maanantai 12. tammikuuta 2015

Parasta hyötysuhdetta etsimässä

Tässä eräänä päivänä karsinoita siivotessani innostuin analysoimaan tuotosten määrää. Normaalisti meillä saa samaan kärrylliseen sullottua kaikkien jätökset, mutta nytpä päätin oikein tutkiskella asiaa ja käyttää perinteisempää karsina kerrallaan -menetelmää. 

Alpo ja Oonan superdieetit osa jo aika mones
Ehdottomasti paras rehunkäyttäjä on Alpo, jos nimittäin tarkastellaan asiaa siitä näkökulmasta, miten syötävä ravintoiaines imeytyy elimistöön. Yksikin ylimääräinen korsi ja se näkyy heti keskivartalolihavuutena. Ja kaikki maistuu tai ainakin kaikkea pitää maistaa. Alpo onkin nyt ollut enemmän ja vähemmän laihdutuskuurilla. Vaikka rehut käytetään tarkkaan hyväksi, ei meinaisi millään uskoa seuraavan kottikärryllisen tulleen Alpon ja vain Alpon karsinasta! Ei ihme, että joskus tekee tiukkaa mahduttaa kaikkien jätöksen yksiin kärryihin... 

Kilohinta kohdilleen, vai näetkö tässä jotakin muuta kuin sitä itseään?
Jos taas asiaa tarkastellaan naapurintätien näkökulmasta, Alpo tuottaa ehdottomasti parhaiten lannotteita ruusupenkkiin. Viime keväänä turvelanta oli meidän kulmalla niin kysyttä, että viimeiset joutuivat keräämään lannoitteet suoraan pellosta. (Tässä kohtaa isä meni sanomaan ne kuuluisat täytyy lisätä tuotantoa -sanat, ja Alpo tuli taloon!) Näin ollen Alpo on ehdottomasti paras lannoitteentuottaja. Silti vain ihmettelen, miten se niin herkästi voi lihoa, kun vaikuttaisi karsinan perusteella ihan läpipaskolta!

Oonan kärrylliseen jää vielä hyvin tilaa. Tuotosta on huomattavasti vähemmän ja se on helpompi siivotakin. Toki pientä ylimääräistä tulee vesikipon alta, jonne neiti aina loiskuttaa vettä dippailleissaan heiniään juoma-astiaan. Oona ei rehunkäyttäjänä ole mitään verrattuna Alpoon, vaan tämän hevosen jos päästät laihtumaan niin töitä saa tosissaan tehdä, jotta massaa saa kerättyä. Oona tuntuu pitävän huolta linjoistaan, eikä siis syö määräänsä enempää. Lisäksi sitä ollaan varsin tarkkoja mitä syödään ja milloin. Mitä tulee kukkapenkkeihin, kyllä tästäkin naapureille riittää!


Viimeisenä ja tällä kertaa vähäisimpänä on Napin kärryllinen, jos tätä nyt voi edes kärrylliseksi sanoa. Tuottoa on jokseenkin saman verran mitä tulee kun tallin käytävän lakaisee. Pienen pieniä pipanoita, jotka mukavasti kierivät karkuun talikon piikkien välistä. Nappi syödä mutustaa ihan mukavasti, mutta on aika laiska siivoamaan turpeen sekaan sotkeutuneita heinänkorsia. Ei siis ihan tyypillistä shetlanninponin ahneutta löydy tästä ponista. Napin tuotokset eivät ole mikään perennapenkin hittituote, sillä nämä pienet ja sitkeät pallerot kierivät ja vierivät puskan juurelta minne sattuu. Tosin lannoitteen täyteaineena hukkuu joukkoon hyvin. 

B-luokan toimituserä, ei ihan 100% laatutavaraa
Mutta aina löytyy niin sanottuja tuholaissyöjiä, jotka yrittävät hamstrata itselleen näitä suussasulavia munkkipalleroita. Siru-koira meinaan avustaa erittäin mielellään tallitöissä ennen ja aikaan karsinansiivouksen. Yritämme kilpaa korjata parhaat päältä, sillä mikäs sen mukavampaa kuin nousta viisi kertaa yön aikana päästämään koira ulos asioilleen vain siksi, jotta se voi paketoida hevosenlannan koirankakan muotoon... 

Suuri p**ka-asiantuntija Siru

Pilaileekohan nyt joku jo Siru-koiran kustannuksella... ;)
- Hilla

15 kommenttia:

 1. Ohhoh, ompas laihan näköiesesti turvetta.. Toki se on jokaisen oma asia että kuinka paljon laittaa turvetta, teillä ainakin on helppo siivota kun niin vähän kuiviketta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi on vain näköisesti! Kyllä meillä ihan paksulla turvepedillä nukutaan. Ensin siivotaan ja sitten vasta lisätään, kuvat luonollisesti otettu siinä välissä. Ja yksi hyvä kuivikemäärän indikaattori on valkoinen poni, vai onko Napissa joskus nähkynyt pissanpollamia keltaisia laikkuja? ;)
   -H

   Poista
  2. Saatikka onko näkynyt kuvissa että olisi kintereet auki... Monesti aukeavat jos kuiviketta ei ole tarpeeksi..

   Poista
  3. Hyvä pointti, kiitos Tanja! :)
   -H

   Poista
  4. Hyvän vastauksen annoit minulle:D

   Täytyy pyytää pahoittelut, olisin voinut jättää kommentoimatta kokonaan. itsellä oli silloin varsin huono päivä ja blogisi joutui kohteeksi..

   Mutta onneksi nyt on asiat kunnossa ja toivotankin teille oikein hyvää jatkoa koko porukalle!:)

   -Henna

   Poista
  5. Kiitos! Juuri tälläistä selkärankaa monelle anonyymille kaipaisi! Hienoa! :) Tosin itselläni ei kyllä pahana päivänä riitä motivaatiota blogikommentointiin...

   Hyvää kevättalvea myös sinulle! :)
   -H

   Poista
 2. Hassua tuo Alpon lihominen ja tuo tuotosten määrä, se kyllä käyttää todella hyvin rehunsa vaikka kakkiikin paljon! Mulla kun on kolme hevosta (niiden ex-ravureiden lisäksi palautui mulle myös mun keväällä pois myyty puoliverinen..) ja niistä helpoiten lihoo pienelläkin ruualla seniori-puoliverinen, joka kyllä kakkiikin todella vähän. No toisaalta kai pitäisi olla tyytyväinen kun rouva 21vee lihoo helposti, ei ole ikääntyvästä hevosesta tietoakaan (vaikka jotain viitteitä iästä antaa toki sen "hieman" notkoselkä..)

  Niin ja mitä tulee tuohon turpeen määrään, en minä ainakaan näistä kuvista pysty kovin perusteellista analyysia tekemään kuivikkeen määrästä.. ;) Tuli muuten mieleen vielä tällainenkin juttu, millainen lantala systeemi teillä on? Kiinnostaisi tietää kun luultavasti/ehkä/toivottavasti päästäisiin piakkoin aloittelemaan omaa talliprojektia ja haluaisin tietää millaisia ratkaisuja muilla pienillä talleilla on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat olla todella tyytyväinen jos seniori on noin helppo pitää lihassa! Kaverin ratsuheppa käy jo 25 ikävuottaan ja tuottaa aika ajoin päänvaivaa lihavuuskuntonsa kanssa. Syö vaikka mitä ja on helposti turhan hoikka. Sun pv taitaa olla varsinainen ikinuori ;) Onko luonteensa puolesta myös?

   No samaa ihmettelen minä, sillä itsekään en osaa noista kuvista sanoa että onko tuolla karsinassa 1 cm vai 10 cm kerros. Eihän noista saa oikeesti edes mitään selvää! :D Mutta ilmeisesti joku on meitä paljon tarkkanäkoisempi ;)

   Meillä on sellainen pieni vaihtolava. Voin laittaa sulle siitä kuvia joku päivä. Mekin ennen oman tallin valmistumista käytiin "vakoilemassa" toisten systeemejä ;)
   -H

   Poista
  2. Joo se mun seniori on kyllä luonteensakin puolesta varsin nuorekas.. :D Sen selässä olen kokenut monta sellaista hetkeä kun on pitänyt hetki miettiä että satuloinko mä nyt edes oikeen hevosen kun se tanssahtelee eteenpäin niin vetreästi.. ;) Mietin jos senkin kanssa kokeilisi matkaratsastusta ensi kesänä kun on kuitenkin niin hyvässä kunnossakin. Tai sitten keskityn vain noihin mun "exiin" joissa taitaa olla enemmän potentiaalia siihen lajiin. ;)

   Kyllä sun nyt melkein pitää ottaa turvepatjasta lähemmin kuvaa ja vaikka viivotin siihen viereen pystyyn, niin on sitten helpompi arvioida onko sitä tarpeeksi.. ;)

   Yritän kovasti ottaa selvää kaikista vaihtoehdoista mitä omaan talliin voisi tehdä ja kaikki vinkit ja neuvot ovat enemmän kuin tervetulleita! Mitään kovin luksusta meille ei tule, mutta pääasia on että kaikki on toimivaa ja järkevästi toteutettu. :) Tietysti tässä täytyy ottaa huomioon vielä sekin että pankin tädithän sen sitten lopullisesti päättää tässä lähipäivinä ruvetaanko edes rakentamaan sitä omaa tallia.. :)

   Poista
  3. Tottakai kokeilet seniorin kanssa! On matkakisoissa nähty yli kakskymppisiäkin ja hyvin porskuttavat muiden mukana! Vaikka lv:t on kyllä hyviä siihen lajiin ;)

   Melkeen mietin, että pitäiskö oikeen laittaa mitta kuvaan ja kysyä sitten täällä et onko oikee määrä... ;)

   Jos sulla on kulkua ikinä näille seuduille niin tuu poikkeen esim. joku viikonloppu! Meillä on kaikki itse tehtyä. Karsinatkin on iskä hitsannut eriparisista jämäelementeistä jotka saatiin halvalla. Hiomalla ja maalaamalla niistä tuli kuin uudet! Toivottavasti pääsette tallinrakennuspuuhiin! :) Pidän peukkuja!
   -H

   Poista
  4. Täytyy varmaan ruveta enemmän miettimään seniorin mukaan ottamista joihinkin kisoihin. :)

   Kyllä sun kannattaa se mittakuva laittaa. :D Mietin myös että pitäisköhän tehdä tällainen samantyylinen "kakkapostaus" jos jossain vaiheessa saisin taas heräteltyä tota mun blogia henkiin.. ;)

   Täytyy katsoa jos joskus satun sinne seudulle pyörähtämään, ihan hirveästi ei tule sielläpäin kyllä liikuttua. Joskus aiemmin jossain postauksessa katselin teidän tallista kuvaa ja luulin että teillä on jotkut ihan valmiit karsinaelementit siellä! Kyllä niistä jämistäkin näköjään vaan siistit saa kun vain jaksaa tehdä. :)

   Poista
 3. Hih, tää oli hauska... Pitäisköhän tehdä samanmoinen analyysi kotona?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä! :D Tulee jotain uutuuden viehätystä karsinoiden siivoamiseen! Vertailun vuoksi muitakin tuloksia olisi kiva lukea ;)
   -H

   Poista
 4. Meillä onneksi menee kottiksiin molempien kakat ja pissat, oikeastaan kahden päivän tällä uudella kuivikkeella!
  Mut Alpo. Sotkiiko se? Nimittäin mulla on molemmat hepat ihan sikoja. Siivous on kaikkea muuta kuin nopeaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Alpo on varsinainen porsas vaikka kokonsa puolesta sillä olisi tilaa sisustaa mukavamminkin. Oonalla sen sijaan on kakat yhdessä kasassa ja pissat yhdessä kohtaa. Sen siivoa monta kertaa nopeammin kuin Alpon sikolätin :D
   -H

   Poista