maanantai 31. elokuuta 2015

Matkaratsastusvalmennuksessa

Olimme ilmoittaneet sekä Oonan että Alpon matkaratsastusvalmennukseen, joka pidettiin lauantaina 29.8. Pirkkalassa Figu's Stablella. Paikka oli meille tuttu, sillä olemme käyneet siellä jo kahdesti aikaisemmin. Koska Hilla on edelleen voin ajaa yksin ponia, jos joku tuo ponin ja kärryt talliin valmiiksi -vaiheessa, käännyimme luottoaputreenarimme Nean puoleen. Näin siis valmennukseen lähtivät ratsukot Oona ja Nea, Roosa ja Alpo. 

Hevosemme olivat vasta viimeisessä ryhmässä, joten matkaratsastukselle epätyypilliseen tapaan mitään anivarhaista aamuherätystä ei ollut luvassa. Tavoillemme uskollisina olimme kuitenkin pakanneet edellisenä iltana kaiken valmiiksi. 

Nea saapui puoli yhdentoista aikaan ja hevoset haettiin puunattaviksi. Onneksi kumpikaan ei ollut piehtaroinut. Ponit kyytiin ja menoksi!

Perillä olimme hyvissä ajoin. Pidimme evästaukoa ja kun h-hetki lähestyi, otettiin hevoset kopista. 

Oona ja Nea alkutarkastuksessa
Valmennus alkoi tuttuun tapaan hevostarkastuksilla. Hillakin sai tärkeän tehtävän ja toimi sihteerinä. Jotain järkevää käyttöä siis sivusta huutelijalle seuraajalle. Alkutarkastuksessa Nina tarkasti hevosen sykkeen, jalat, nivelet ja jänteet. Sen lisäksi tunnusteli selän ja lihaksiston, ihopoimun ja limakalvot. Eli astetta laajempi tarkastus verrattuna matkaratsastuskilpailuun. Lisäksi hevosten jalkojen lämmöt mitattiin kätevästi pintalämpömittarilla. Samalla tuli mieleen, että sellainen onkin ollut ostoslistalla jo vuodesta 2007... 

Lämpötilat mitattiin sekä ennen että jälkeen valmennuksen ja niistä näkee hyvin, miten hevosen jalat ravittuvat. Yleensä lämpötila liikutuksen myötä laskee, mutta jos jossain jalassa/jaloissa lämpötila on korkeampi, kertoo se siitä, että ne jalat ovat rasittuneet enemmän. Näin ollen jos esimerkiksi hevonen laukkaa enemmän oikeaa laukkaa, saattavat enemmän työtä tekevät eli vasemman puolen jalat rasittua enemmän. 

Lopuksi tietysti hevoset juoksutettiin. Oonalla ja Alpolla kaikki ok!

Juoksutus samaan tahtiin. Perfect!
Sen jälkeen hevoset satuloitiin ja ratsukot siirtyivät kävelemään läheiselle radalle. Treenirata on ihana! Se kiertää laidunaukeaa metsän reunoilla ja mutkittelee sopivasti matkan varrella. Ei siis tunnu ollenkaan samalta kuin kiertää ovaalirataa! Miellyttävämpää ratsukoille. 


Alkukäyntien jälkeen siirryttiin raviin. Ohjeena oli ravata aluksi hiljaista 13-14 km/h ravia. Alpo johti joukkoja rinta rottingilla ja Oona puksutti perässä kuin pikajuna... Hieman sai Neakin tuntumaa käsiin, vaikka pian Oona siinä määrin rauhoittuikin, että tyytyi kohtaloonsa ja malttoi kulkea omalla paikallaan. 

Alkuverryttelyä. 


Kaikki kolme jonossa

Ravia mentiin noin 15 minuuttia, jonka jälkeen siirryttiin ensimmäiseen laukkaosioon. Tänään oli luvassa 20 + 20 minuutin laukkatreeni, astetta raskaammalla tahdilla, mitä esimerkiksi Alpon kanssa on kotona menty. 

Ratsukot lähtivät laukkaan (Oona ravilla) ja aluksi nopeus oli 15-16 km/h. Aina parin kierroksen jälkeen nopeutta nostettiin niin, että viimeisellä kierroksella mentiin 22-23 km/h. 


Kun 20 minuuttia tuli täyteen, otettiin hevosilta heti sykkeet. Sen jälkeen ratsukot kävelivät noin 5 minuuttia, jonka jälkeen sykkeet tarkastettiin uudelleen. Kaikki olivat palautuneet hyvin, joten treeniä päästiin jatkamaan. Tällä kertaa Oona sai johtaa joukkoja ja Nea tarkastella nopeutta tuttuun tapaan GPS:n näytöltä. 

"Nyt mennään pojat!"

"Hikihän tässä tulee!"
Toinenkin osio aloitettiiin niin ikään rauhallisesti, tosin Oona oli valinnut nopeudeksi miltei 18 km/h. Matka jatkui toisen 20 minuutin verran välillä nopeutta lisäten. Kun oli kierros jäljellä, näytti Oona vähän väsyvän. Nina kehoitti vielä nostamaan nopeutta ja kylläpä neiti sitten lähti! 24 km/h paneltiin viimeinen kierros. Oonako muka väsynyt?! Hah! Oona ilmeisesti ehti vain kyllästymään edelliseen vauhtiin ja näyttämään hapanta naama. Tyytyväinen Oona ravaili reipasta tahtia kärjessä loppuun saakka ja korvat pystyssä törötti sykkeen mittauksessa ensimmäisenä. 

Ja yllättäen Alpon söpöä nenää kutittaa jälleen...
Tämän jälkeen oli vuorossa loppuravit ja käynnit Ninan ohjeen mukaisesti. Hevoset olivat vielä energisiä, joten hieman piti valmentajan puuttua vauhdinjakoon. Rauhoittuivathan ne lopulta ja sitten olikin loppukäyntien aika. 

Hevosille suoritettiin jälleen lopputarkastus, kuten alkutarkastuskin. Kummallakin oli kaikki ok. Lisäksi Nina antoi jokaiselle palautetta ratsastuksesta. 

Nina "nipistämässä" Alpoa. Näin tarkistetaan ihopoimu ja hevosen nesteytystaso myös kilpailuissa. 

"Vain suudelma ja yhteinen onnemme alkakoon, joten suudellaan Roosa!"


Kotimatka sujui mukavasti yhteislaulun merkeissä... Jos'sul lysti on niin jne... Joopa joo. Jos Hillalla olisi kaasujalka ollut kunnossa, olisi iskä todennäköisesti päätynyt matkustamaan B-luokkaan  hevosten kanssa... ;) Saipa Nea kokea matkaratsastusretken tunnelman kaikessa aitoudessaan! 

Kiitos Nealle! Oona oli itseensä vielä seuraavanakin päivänä hyvin tyytyväinen!

Harjoituksen GPS-tietoja voit tarkastella täältä. Muutamat kierrokset puuttuvat alusta ja lopusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti