torstai 30. lokakuuta 2014

Vastauksia kysymyksiin!

Mitä matkaratsastus on? 
Lyhyesti ja ytimekkäästi matkaratsastus on hevosen kestävyys- ja nopeuskilpailu, jossa vaaditaan myös ratsastajalta hyvää ratsastuskuntoa ja maastoratsastustaitoja. Ratsastettavat matkat vaihtelevat 15 km aina 160 km asti ja matkat on jaettu ihanneaika ja nopeuskilpailuihin. Alle 80 km matkat ratsastetaan aina ihanneaikaluokkina, joissa on ennaltamäärätty maksimi- ja minimiaika, sekä nopeus, joiden puitteissa annetusta reitistä tulee suoriutua. Nopeuskilpailuissa taas voiton vie ratsukko, joka ylittää ensimmäisenä maalilinjan ja läpäisee hyväksytysti eläinlääkärintarkastuksen. Matkaratsastukseen pääset helposti tutustumaan blogimme Matkaratsastus- välilehden takaa.


Mitä se vaatii ihmiseltä ja hevoselta?
Matkaratsastus vaatii ratsastajalta hyvää ratsastuskuntoa ja maastoratsastustaitoja. Hevoselta laji vaatii tietysti kuntoa kulkea ratsastettava matka, maastovarmuutta ja eteenpäinpyrkimystä. 

Mitä matkaratsastuksessa pitää hallita/osata?
Kilpailijan tulee tietysti tutustua lajin sääntöihin ennen kilpailuun osallistumista. Hevonen tulee hallita niin selästä kuin maastakin käsin. Hevosen tulee olla liikennevarma, sen pitää osata seistä paikoillaan eläinlääkärin tarkastuksen aikana sekä juosta reippaasti ratsastajan vierellä juoksutuksessa. Eihän hevosista koskaan voi mennä takuuseen ja aina matkan varrella voi tulla yllättäviä tilanteita kuten siltojen ylityksiä/alituksia tai karjaa laitumella. Aina voi kuitenkin etukäteen pohtia tiukkojen tilanteiden toimintamallia tai harjoittelumahdollisuuksia lähiseudulla. Hevosen on hyvä osata kulkea porukassa, mutta yksin ei välttämättä tarvitse mennä. Mikään ei estä lähtemästä kilpailuun yhdessä kaverin kanssa ja ratsastaa koko reitti yhtä matkaa. Lajiin tutustuminen on aina mukavampaa hyvässä seurassa. 

Miten kisoissa menestyy?
Niin matkaratsastuksessa kuin kaikissa muissakin kilpailuissa menestyy, kun panostaa johdonmukaiseen harjoitteluun. Tavoitteita pitää aina olla, ja kun tavoitteensa saavuttaa, voi laatia uuden. Matkaratsastuksen voi aloittaa lyhyimmiltä matkoilta ja hakea näin hevoselle ja itsellekin kisarutiinia. Kilpailutilanne käy myös aivan loistavasti treenilenkistäkin, sillä voiko parempaa treeniä olla kuin porukassa vieraassa maastossa ratsastaminen eläinlääkärintarkastuksineen?


Onnistunut kilpailusuoritus on koko tiimin ansiota!

Miten matkaratsastuksen voi aloittaa? 
Parhaiten alkuun pääsee starttikurssin avulla. Siellä käydään läpi yleisiä sääntöjä sekä matkaratsastuksen lajisäännöt ja muita käytäntöjä liittyen kilpailutilanteisiin. Samalla on usein mahdollista suorittaa aluelupakoe, joka mahdollistaa kilpailemisen myös hieman pidemmillä matkoilla.

Miksi juuri matkaratsastus?
Joillain lajeilla on tapana viedä mennessään! Matkaratsastuksessa saa nauttia kauniista maisemista, raikkaasta ulkoilmasta sekä yhdessä tekemisestä. Kilpailuissa vallitsee aina iloinen ja leppoisa tunnelma, jonka varmasti jokainen huomaa ensikerran matkaratsastuskilpailuissa käydessää. 

Millaista oli kisata ensimmäisen kerran matkaratsastuksessa?
Hilla: Jännittävää! Kilpailin 30 km alueluokassa hevosellani Vanyarilla vuonna 2007. Jännitin kovasti, osaanko toimia oikein. Noudatin starttikurssilta saamiani neuvoja ja kaikki kanssakilpailijat auttoivat ja ohjeistivat mielellään. Matka taittui hyvässä seurassa kokeneempien kilpailijoiden kanssa ja näin matkaratsastuskipinä syttyi!
Roosa: Jännittäväähän se oli, mutta asiaa helpotti se, että Oonalla oli Hillan kanssa jo useampia mr-startteja takana ja Hillakin oli mukana huoltamassa ja käskyttämässä opastamassa. Lisäksi sain taitaa 30 km matkan hyvässä ja kokeneessa seurassa, jossa oli turvallista ensikertailaisen mennä :)

Hilla ja Vanttu matkakisoissa Mustialassa 11.8.2007


Ratsastajanhan pitää myös olla hyvässä kunnossa, joten treenaatteko te mitenkään? Vai millä tavalla ylläpidätte omaa kuntoanne? 
Toistaiseksi ollaan pärjäilty seuraavanlaisella "kunto-ohjelmalla": koiran kanssa metsässä lenkkeily, satunnainen jumppailu ja lihaskunto, hyötyliikunta talli- ja pihommien merkeissä sekä tietysti ratsastus. Hyvät selkä- ja vatsalihakset edesauttavat kehonhallintaa ja näin ollen pitkäkestoisessa suorituksessa myös hevosen jaksamista kun ratsastaja jaksaa hyvässä istunnassa pidemmänkin matkan, joten ainakin niiden ylläpitämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. 

Mitkä ovat teidän ensi kauden tavoitteet Oonan kanssa? Entä Ardaksen?
Oonan kanssa tavoitteena on kilpailla kansallisella (ja mahdollisesti kansainvälisellä) tasolla sekä osallistua SM-kilpailuun. Ardaksen tähtäimissä ovat aluemestaruus kesäkuussa sekä siirtyminen kohti kansallisia luokkia FEI-kvaaleja hankkien. 

Oletteko menossa Halloween kisoihin? Jos olette niin mitä matkaa ajattelitte?
Tällä hetkellä näyttäisi olevan molempien ratsastajien ja hevosten nimet lähtölistoilla, matkana n. 44 km :)

Tällä kokoonpanolla suunnataan lauantaina kohti Jokioisia!


Tavoitteet Ardaksen ja Oonan kanssa matkaratsastuksessa?
Tavoitteena olisi kilpailla kansallisella ja kansainvälisellä tasolla kummallakin tulevaisuudessa. Tällä hetkellä tuntuisi hienolta saavutta tulos CEI* 80km kilpailusta. 


Millä perusteilla ostitte Oonan ja Ardaksen?
Oonan ostimme ihan sillä perusteella, että ystävällämme sattui olemaan myynnissä meille ennestään tuttu ja sopiva hevonen. Oona ostettiin harrastehevoseksi, mutta pitihän sitä toki raviradallakin koittaa... Mutta Oonapa halusikin olla matkaratsu!
Ardasta ostaessamme meillä oli tietoisesti hakusessa matkaratsastukseen soveltuva arabi. Myös Alpo löysi tiensä perheeseemme tuttujen hevosihmisten kautta, toki tarkkaan edellä mainittuja kriteerejä silmällä pitäen ja useamman ammatti-ihmisen syynäämänä. 

Jos pitäisi valita, olisitteko este- vai kouluratsastajia, kumman valitsisitte?
Roosa: En ole kovinkaan varma hyppääjä, joten kallistuisin luultavasti kouluratsastuksen puolelle. 
Hilla: En ole koskaan kokenut hyppäämisessä suurta nautintoa, liekö ratsuvalinta sitten ollut väärä? ;) Joten ehdottomasti kouluratsastaja!


Paras vuodenaika ratsastaa?
Roosa: Kevät - ei ole liian kuuma, eikä kylmä, ötököitä ei juurikaan ole ja luonto on kauneimmillaan! 
Hilla: Alkukesä - puhdasta, uutta vihreää joka puolella, lämpimiä päiviä ja valoisia aamuja ja iltoja, vaikka kyllä aurinkoisella keväthangellakin sielu lepää. Niitä vaan on ollut harvinaisen vähän tarjolla viimeaikoina...


Hoidatteko miten hevosienne jalkoja? 
Treenin ja kilpailun jälkeen hevosten jalat kylmätään joko kylmäyssuojilla tai letkuilla. Ja koska oppimme olemme saaneet ravi-ihmisiltä, jalat täytyy tietysti kääriä. Alkuun käytimme linimettiä sekä villapinteleitä + patjoja, mutta nykyisin ehdoton suosikkimme kylmäyksen jälkeen on Back On Track -patjat! Kylmäys, BOT ja aamulla jalat ovat rutikuivat! 


Kylmäsuojat, Ardas kylmäysletkuissa kesällä ja Oonan jalat kylmäyksen jälkeen BOT + pinteleihin kääräistynä


Entä kuka hevosistanne on laumanpomo?
Oona, asiasta ei ole kahta kysymystäkään! ;)

Kyllä ruunapojat poistuvat siinä kohtaa äkkiä paikalta, kun Justiina suuttuu! ;)

Minkälaisen treeni-ohjelman laatisitte hevoselle jonka kuntoa pitää nostaa? 
Riippuu tietysti, mikä on hevosen lähtötaso. Jos taustalla on pitkä liikutustauko, aloittaisin ihan kävelylenkeistä sekä kevyestä kenttätyöskentelystä. Jos peruskuntoa jo löytyy, voisi viikko-ohjelma olla vaikkapa pari maastolenkkiä ja pari kenttätyöskentelypäivää viikossa. Lepoa 2-3 päivää. Lisää ajatuksistamme ja esimerkkitreeniohjelmista kerroimme hiljattain toivepostauksessa hevosen peruskunnon rakentamisesta

Onko teillä ajatuksena joskus huvin vuoksi startata Ardaksen ja/tai Oonan kanssa koulu- tai estekisoissa?
Ardaksen kanssa olisi kiva päästä joskus jossain seuratason koulukarkeloissa pyörähtämään. Oonalla ei taida olla lahjoja esteradoille ja koulupuolellakin rotuominaisuudet tulevat nopeasti vastaan. 


Miten aikataulutatte päivänne?
Äidin työt alkavat usein klo 7, joten kun hän klo 5 jälkeen herää ja hakee sanomalehden, saavat hevoset aamuheinänsä. Kuuden jälkeen äidin lähtiessä töihin hevoset saavat muut rehut ja sitten odottelevat sisällä kunnes Roosa laskee heidät ulos aamuheinille. Päiväheinät antaa se, joka sattuu olemaan kotona sopivaan aikaan. Hevosten liikutus tapahtuu vapaapäivisin joko päiväsaikaan tai sitten töiden / koulun jälkeen iltapäivällä. Sisään lauma kootaan illansuussa. Karinat siivotaan joko aamutallin yhteydessä tai sitten iltapäivällä. Siihen ei onneksi mene kuin vaivaiset 10 minuuttia, joten sen homman tekee missä välissä tahansa. Hyviä öitä toivotellaan iltauutisten aikaan. siinä klo 20-22 Viikonloppuisin hevoset saavat aamuruokansa kun kaksijalkaiset heräävät. Meillä ei olla nuukia ruokinta-aikojen suhteen, vaan hevoset on totutettu hieman vaihtelevampaan rytmiin. Tämä helpottaa myös kilpailupäivän aamua / kilpailu- ja valmennusreissuja, sillä ruoka maistuu paremmin kun orjallisesti ei noudata tiettyä kellonaikaa. 


Onko jotain töitä tm joka kuuluu aina tietylle henkilölle vai tekeekö kaikki kaikkea?
Kaikki tekevät kaikkea, mutta käytävän lakaisu ja muut luutimishommat ovat äidin intohimo, valokuvaus isän, hevosten paijaus ja hellittely Roosan ja yleisesti tavaroiden ja toiminnan järjesteleminen Hillan. 

Kiinnostaako kisaaminen muissa lajeissa? 
Tällä hetkellä ainakin matkaratsastus tuntuu vievän voiton ;)

Talliesittely? ;)
Se olkoon sitten ihan oma tarinansa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti