lauantai 31. tammikuuta 2015

Reeniä, reeniä

Valmennuskalenterissa oli tälle päivälle kirjattuna laukkatreeni, joskin lumi-, räntä- ja vesisateet hieman saivat tuumaamaan, jääkö tämänkin kertainen laukkailu huonojen kelien vuoksi väliin. Onneksi meillä on oma valkoinen pikkuagentti, joka suoritti pienen tutkimusretken läheiselle radalle, ja totesi sen olevan erinomaisessa kunnossa meidän treeniämme varten. 


Näin ollen varustimme isomman kaksikon ja suuntasimme lenkille. Alkuun kävelimme pari kilometriä ja sen jälkeen kiersimme hölkässä rauhallisen noin 5 kilometrin lenkin alkuverryttelyksi. Alpolla oli pöllönvirtaa, ja poni toikkaroi milloin tien kummassakin laidassa mörköjä nähden. Kerran Alpo pulppasi lumiseen ojaan takastensa kanssa, ja rauhoittuikin sen jälkeen kun huomasi, ettei ihan siihen pisteeseen saakkaa kuitenkaan kannattanut mennä. 
Huoltoporukat olivat radan varrella valmiina ja niinpä pääsimme aloittamaan laukkatreeniosion. Oona kulki ravaten edellä ja Alpo laukaten perässä. Haimme sopivan etenemisvauhdin ja sen jälkeen kun kummankin rytmi tuntui sopivalta, vakioimme etenemisen noin 18-20 km/h. Toki Oona alkuun koitti hieman tahtia kiristellä, mutta muutaman kilometrin jälkeen meno vakiintui. 
Alpolla oli hieman pomppuvirtaa vielä tässä kohtaa ja näppäriä neljällä jalalla loikkia nähtiinkin. Ei sen suurempia pukkeja vaan pientä iloista leikittelyä. Totesin Oonan selästä, että kyllä se kohta rauhoittuu ja niinhän siinä kävi. Kierros takana, ja jo oli rauhallisempaa menoa. 

"Kyllä se siitä kohta rauhoittuu!"

Pomppuponi

Tällä kertaa treeni koostui kahdesta 15 minuutin pätkästä. Välissä palauttelimme kävellen, kunnes syke laski sadan alle. Tähän ei montaa minuuttia mennyt. Alpolla syke putosi heti, Oonalla hetken päästä. Vaihdoimme suuntaa ja jatkoimme toiset 15 minuuttia. 

Matkaa laukkapätkille kertyi yhteensä (3 kierrosta/15 min.) 4,8 km. Treenin jälkeen mittasimme sykkeet, ja totesimme hevosten palautuvan hyvin. Oonan syke heti suorituksen jälkeen 110 ja laski pian alle 100, Alpon Oonan mittauksen jälkeen 87! Varsinainen sykesankari! Molemmat hieman puhalsivat, mutta hengitys tasaantui miltei heti. Juotavaa tarjoiltiin ja loimet laitettiin päälle. Sitten jäähdyttelimme vielä kirroksen radalla ja suuntasimme kotiin. Loppuraveja yhteensä noin 3 km verran, reipasta kävelyä 2,5 km. Hevoset pärskivät tyytyväisinä kotiin mennessä. Treeni tuntui olevan kummallekin helppo, joten ensi kerralla laukka-aikaa voidaan taas hieman nostaa. Oonallahan on menty 30 minuutinkin treeniä, mutta nyt olemme valmentautuneet ratsukoina yhdessä, niin on Alpon mukavampi aloitella treenejä yhdessä kaverin kanssa. Ravi tuntui toimivan Oonalla treenissä yllättävän hyvin, sillä syke pyöri tutuissa lukemissa 150-160 välillä. Vauhtikestävyysharjoitteissa kun tavoitellaan 150-180 sykealuetta. Laukassa Oonan sykkeet ovat lähemäpänä ylärajaa. Ensi kerralla täytyy sykemittari laittaakin Alpolle, ja katsoa mitä se treenin aikana näyttää. 

Treeni takana, huoltoon tulossa. 

Muutenkin hevoset etenivät mukavan rennosti. Oonalle tuntuu toimivan paremmin kuin hyvin tuo matkaratsastusistunta, sillä hevonen on oppinut liikkumaan tasaisemmin, ja säilyttämään rytminsä paremmin. Toki asiaa voi auttaa se, että myös kentällä on työskennelty nyt aktiivisemmin ja kehitystä on saatu aikaan. Lisäksi hevonen on suoristunut mukavasti, samoin ratsastajan istunta korjaantunut. Vuosi sitten kenotettiin Oonan kanssa molemmat samaan suuntaan, eli jotain kehitystä on saatu aikaan. 

Tallissa kaksikko pääsi päiväheinille karsinaan ja saivat eteensä taikajuomaämpärit. "Mehu" maistui molemmille. Kylmäsuojilla jalkojen kylmäys kävi kätevästi näin talvisaikaan. Huomenna ohjelmassa on kevyttä jumppaa / kävelyä ja sitten herrasväki saa levähtää muutaman päivän. 

- Hilla

2 kommenttia:

  1. Hyvä! Kylläpä Roosa muuten osaakin istua suorassa Alpon kyydissä näin kuvista kun katsoo! :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää hyvältä treeniltä. :) Varmasti mukavaa mennä treeni kaverin kanssa yhtä aikaa. Olisi ihana sitten joskus vuosikymmenen päästä, kun osaan jotenkin kutenkin ratsastaa, aloittaa matkaratsastus. :) Onkohan olemassa matkaratsastusleiriä, jossa ei tarvitsisi olla omaa matkaratsuhevosta mukana? Se olisi mielenkiintoinen kokemus varmasti. Ehkä kunto saisi olla "vähän" parempi itsellä ennen kuin sellaiseen osallistuisin. .D

    Mukavaa treeniä jatkoonkin! Toivottavasti pohjat pysyisi hyvinä..

    VastaaPoista