tiistai 21. lokakuuta 2014

Oona treenissä

Oona treenissä on toki päivän postauksen aihe, mutta kerrottakoon heti alkajaisiksi, että kyllä ne ruunapojatkin liikkuivat lauantaina! Ensimmäistä kertaa lähdimme pidemmälle yhetislenkille Nappi kärryillä ja Ardas ratsain. Oli siinä veikeä pari! Alpo kun kykenee menemään aina samaa vauhtia Napin kanssa oli askellaji sitten käynti tai laukka! Mitä hitaampi, sen parempi, tuumaa Alpo. 


Jos joku ihmettelee, mikä tuo Napin kyljessä roikkuva läpyskä on niin se on sykemittarin lätkä. Tarkoitus oli tutkailla Napinkin sykkeitä lenkin aikana, mutta sykemittarin viritys valkaisiin kaipaa vielä lisäharjoitusta...

Lenkin jälkeen innostuimme muutamaan muotokuvaan, lähinnä vertailun vuoksi. 


Ardas kesäkuussa ja lokakuussa. Väliin on mahtunut jo ihan kivasti treenikilometrejä, 4 matkaratsastusstarttia sekä vaihto lyhyempään satulavyöhön. Tiedä sitten onko se laihtunut, mutta lihasta ainakin saanut. 

Alpon kujeet jaksaa edelleen hymyilyttää, eikä kukaan ole vielä suistunut satulasta (kop-kop-kop)

Ja nyt itse asiaan. Pitkästä aikaa oli Oonan vuoro treenata ihan kunnolla, toisin sanoen ilman kultapoikia. Napin ja Ardaksen jäädessä kotiin heinien ääreen, lastasimme Oonan kyytiin ja suuntasimme raviradalle. 

Oona matkusti rauhassa, eikä hionnut yhtään kopissa (no okein, matka oli vaan 13 km...) Katoksilla neiti oli kuitenkin ihan täpinöissään. Kyllähän Oona jo sen on elämänsä aikana ehtinyt oppia, mitä radalla kuuluu tehdä! Satuloidessa hevonen tutkaili kiinnostuneena ympäristöä kuin olisi treenikaveria itselleen etsiskellyt. 

Sitä ei kuitenkaan myöhään lauantai-iltana enää löytynyt vaan suuntasimme ihan kaksisteen radanvarteen. Matkalla oli toki jos jonkinmoista mörköä, joista piti hieman ottaa lisäkierroksia. Nahoissaan kuitenkin malttoi juuri ja juuri pysyä, eikä martingaali tuntunut ollenkaan hassummalta idealta. 

"Kuka tässä muka on tohkeissaan?"
Verryttelimme ensin pikamarssilla käynnissä noin 1,5 km. Sen jälkeen siirryimme hölkkään ja etenimme noin 4-5 km. Oona tuntui hyvältä eikä oikeastaan pahasti painanut ohjallekaan, vaan yllättävän rentona ravaili alkutohinaan nähden. Syke pysyi hyvin maltillisena, samoin vauhti tasaisena. Oonan ravi oli alkulämmöksi ehkä aavistuksen nopeaa, sillä tamma näytti urheilukellon mukaan etenevän kutakuinkin 16 km/h. Toisaalta isoliikkeiselle lämpöselle letkeä hölkkä tuolla nopeudella on ehkä jopa kevyempää kuin paria pykälää hiljaisempi meno. Tiedä häntä? Eikä kyse missään tapauksessa ole siitä, etteikö Oona pääsisi hitaampaa, onnistuuhan se ravaaminen Alpon sekä jopa Napinkin perässä...

Täti tomera menee radalle


Huolellinen lämmittely on aina kaiken a ja o. Lämmittelyllä saadaan hevosen lihaksisto työskentelemään aktiivisesti aerobisella tasolla ja näin ollen minimoidaan revähdysten ja rasitusvammojen mahdollisuus. Lämmittelyn jälkeen siirryimme treenin laukkaosioon. Ilta radalla alkoi jo hämärtää, joten saimme kaikessa hiljaisuudessa treenata ihan keskenämme. Tämänpäiväiseksi treeniksi oli suunniteltu laukkaa 10 + 10 minuuttia pitkän laukkatreenitauon jälkeen. 

Oona lähti yllättävän rauhalliseen laukkaan, eikä mitään massiivikiihdyttelyjä onneksi nähty. Rytmi löytyi kutakuinkin helpon oloisesti ja meno oli mukavan rentoa. Hevonen eteni rauhassa, venytti päätään ja pärski tyytyväisyyttään. Ainoa miinus oli se, että urheilukello näytti koko treenin ajan 23-24 km/h nopeudeksi... Kymmenen minuuttia kului siivillä! Siinä ajassa ehdimme laukata noin 4 km. Sykkeet pysyivät samoissa, Oonalle tyypillisissä lukemissa koko treenin ajan eli laukassa sykealue oli 168-177. Muutamassa minuutissa syke laski alle 100 ja taas jatkoimme treenin toiseen osioon. Ja yks kaks oli toiset 4 km laukattuna. 

Testissä uudet HG-Sportin matkaratsastutrikoot. Hyvät oli!
Sen jälkeen jäähdyttelimme huolella eli noin 2 km hölkkää ja 1,5 km käyntiä. Huolellinen jäähdyttely rankemman treenin jälkeen on syytä tehdä huolella, jotta maitohappo poistuisi hevosen lihaksistosta. Jäähdyttelyn tulee olla rauhallista mutta aktiivista tylskentelyä, jottei hevosen lihaksisto jäykistyisi. Laitoimmekin Oonalle ratsastusloimen takapään isojen lihasten suojaksi enne loppukäyntejä, sillä viileä tuuli käy yllättävän nopeasti lämpimälle lihaksistolle kohtalokkaaksi. Oona ravaili mukavasti ja venytti ensimmäistä kertaa ikinä matkatreenin päätteeksi eteenalas!! Ja vielä keskellä ravirataa?! Hienoa! Taisi laukka tehdä hyvää!

Rentoa ravia

Eteenalas, tai miten sen nyt kukin tulkitsee. 
Syke katoksilla 68 ennen ratsastajan jalkautumista, joten rankka ei treeni missään nimessä ollut. Tämän treenin tarkoituksena olikin lähinnä vetristellä paikkoja ja valmistella Oonaa kahden viikon päästä olevaan kisaan (44 km). Pidempikestoisiin laukkatreeneihin palataan tauon jälkeen taas loppuvuodesta. Treenin jälkeen Oona pääsi pesulle, kuka nyt hieltähaisevana haluaisin kotiin mennä?
Oona paketissa kotona

- Hilla

P.S. Kysymyspostaukseen onkin tullut jo ihan mukava määrä kysymyksiä, mutta lisää saa toki vielä esittää! 


5 kommenttia:

 1. Onko teillä missään postauksessa viikkotreeniohjelman tjmv pohjaa miten ootte alunperin nostanut hevosten kuntoja nykyiselle tasolleen? Vaikkapa Ardasin kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä postausta on toivottu usein ja ajatus sen toteuttamisesta on ollut korvan takana jo pidemmän aikaa. Eli piakkoin on luvassa postaus matkaratsun peruskunnon harjoittamisesta ja Ardas saa toimia yhtenä esimerkkinä ja kertoa omasta treeniohjelmastaan! :)
   -H

   Poista
 2. Ihana lukea taas Oona postausta.:) Starttaako Roosa Oonalla kisoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kirjoittaa Oonasta joka taas mennä porskuttaa vanhaan malliin! Halloween -kisoissa starttaamme kahden ratsun voimin ensimmäistä kertaa yhdistelmällä H+O ja R+A luokassa 44 km (taso 2.3).
   -H

   Poista