sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Matkaratsut maneesireenissä

Blogia pidempään seuranneet saattavat muistaa meidän käyneen Gunilla Wallbergin tunneilla joskus aikaisemmin. Pitkän tauon jälkeen ilmoittauduimme mukaan ja suuntasimmekin tänään Oonan ja Alpon kanssa Tähkäpään maneesille. 

Maneesiin tutustumassa
Tunnin anti oli meille kuin tehty. Keskityttiin hevosen kehonhallintaan oman ratsastuksen kautta ja näin ollen pyrittiin hevosen suoruuteen. Jokaisella hevosella on aina joitakin toispuoleisuuksia, toississa enemmän ja toisissa vähemmän. Oonan ikuisuusongelma lienee juurikin vinous ja tunti tarjosikin ongelman työstämiseen oivia työkaluja. Matkaratsastuksessa pidemmillä matkoilla vinous aiheuttaa hevosen lihaksiston epätasaista rasittumista ja näin ollen voi aiheuttaa suorituksen hylkäämisen liikkeiden epäpuhtauden vuoksi. 
Tunti alkoi ympyrätyöskentelyllä. Tarkoituksena oli saada hevonen kulkemaan oikein eli ettei se kallistuisi ulos- eikä sisällepäin. Oonalle harjoitus oli haastava varsinkin toiseen suuntaan, koska neidillä on sen verran reippaasti aina vauhtia. Ensin keskityimmekin oikean vauhdin säätämiseen jonka jälkeen Oona suoristui mukavasti ja ymmärsin jälleen itsekin meidän ongelmamme. Maneesin peilit olivat oiva apu, sillä niistä tiiraamalla huomasin selvän eron hevosen kulkiessa miten halusi tai suorana. 


Oona keskittyy jalkojensa asetteluun...

"Helppo teidän siellä katsomossa on naureskella, mutta minulla on neljä jalkaa!"
Alpolla ja Roosalla oli alussa myös vauhdinsäätelyongelmia, sillä Alpo päätti livistää paikalta ja näin paeta tehtäviä. Oikea rytmi löytyi toki ratsuhevoselta huomattavasti nopeammin ja helpommin ja Alpo liikkuikin tehtävässä kuin tehtävässä hyvin. 
Seuraavaksi teimme uralla molempiin suuntiin avotaivutusta, joka onnistuu Oonalta toiseen suuntaan erittäinkin helposti, kun taas toiseen suuntaan se on hyvinkin haastavaa. Osaavan ohjauksen ansiosta onnistumisia tuli myös vasempaan eli Oonalle haastavampaan suuntaan. Alpo jälleen liiteli avot sekä käynnissä että ravissa. Oonan ei tarvinnut lähteä avoja ravailemaan, vaan keskityimme ympyrällä oikean tahdin löytämiseen. 


Lopuksi kävimme yksi kerrallaan laukannostoja läpi. Jälleen hevonen piti saada suoraksi ja kantamaan itsensä oikein ennen nostoja. Oonalla nostot olivat mitä olivat mutta Alpo liiteli jälleen maneesissa tuskin jälkiä jättämättä. Tunti oli erityisen antoisa ja voimme lämpimästi suositella Minin tunteja kaikille hevosen tai ratsastajan tasosta riippumatta. 

- Hilla

8 kommenttia:

 1. Kyllä tälläisiä tunteja kannattaa ehdottomasti hyödyntää aina kuin vain mahdollista. Yksin tehdessä sortuu helposti menemään vähän riman alta tai helpottamaan liikaa. Joskus hevosetkin yllättävät ja harppauksia eteenpäin voi tulla. :) Onko näitä Minin tunteja useamminkin tarjolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Yksin tulee niin helposti keksittyä kaikkia omia keinoja, joilla "helpottaa" hevosta - todellisuus kuitenkin on sitten ihan päinvastainen! ;) Nyt saatiin kyllä molemmat mahtavia oivalluksia tunnin aikana, näillä on hyvä jatkaa kotitreenejäkin :)

   Ilmeisesti nyt olisi suunnitteilla, että Mini kävisi täällä päin noin kerran kuussa ja mukaan tietysti halutaan, mikäli se vain onnistuu!

   Poista
 2. Kiva lukea myös erilaisista treeneistä, ei pääse unohtumaan kuinka tärkeää myös matkaratsulle tuo koulujumppa oikeasti on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Kenttätyöskentely on kyllä sitä tärkeämpää, mitä pidemmille matkoille siirrytään :)

   Poista
 3. Minin tunnit on kyllä ihan huippuja. Odottelen kovasti koska olisi uudestaan tulossa Hämeenlinnaan.
  Elisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Toivottavasti tekin pääsette pian Minin oppiin :)

   Poista
 4. Hitsit harmitti etten ehtinyt teitä tiiraamaan, olisi ollut kiva nähdä sukkajalka livenä jo! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerralla sitten, tai poikkeet täällä tarkistamassa uudet tilukset ja sukkajalan ohiajaessasi! Ei tosta suoralta ole kuin vajaa kilometri tänne! :)
   -H

   Poista