sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Aluemestaruuskilpailut Paimiossa

Matkaratsastuskilpailut 6.6.2015, Paimio
  taso 2.3 68,5 km ihanneaika, nopeus 12 - 16 km/h, Valtakunnallinen Aluemestaruus
Järjestäjä: SuMaRa

Eilen tosiaan kilpailtiin matkaratsastuksen aluemestarin tittelistä ja mukana mittelöissä nähtiin myös minä ja Alpo. Kisavalmistelut eivät kuitenkaan sujuneet aivan odotusten mukaisesti ,sillä perjantai-iltana tapahtui jotain, joka muutti suunnitelmamme täysin - Hilla mursi oikean jalkansa Oonan kanssa lenkillä ollessaan ja viettikin perjantai - illan päivystyksessä. Tiedossa oli myös ettei Hilla pääsisi  lauantaina huoltotiimiin mukaan ja hetken jo mietin, lähdenkö ollenkaan kisaamaan ilman tärkeintä tukihenkilöä. Käsky kuitenkin kävi, että kisaamaan vaan, joten perjantai-illan valmistelut jouduin tekemään yksin ja konsultoimaan whatsappista ohjeita tarvittaessa. 


Lauantaina starttasimme auton vähän ennen seitsemää ja suuntasimme kohti Paimiota. Kisapaikalla purimme Alpon kopista, veimme tavarat huoltopaikalle ja kävin ilmoittautumassa. Hieman kahdeksan jälkeen oli reittiselostus. Matka ratsastettaisiin kolmessa osassa: ensimmäinen lenkki oli pituudeltaan 30,5 km ja loput kaksi 19 km. Reitin varrella ei muuta ihmeellistä ollut, mutta jokainen lenkki kulki lehmälaitumien ohi ja viime syksyn kisoissa ainakin lehmät olivat aiheuttaneet pientä hämmennystä  turhan innokkaalla suhtautumisellaan ohi kulkevia hevosia kohtaan ja "innolla" odotin Alpon reaktiota noihin karvakasoihin...


Reittiselostuksen jälkeen kävimme eläinlääkärintarkastuksessa. Alpon syke 48 ja kaikki arvostelukohdat A:ta. Tämän jälkeen suuntasimme varustamaan hevosta lähtökuntoon. 

Luokkamme starttasi 9.30 neljän ratsukon voimin. Alpo kävi kuumana ja alussa ainoa askellajivaihtoehto tuntui herran mielestä olevan laukka. Myös muilla hevosilla tuntui virtaa olevan, sillä etenimme aika reipasta tahtia. Muutaman kilometrin jälkeen saavuimme kuuluisille lehmälaitumille. Osa hevosista kieltäytyi jatkamasta matkaa ja rohkeammat kulkivat edeltä. Tiesin, että Alpo tulisi lehmät ohittamaan, mutta se millä vauhdilla tämä tapahtuisi olisi aivan eri asia. Ja oikeassa olin, lehmien ohi päästiin, mutta vauhdilla siitä sitten mentiinkin. Alpo ei myöskään halunnut jäädä jälkeen edellä kulkevista, joten tämä lisäsi herran innokkuutta. Sain kuitenkin herran taas kontrolliin ja näin matka jatkui. "Alponsyöjälehmiä!! Pakoon!!"
Etenimme porukassa pitäen yllä tasaisen reipasta tahtia. Loppulenkistä ohitimme lehmät jälleen kerran, mutta tällä kertaa olimme yksimielisiä vauhdista. Huolsimme kolme kertaa, mutta Alpolle ei juoma vielä maistunut, joten huollot sujuivat pääosin kastelun merkeissä. Alpo suhtautuikin tähän hommaan yllättävän hienosti, eikä juurikaan protestoinut vastaan. Parannusta viimevuodesta!

Tauolle saavuimme kaikki lähes yhtä aikaa keskinopeuden ollessa 16,4. Varusteet pois ja sykekahva kylkeen. Pienen varmistelun jälkeen ilmoittauduimme tarkkiin toisena. Tarkastuksessa Alpon syke 56 ja kaikki kohdat A:ta. Jatkolupa siis saatiin! Sitten vain evästä hevoselle ja ratsastajalle. 


Tauko kului nopeasti ja hetken päästä olikin aika jatkaa matkaa toiselle lenkille, joka oli pituudeltaan 19 km. Lähdimme tauolta toisena ja pian peräämme lähtivät myös matkakumppanimme Anni ja Rolle. Jatkoimme matkaa kahdestaan hetken aikaa, mutta pian seuraamme liittyi myös kolmas ratsukko. Johtava ratsukko oli muutaman minuutin meidän edellämme, mutta jatkoimme tasaisen reipasta vauhtiamme. Alpo sai välillä kunnian johtaa joukkoa ja herra suoriutuikin tehtävästä yllättävän hyvin.Alpo tuntui hyvältä ja matkanteko helpolta. Matka tuntui kuluvan nopeasti, sillä ennen kuin huomasinkaan, olimme jo puolenvälin kohdalla. Huolsimme jälleen muutaman kerran. Nyt viimeisimmillä huolloilla Alpo suostui juomaan muutaman kulauksen. Tauolle saavuimme peräkanaa käynnissä ja keskinopeus tässä kohtaa oli 14,4. Jälleen sama kuvio - varusteet pois ja sykekahva kylkeen. Pienen odottelun jälkeen ilmoittauduimme tarkastukseen. Alpon syke 60, kuivuminen B ja muut arviointikohdat A:ta. Jatkolupa takataskussa suuntasimme tauolle. 

Tauko kului jälleen nopeasti ja lähdimme matkaan muutaman minuutin johtavan ratsukon jälkeen. Lähdin matkaan aika rauhakseltaan, sillä odottelin Annia ja Rollea, jotka lähtivät hieman meidän jälkeemme. Pian Anni ja Rolle tulivatkin ja samassa myös toinen ratsukko, joka pyyhkäisi vauhdilla ohitse. Jatkoimme Annin kanssa kuitenkin omaa vauhtiamme antaen muiden kiirehtiä rauhassa omaa vauhtiaan. 

Alpon ja Rollen askellus tuntui sopivan hyvin yksiin ja matkanteko tuntui etenevän hyvin. Vaihdoimme aina välillä vetohevosta pitäen yllä hevosten mielenkiintoa tätä hommaa kohti. Tullessamme ensimmäiselle huollolle näimme edellämme menevän ratsukon juuri lähtevän samalta huoltopaikalta. Eroa tähän ratsukkoon ei siis ollut enää hirveästi. Huoltojoukot kertoivat myös, että johtavaan ratsukkoon oli enää ehkä minuutin ero. Teimme nopean huollon, Alpo joi vähän ja kaadoimme vettä niskaan. Sitten matka sai jatkua. Kuljimme ehkä pari kilometria melko nopeaa pätkää, jossa oli hyvä antaa hevosten laukata. Tiesimme myös, että edessä olisi jo muiltakin lenkeiltä tutuksi tullut hitaampi metsätiepätkä, jossa alku piti ainakin kulkea käynnissä upottavan pohjan vuoksi, joten pieni reippailu oli ihan hyväksi tässä kohtaa.  


Metsätieltä tullessamme tavoitimme yllätykseksemme molemmat edellä kulkeneet ratsukot ja Rolle kärjessä jatkoimme matkaa. Matka jatkui tasaisesti laukalla ja ravilla. Hetken päästä saavuimme  jälleen huollolle. Teimme nopean huollon ja jatkoimme matkaa. Alpo tuntui vielä virkulta ja siirryimme vetovuoroon. Herra paineli hienosti kärjessä pitäen yllä reipasta vauhtia. Alpo kärjessä saavuimme vielä viimeiselle huollolle, jossa toimimme jälleen nopeasti ja jatkoimme matkaa. Alpon kanssa jatkoimme joukon kärjessä ja hevosen tuntuessa hyvältä, yritin pitää reippaan tahdin yllä. Pitäydyimme kärjessä, mutta menetimme kärkipaikan oman sähellykseni vuoksi, sillä meinasin vahingossa kääntyä väärälle tielle yhden pihan läpi ratsastaessamme ja takanamme tuleva ratsukko päätti käyttää meidän muutaman harha-askeleemme hyödyksi ja pyyhkäisi vauhdilla ohitse! Edellä menevä ratsukko paineli laukalla vetäen kunnon kaulat ja mekin kiristimme vauhtiamme. Hetken päästä myös toinen ratsukko pyyhkäisi vauhdikkaasti ohitsemme johtavan ratsukon perään ja me jäimme Annin ja Rollen kanssa kahden. Kärki tuntui painelevan omaa vauhtiaan edellä ja ero meihin tuntui kasvavan vauhdilla, joten me päätimme ettemme lähde kilpajuoksuun mukaan, vaan etenemme omaa vauhtiamme hidastaen hieman ennen maalia. Kärki saapui vauhdikkaasti laukalla maaliin, me Annin ja Rollen kanssa käynnissä kolme minuuttia heidän jälkeensä. Maalissa varusteet pois ja sykekahva kylkeen. Sykekahva otti taas häiriötä jostain eikä suostunut toimimaan kunnolla. Se piippaili häiriön merkiksi ja antoi aluksi ihan ihmeellisiä lukemia. Hetken päästä sain näytölle lukeman 71, joten vielä piti odotella. Alpo oli säpäkkänä, sillä kisakeskuksessa oli enemmän toimintaa, kun 30 km matkalaiset olivat saapuneet hieman ennen meitä maaliin ja samalla menossa oli toisen luokan palkintojenjako musiikkeineen. Maaliin ensimmäisenä tullut ratsukko ilmoittautui tässä kohtaa tarkastukseen, minä vielä mittailin sykettä, joka nyt oli 64 tietämillä. Varmistelin, että syke laski hieman alle 60, jonka jälkeen ilmoittauduin tarkastukseen toisena. Tarkastuksessa Alpon syke 58, kuivuminen B ja muut arviointikohdat A. Hyväksytty tulos oli siis taattu! Hieno Alpo!!


Ai miten niin lopputarkastus taisi sujua hyvin ;)

Palkintojenjako oli hetken päästä, jonne kaikki ratsukot saapuivat ratsain. Ja niinhän siinä kävi, että nappasimme Alpon kanssa aluemestaruus hopeaa keskinopeudella 15,3 km/h! Upea,upea Alpo! 


Kisapäivän jälkeen kaikilla taisi olla hymy korvissa. En olisi vielä Liedon kisojen jälkeen uskaltanut luvata suorittavamme näin pitkää matkaa noinkin kovalla keskinopeudella! Matkanteko tuntui olevan hevoselle helppoa alusta loppuun saakka, eikä kilometrit tuntuneet painavan vielä palkintojenjaossakaan, jossa herra jaksoi vielä "pelätä" palkintorehusäkkejä, sekä steppailla ihan muuten vain pakoillaan. Se myös, että olimme selvinneet kisapäivästä ilman Hillaa oli jo aika saavutus, sillä aika hyvin koko tiimi on hitsautunut yhteen ja, kun yksi joukosta puuttuu on koko pakka sekaisin. Omien sanojensa mukaan, Hilla sanoi olevansa sitten seuraavalla kisareissulla taas mukana - vaikka se jalka vielä paketissa olisikin ! ;) 

Tämän päivän ohjelma tiivistettynä!

- Roosa

12 kommenttia:

 1. Onnittelut hienosta suorituksesta ja aluemestaruus hopeasta! :)

  VastaaPoista
 2. Suuret onnittelut! Olette kyllä ihan mahtavan suuren työn tehneet Alpon kanssa tämän viimeisen vuoden aikana, ja on ollut todellakin ilo seurata teidän menestystä. Ja aivan ihanaa nähdä kuinka siitä on tullut noin tärkeä osa teidän tiimiä ja perhettä. Todellakin ansaitsitte tuon aluemestaruus hopean! Onnea kesän kisoihin, ehkä nähdään tässä jossain vaiheessa jos kerkeän tulla kisoihin kuvailemaan nyt kun on ulkomailtakin palailtu tänne kotosuomeen. Ja Hillalle toivon pikaisia paranemisia. Onneksi olkoon vielä kerran! : ) // Magda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Alpo kuuluu jo kyllä perheeseen muiden nelijalkaistemme tavoin ja ilostuttaa meitä joka päivä leikkisällä olemuksellaan! Myös Nappi ja Oona ovat ottaneet Alpon osaksi laumaansa - Oonan kanssa kyhnytetään ja hengaillaan vierekkäin, aina kun se vain arvon Rinsessalle sopii ja Napin kanssa painitaan ja leikitään, molemmilla kun tuntuu olevan samanlainen ( tai yhtä yksinkertainen, miten sen nyt haluaakaan ilmaista :D) huumorintaju. Silloin Oona yleensä tyytyy vain katsomaan poikien leikkejä vierestä, eikä tunnu oikein ymmärtävän mikä idea tässä oikein on ja viheltää pelin poikki, kun on saanut kaksikon touhuista tarpeekseen :D
   Jos et kisoihin ennätä, olet aina tervetullut tänne kotitallillekin Alpoa moikkaamaan, jos satut täällä päin liikkumaan! :)
   - R

   Poista
 3. Mulla ois toiveena jonkunlainen pakkaus teidän treenaamisesta. Esim. viikko- ja kuukausitasolla. Ei mitään yksityiskohtaista kerrontaa vaan ennemminkin tyyliin
  1.6 12km lenkki vauhtia 13km/h
  2.6 ---
  3.6 jne

  Eli siis joka päivältä lyhyesti kerrottu miten ja sit tietysti jos kertoisitte että miksi ja mitä haetaan aina ja muutenkin vähän matkaratsun treenauksesta :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa Roosa! Vaikka Hilla ei mukaan sattuneesta syystä päässyt pärjäsit hienosti! Näin oikea kilpaurheilija toimii,psyyke kestää! Olette kehittyneet Alpon kanssa hurjasti! Taisi olla podium käytössä, miltä tuntui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista!
   Podium oli koko kisan käytössä ja hyvältä tuntui. Satula oli kyllä ihan omiaan pidempää matkaa ratsastaessa!
   - R

   Poista
 5. Onnittelut! Hieno Alpo ja hieno suoritus. Rohkea poika selvitti lehmät ja muut pedot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alpo on rohkea poika, silloin kun hän vain haluaa olla ;)
   - R

   Poista
 6. Onnea kisamenestyksestä!
  Osaisitkohan sä ja oiskohan sulla joskus ainaa vastailla näihin kysymyksiin:
  http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=4785562&t=4785562

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voinhan mä jotain laittaa. Tyhmiä kysymyksiä ei ole! Muista se :)
   -H

   Poista