän tauon jälkeen löytyikin! Tällä välin Ardas oli ehtinyt tehdä pari kolme pukkia pelkästä vauhdinriemusta, olihan alun rauhallinen laukka vaihtunut 25 km/h hurjasteluksi! Sykkeet kuitenkin vain 140-150 luokkaa ja hyvin palautuivat laukan jälkeen. Jatkoimme vielä kierroksen hölkässä ennen kuin kävelimme takaisin kotiin. 

Kotiinpäin!


Tallilla kummallekin maistui taikajuoma. Kylmäsimme jalat ja Ardas sai suihkun. Oona sen sijaan lähti vielä uintireissulle ja kuopi ja kauhoi vettä sydämensä kyllyydestä! Amazonvirralla??Asennosta viis kunhan saa kauhoa!
Oonan palatessa takaisin kotiin, Ardas tuntui ihmettelevän Oonan touhua. Kun sitten myös Nappi poistui samaiseen salapaikkaan, alkoi Ardasta kiinnosta kovasti kaksikon puuhat. 

Uikku!


NappigaattoriVirtahepo?

Valkoinen uima-asu taisi tehdä Napille tepposet... alkkarit näkyy!


Niinpä lopuksi myös Ardas pääsi kastelemaan kavionsa ja hetken hämmästeltyään, intoutui myös tämä kuivan maan orava vesileikeistä!

"Mitä?! Tonnekko pitäisi mennä?" Tämä video kuvaa hyvin Ardaksen reaktiota :D


Kaikki on hyvin, kun ruokaakin löytyi

Ardaksen mielestä parasta uimisessa on tietysti vesikasvit!

14 kommenttia:

 1. Katsoinkin kipasta, että olette tulossa lauantaina kisoihin :) Itse olen tulossa ekaa kertaa ikinä heppani kanssa kokeilemaan 16 km matkaa, ja jännittää jostain syystä paljon enemmän kuin mitkään muut kisat :D Olen lukenut kaikki teidän postaukset ja itseasiassa innostuin matkaratsastuksesta teidän blogin kautta! Aikaisemminkin olen halunnut kokeilla, mutta jotenkin se on aina vaan jäänyt ja äiti ei ole ollut innoissaan kuskaamaan... Ehkä sekin innostuu kisojen myötä :D Tsemppiä kisoihin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että blogin kautta on onnistuttu matkaratsastusinnostusta jakamaan! :) Samaten minua jännitti paljon ensimmäisissä kisoissa, kun ei ollut käytönnön kokemusta. Kuitenkin sitä paikalla huomasi, kuinka kätevästi sitä selvisi kilpailupäivän kulusta ja muista kiemuroista. Ja kisoissa on aina niin mukava tunnelma, että aina saa apua jos on kysyttävää! Lauantaina nähdään, onnea teillekin koitokseen! :)
   -H
   -H

   Poista
 2. Tuttuja maisemia bongattu jälleen! :D

  VastaaPoista
 3. Ihania nuo Napista otetut kuvat!:D

  VastaaPoista
 4. Kuva Napista uimisen jälkeen on loistava :D sen ilme!
  Ja en voi kun taas todeta, että kyllä teillä vaan on super ihania maastoja siellä kun uimaankin pääsee noin helposti. Oona selvästi ainakin nauttii vedestä. Yrittääkö se koskaan kauhomisen päätteeksi mennä piehtaroimaan veteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilannekuvat Napista on aina kaikkein parhaita! Mistä se mahtaa nuo ilmeensä repiä? :D

   Oona ei juuri muuta ehdi vedessä tehdä kuin kauhoa! Askelen eteenpäin ottaa vasta kun jalka väsyy ja pitää vaihtaa kauhovaa :D Piehtaroimaan ei toistaiseksi ole mennyt...

   Poista
 5. Käytittekö hevoset siinä teidän lähellä olevassa lammessa? Vai mikä olisi oikeempi nimitys? :D
  Tsemppiä kisoihin, helteethän eivät ole välttämättä vielä loppumassa vaan saattavat jatkua pitkäänkin. Saa nähdä miten kylmä talvi on tulossa. Tsemit myös Roosalle starttiin Ardaksella! Ainakin mitä ilmeisemmin harjoittelut ovat sujuneet hyvin. Onko teiltä pitkäkin matka lauantain kilpailupaikalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hellettä on luvassa, mutta onneksi siihen on jo alkanut tottua :D

   Poista
 6. Siis me muutetaan teille. Teillä on niin huippumaastot siellä ja meillä ei oo mitään. Ainakin Riepu muuttaa. Otatteko Riepun reeniin? ;) Peukut kisoihin, Ardas on hiano! B)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulkaa joskus treenaamaan ;) Toivotaan, että Ardas on kisoissa yhtä hieno kuin kotonakin!

   Poista
 7. Haha, ihania noi uimakuvat! :D Tsemppiä kisoihin! :)

  VastaaPoista