maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kauden avaus Vesilahdella!

Matkaratsastuskilpailut 12.3.2016, Vesilahti
  taso 3, 84km nopeusluokka, miniminopeus 10 km/h
Järjestäjä: SuMaRa


Herätyskello soitti hieman neljän jälkeen ja niin oli aika kammeta ylös sängystä. Edessä olisi tärkeä ja jännittävä päivä - suuntana Vesilahti, Alpon ja minun ensimmäinen startti 3-tasolla ja tähtäimessä viimeisen FEI-kvaalin metsästys.


Matkaan lähdimme kotipihasta noin puoli kuudelta ja perillä määränpäässä olimme hieman seitsemän jälkeen. Purettiin Alpo ulos kopista ja herra sai ihmetellä vielä hieman autiota kisakeskusta. Aika rauhallisella mielellä tuntui herra muutenkin olevan matkassa, mitä nyt kopissa oli vähän hionnut, kuten tavallista. Kävelyttelin Alpoa pitkin avaraa huoltoaluetta samalla, kun muu tiimi pystytti meille omaa huoltopaikkaa. Hetken päästä kävin ilmoittautumassa ja samalla kuunneltiin reittiselostus. Reittimme tuntui aika yksinkertaiselta - yksi 28 km lenkki joka kierrettäisiin kolme kertaa. Osuuksien välissä olisi 40 ja 30 minuutin taot.

Reittiselostuksen jälkeen käytettiin Alpo eläinlääkärin tarkastuksessa, jossa syke 36 ja kaikki muutenkin ok. Tämän jälkeen lähdettiin laittamaan Alpoa kuntoon ja hetken päästä saikin jo kavuta herran selkään ja lähteä lämmittelemään. Nyt Alpo tuntui tiedostavan jo, että kohta mennään ja vaikuttikin aika innokkaalta. Onneksi oltiin hyvissä ajoin lämmittelemässä, niin herra ehti vähän jo rauhottua ennen starttia.

Luokka starttasi tasan kello 9.00 kuuden ratsukon voimin. Kaikki hevoset tuntuivat olevan intoa täynnä ja matkaan lähdettiin reippaasti. Alpokin tuntui taas hieman kuumenevan ja olisi mielellään painanut muiden perään, mutta onneksi edellämme kulkeva Alpon "isoveli" Hapsu näytti "pikkuveljelle" mallia esittäen, kuinka ne ensimmäiset kilometrit tulee oikeasti kulkea. Jättäydyttiin siinä sitten velipoikien kanssa vähän porukasta ja taivallettiin yhdessä tasaiseen tahtiin mittarin näyttäessä 15-16 km/h. Ensimmäinen huolto pidettiin 10 km kohdalla. Meistä kumpikaan ei juomaa huolinut, joten matka sai jatkua yhdessä velipojan kanssa. Velipoikien askeleet sopivat hyvin yksiin ja välillä saattoi huomata herrojen ravaavan jopa melkein samaan tahtiin! Noin 20 km kohdalla pidettiin toinen huolto, jossa Alpo lähinnä vain dippaili nenäänsä vesiämpäriin. Saatiin myös muu porukka tässä vaiheessa kiinni ja matkaa jatkettiin taas koko porukalla.

Velipojjaat

Taolle saavuttiin hölkällä keskinopeuden näyttäessä 15 km/h pintaan. Hevoselta varusteet pois ja sykekahva kylkeen. Alpon syke oli tässä kohtaa 62 tietämillä ja varmisteltiin vielä hetki ennen kuin ilmoittauduttiin tarkastukseen. Tarkastuksessa Alpon syke 56 ja jatkolupa saatiin. Sitten suunnattiin taolle, jossa evästä sekä hevoselle että ratsastajalle.
Toiselle lenkille lähdettiin Alpon kanssa 40 minuutin taon jälkeen ensimmäisenä. Lähdettiin rauhakseltaan hölkällä matkaan ja hetken päästä tulivat muutkin matkakaverit, ja matka jatkui  taas yhdessä. Ensimmäinen huolto pidettiin taas tutussa 10 km kohdassa. Alpo hörppäsi vähän juomaa ja sitten jatkettiin taas matkaa. Seuraava 10 km kuljettiin reippaasti niin ravaten kuin laukatenkin. Alpo tuntui hyvältä ja laukkasi mielellään molempia laukkoja - tämän suhteen Alpo onkin ottanut ison harppauksen eteenpäin, kun vielä vuosi sitten vasen laukka oli oikeaa paljon vahvempi. Seuraava huolto oli jälleen 20 km kohdalla ja nyt Alpo joikin kunnon kulauksia taikajuomaansa. Osuuden viimeinen 8 km ratsastettiin melko samaan tahtiin, kuitenkin hieman himmaillen taukolinjaa lähestyessä.
Taolle saavuttiin hölkällä oman mittarini näyttäessä keskinopeudeksi 13,5 km/h pintaan. Alpolle sykekahva kylkeen joka näytti jälleen hieman 60 päälle. Pieni odottelu ja sitten ilmottautumaan tarkkiin. Tarkastuksessa oli himean jonoa, kun lyhyemmät luokat olivat tulleet maaliin hieman ennen meitä ja hetki siinä saatiin odotella vuoroamme. Tuomari kävi kuitenkin tässä välissä ottamassa sykkeen, joka näytti 56. Myös eläinlääkärintarkastuksessa kaikki ok ja jatkolupa saatiin. Tässä kohtaa minulta tuntui itseltäni bensa loppuvan kesken ja vietinkin lähes koko lopputauon autossa itseäni tankaten. Olen kisapäivien aikana aika huono syömään (jännitän) ja tänään taisi syömättömyys hieman kostautua. Tässä on vielä parantamisen varaa, mutta eiköhän se tästä taas, kunhan saa kisarutiinia alle! Hilla ja muu tiimi lupasivat hoitaa Alpon tankkauksen ja kuntoon laiton ja ison maailman tyyliin sainkin tauon lopuksi itse vain kavuta valmiin hevosen kyytiin - kätevää! Tauon aikana sain tankattua energiavarostoja taas melko hyvin ja matkanteko tuntui taas mukavalta.

Sykkeen mittaus


Taolta lähdettiin jälleen ensimmäisenä rauhakseltaan hölkällä. Alpolla tuntui virtaa riittävän vielä viimeisellekin etapille ja polleana ravasikin yksikseen ensimmäiset 2 km 15-16 km/h pintaan. Vasta, kun muu porukka oli kuuloetäisyydellä alkoi Alpo himmailemaan ja odottelemaan kilpakumppaneita. Hetken päästä oltiinkin koko porukka taas koossa. Viimeinen lenkki toimittiin aika samalla kaavalla - huollot pidettiin n. 10 ja 20 km kohdalla. Molemmissa huolloissa Alpo malttoi juoda todella hyvin, varmaan parhaiten ikinä tahanastisista kisoista! Viimeisen huollon jälkeen viimeisellä 8 km:llä porukka alkoi pikkuhiljaa jakantuua ja ilmassa oli selkeää kilpailun tuntua. Kun muut ottivat ritolat ja lähtivät kisaamaan luokan voittajan tittelistä, katsoimme minä ja Elina parhaaksi jättäytyä maalilaukkakisasta pois ja jatkaa maaliin hieman rauhallisemmin hyväksyttyä tulosta hakien. Maalisuoralla olikin ollut ihan kunnon laukkakisa, mutta maalilinjan ensimmäisenä selkeällä kaulalla ylitti Alpon velipoika Hapsu! Noin 3 minuuttia Hapsun ja muiden jälkeen minä ja Elina saavuimme Alpon ja Henkan kanssa (Hillan sanojen mukaan "käsijarru pohjassa" ;D ) maaliin. Vielä maalisuoralla Alpolla tuntui virtaa piisaavan ja ihan reippaassa ravissa maalilinja ylitettiinkin. Olisihan sen maalilaukankin voinut ihan huvin vuoksi ottaa, mutta tapojeni mukaisesti haluan aina ottaa varman päälle.
Tauolta lähdössä

Voittajana maaliin! - Taistelu 2. sijasta!
Maalisuoralla!
Maalilinjan ylityksen jälkeen suuntasimme kohti huoltoaluetta, jossa tiimi olikin jo vastassa. Varusteet pois, takkia niskaan ja sykekahva kylkeen. Syke tässä kohtaa hieman päälle 70, joten vielä odoteltiin hetki. Rauhakseltaan mitattiin sykettä, joka pomppi edelleen hieman 64 yläpuolella. Hetken päästä Alpo kuitenkin sonti ison läjän ja tämän jälkeen syke lähti laskuun. Hetki vielä varmisteltiin ja sitten suunnattiin eläinlääkärin eteen. Jännittyneenä siinä odoteltiin, kun eläinlääkäri mittasi sykettä. Toki oltiin siinä sykkeen kanssa hyvin varmisteltu, ettei yli pitäisi mennä, mutta on se silti aina vähän jännä paikka. Lopulta sykkeeksi ilmoitettiin 48. Lopuksi vielä muut tarkastettavat osa-alueet ja viimeisenä liikkeet. Alpo lähti hieman laiskasti liikkeelle, mutta takaisin päin juoksi reippaammin. Liikkeistä A ja sitten voitiinkin jo iloita - hyväksytty tulos ja sitä kautta tarvittava kvaali saavutettu! Hieno Alpo! Myös muut ratsukot läpäisivät tarkastuksen, joten monessa leirissä saatiin tänään iloita onnistuneista suorituksista!

Alpo: " Tää alkaa Roosa kuule olee jo vähän noloo..."
Palkintojenjako pidettiin hetken päästä. Voittajaksi julistettiin Alpon velipoika Hapsu, onnea koko tiimille! Alpon kanssa keskinopeutemme oli loppupeleissä 14,4 km/h ja sijoitus 5/6. Päivä oli kaikin puolin onnistunut ja Alpo näytti taas olevansa oikean lajin parissa! Palautuminen oli nopeaa, matkanteko mieluista ja ruoka ja juoma maittoivat hyvin läpi koko kisan (toisin kuin ratsastajalle hehheh... ;) ).Nyt on sitten FEI-kvaalit (ja bonuksena SM-kvaali) kasassa ja katseet voi suunnata kohti huhtikuun loppua, jolloin toivottavasti päästäisiin starttaamaan ensimmäinen kv- startti Virossa!


-Roosa

14 kommenttia:

 1. Isot onnittelut! Aivan mahtava suoritus ja upeaa että nyt on ensimmäinen kv-startti tiedossa ja SM-kvaalikin kasassa. :) Yhteistyönne Ardaksen kanssa on ollu kyllä ihailtavan nousujohtoista ja menestyksekästä. Olette kyllä loistava tiimi koko poppoo, ei voi muuta sanoa! Me koko perheen kanssa tsempataan teitä, ja kiinnostuksella edelleen seurataan blogia ja teidän meininkejä aktiivisesti. Onnittelut vielä ja vauhdikasta kevään alkua! ;) // Magda

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alpo on kyllä hieno hevonen, jonka kanssa on ilo tehdä töitä! <3
   Kiitos onnitteluista! Luulen, että Alpo pitää huolen, että ainakin omasta keväästäni on tulossa varsin vauhdikas... ;)
   - R

   Poista
 2. Onnea!
  Mites ratsastaja kisan jälkeen? Mitä teette samana päivänä, seuraavana? Onko paikat kipeänä tms? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Täytyy myöntää, että olen ehkä maailman surkein ja laiskin venyttelemään, mutta nyt tämän kisan jälkeen otin itseäni niskasta kiinni ja venyttelin kunnolla, kunhan kotiin päästiin, ja parina päivänä kisan jälkeenkin. Ja täytyy sanoa, että kannatti, eipä ollut paikat kipeänä! Pohkeet ainakin itselläni kipeytyvät eniten ja mikäli ei muista/jaksa venytellä kunnolla, kostautuu se kyllä seuraavana päivänä/viikkona ;) Ei sitä uskoisi, millaista tuskaa esimerkiksi portaiden alastulo voi olla... :D Lisäksi syön pari päivää ennen ja jälkeen kisan magneusiumia.
   Alpon kanssa puolestaan ollaan kävelty nyt kuluneina päivinä niin ratsastaen kuin taluttaenkin ja kyllä tuollainen rento taluttelulenkki tekee omillekin jaloille hyvää!
   - R

   Poista
 3. Tsemppaa Roosa syömisen kanssa, sekin vaikuttaa suoritukseen. Vaikka ei olisi nälkä pitää sinunkin jotain energiaa saada, että jaksaa. Ei olisi kiva pökrätä hevosen selästä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on kyllä totta, että omaakin tankkausta täytyy seurata, eikä keskittyä vain siihen mitä ja miten paljon hevonen on syönyt ja juonut :D Mutta eiköhän se tästä, kun alkaa vähän suunnittelemaan paremmin omaakin tankkaustaan! :)
   - R

   Poista
 4. Onnittelut hienosta tuloksesta! Kylläpä tässä itselläkin matkakisakuume nousee kun tällaisia lukee, ja keväämmällä toivottavasti mekin päästään taas lähtölinjalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Nyt huhti-toukokuussa onkin ihan mukavasti kisoja tarjolla! Mihin kisoihin te olette suuntaamassa ja mille matkalle? :)
   -R

   Poista
 5. Mikä ihmeen pyörtynyt tyyppi tossa tokavikan kuvan taustalla on? :D
  Hieno suoritus, onnea teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojalla taisi olla vähän tekemisenpuutetta ja viihdytti itse itseään mm. kierimällä lumessa :D
   Kiitos onnitteluista!
   -R

   Poista
 6. Aivan samaa olin tulossa onnittelujen lisäksi kommentoimaan, mikä ihmeen maastoutunut kaveri tokavikassa kuvassa makoilee?? :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojalla taisi olla vähän tekemisenpuutetta ja viihdytti itse itseään mm. kierimällä lumessa :D
   - R

   Poista