lauantai 13. syyskuuta 2014

Ardas kilpailee Laitilassa

Matkaratsastuskilpailut 13.9.2014
29,5 km ihanneaika, nopeus 10 - 15 km/h, taso 2.2
Järjestäjä: SuMaRa

Aamulla oli koko ajan sellainen tunne, että olemme myöhässä. Starttasimme kotipihasta yhdeksän aikaan ja ihan aikataulussa, mutta kun edeltävinä kertoina herätys on ollut monta tuntia aikaisemmin. Lähtömme starttaisi vasta klo 11 ja kisapaikalle oli vain reilu 50 km matka!

"No kai sitä nyt tässä jännittyykin, kun nuo tytöt aina sähläävät ja säätävät kaikenlaista!"
Perillä olimme siis hyvissä ajoin ja ehdimme käydä eläinlääkärintarkastuksessa ennen reittiselostusta. Ardas oli tapansa mukaan jännittynyt, sillä ruunan mielestä alkutarkastuksessa on aina jotakin jännää! Syke 40 ja kaikista kohdin A:ta. Juoksutuksessa Ardas oli pirteä ja sainkin kipittää rinnalla melko reippaasti pysyäkseni perässä!

Toki, oman kengityksensäkin olisi voinut valita toisin... Lenkkareilla olisi juokseminen käynyt kenties kepeämmin?
Reittiselostuksessa ei mitään kummempaa. Lenkki oli vanha tuttu, hyväpohjainen reitti, joka tällä kertaa kierrettiin eri suuntaan. Lopussa oli luvassa mullikkalauma laitumella, muttei mitään muuta mainittavaa. Jännittävä loppu, sillä lehmiä emme olekaan Ardaksen kanssa vielä kohdanneet!

Suurta hilpeyttä alkutarkastuksessa herätti numerolappumme: numero 008 olikin kiepsahtanyt ylösalaisin ja Ardaksen numero oli hetken 800! Huikea osanottajamäärä! :D


Satuloimme hyvin vilkkaan ratsumme, joka kuitenkin malttoi seistä sen verran aloillaa, että satulan maakosketukselta tällä kertaa vältyttiin. Kapusin selkään noin puoli tuntia ennen lähtöä ja kävelimme alkuverryttelyksi sänkipellolla. 


Ardaksella oli jälleen virtaa! Allani tuntui hevosen sijaan olevan vähintäänkin dynamiittipötkö, joka saattaisi hetkenä minä hyvänsä kimmotaan mihin suuntaan tahansa. Pitkän matkan (85 km) taivaltajat Tanja ja Kirsi jatkoivat toiselle osuudelleen 10 minuuttia ennen meidän luokan lähtöä. Tässä kohden koitin Ardasta hieman hämätä kävelemällä kauemmas lähtöpaikasta, mutta ovelaa poikaa ei niin vaan huijata, eikä tämäkään tilaisuus jäänyt Aapelilta käyttämättä. Siinä sitten hetki sinkoiltiin jo suuntaan jos toiseen kavionkopseiden loitotessa. 

Lähtö tällä kertaa maltillisesti!
Ennen lähtöä Ardas kuitenkin rauhoittui ja lähdimmekin matkaan rauhakseen ravilla! Toki pientä paikanhakua ja ohittelua oli luvassa alkumatkasta, joten tulihan se muutama sivulaukka-askelkin sieltä! Muuten Ardas malttoi oikein mukavasti pysyä nahoissaan ja parin kilometrin kohdalla saatoin jopa höllätä ohjia hieman. 


Alkumetreillä


Jatkoimme mukavan tasaista tahtia eteenpäin. Olin valinnut tutun ja turvallisen rodun edustajan (lämppäri!) matkakumppaniksemme ja Ardaskin varmasti rauhoittui tuttua raviliikettä seuratessaan! Muutama ratsukkoi spurttaili edellämme välillä, mutta tasaisella tahdilla saavutimme heitä jälleen hetken matkan päästä. 
Huolsimme ensimmäisen kerran noin 11 km kohdalla. Ardaksella ei ollut jano, mutta kastelimme kaulaa. Matka jatkui Sarin ja hänen hevosensa kanssa, ja oikeastaan suurimman osan matkaa kuljimme 5 ratsukon ryhmässä. 


Ardaksen mielipide kastelusta... Jalat alle!
Seuraava huolto oli noin 20 km kohdalla. Ardas kasteli turpansa ämpäriin, sai vettä niskaansa ja matka jatkui. Lopussa oli aivan ihania, pehmeitä metsäteitä, joissa saattoi huoletta mennä hieman reippaamminkin. Muutoinkin pohjat ovat Laitilassa aina aivan erinomaiset, joten kivikovia teitä ei tarvinnut pelätä. 
Maalisuoralla
Lehmäpihatto oli aivan lenkin loppupuolella. Ardas hieman katseli pellolla olevaa isoa mustaa laumaa, mutta tuumasi ne täysin vaarattomiksi. Maalin saavuimme hillityssä laukassa ravissa. Tutulla rutiinilla aikailematta tarkastukseen ja syke 48. Kaikista kohdista A:ta paitsi haavoista B, sillä vanha polkemarupi vuohisessa oli matkan aikana hieman alkanut punoittaa. Hyväksytty tulos nopeudella 13,9 km/h! Hienoa!

Maalissa satula pois ja sykekahva kylkeen

Lopputarkastuksessa

Loppujuoksutuksessakin vielä virtaa
Huolsimme Ardaksen, jolle nyt maistui jo taikajuomakin, ja omenat tietysti. Palkintojenjaossa hevoset odottelivat turvat pitkinä porkkanaämpäreitä, jonka jokainen saikin palkinnoksi. Tälläinen on aina hevoten mieleen, ja myös ratsastajan! Ämpäreitä ei koskaan ole liikaa, ja porkkanoista on iloa joksikin aikaa. Tulojärjestyksen mukaisesti olimme sijalla 2/5. 

"Viis papereista, porkkanat kehiin!!"


Palkintojenjaon jälkeen toivotimme Kirsilla ja Tanjalle tsemppiä viimeiselle etapille, ja lastasimme tavaramme. Kotimatka sujui 45 minuutissa, joten ei nämä lyhyet kisamatkat ole yhtään hassumpia! Kotona askartelimme vielä iltapuhteeksi väliaidat pois laitumilta ja nyt on loppulaidunkaudeksi hevosilla koko pellon kokoinen areena nypittävää. Siellä saavatkin sateisiin asti laidunnella, toivotaan että nämä lämpimät syyssäät jatkuvat vielä pitkään! Ehtiihän sitä tuolla tarhan puolella sitten taas möllöttää ensi kesää odotellessa. 

- Hilla

6 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon taas yhdestä upeasta suorituksesta! Ihana seurata teidän edistymistä ja aktiivista kisaamista! : ) // MG

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin otollista tilaisuutta ei voitu jättää käyttämättä, kun hyvät kisamaastot oli niin lähellä. Hyvää treeniä samaten kaikin puolin. :)
   - H

   Poista
 2. Onnea hyvästä suorituksesta! Ardas on niin tyylikäs joka kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt alkaa tuo mahakin jo pienentyä, joten jospa siitä kohta tulisi sporttisenkin näköinen ;)
   -H

   Poista
 3. Oikein paljon onnea hienosta suorituksesta.:) Miltäs Ardaksen sivuloikat tuntuu kun on Oonaan tottunut?:D
  Oletteko Paimioon tulossa?

  Elisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan Ardas liikkeissään varsin kepeä ja nopea. Toistaiseksi kyydissä on pysytty hyvin, eikä mitään läheltäpiti tippumisiakaan ole ollut. Satula on tukeva istua, joten sekin edesauttaa kummasti. Oona menee aina eteenpäin, mutta Ardaksen suunta ja vauhti voivat muuttua murto-osa sekunnissa! Paimion kisat huilitaan (rokotusloma) ja varmaan isketään vasta Halloweenissa kahden ratsun voimin ;)
   -H

   Poista