torstai 26. toukokuuta 2016

Toivepostaus: Mitä meidän matkaratsut syö?

Tässä postauksessa kerromme omien hevostemme ruokinnasta. 

Blogissa on kerran aikaisemmin julkaistu postaus hevostemme ruokinnasta, mutta koska se on jo neljän vuoden takaa, on siihen tullut jonkin verran muutoksia. Kurkistetaanpa siis jälleen Nappi-ponin keittiöön ja tarkastellaan, mitä ja miten meillä syödään. Haluamme, että hevosemme näyttävät hyvinvoivilta ja ovat sopusuhtaisia. Luonnonrotujen edustajina Nappi ja Alpo ovat herkemmin taipuvaisia pullistumaan kuin Oona. 

Pyrimme yksinkertaiseen ruokintaan sekä minimoimaan ruokinnassa tehtävät muutokset. Esimerkiksi, joskus kilpailuista on saatu rehusäkkejä palkinnoksi, ja jos ne ovat jotain muuta, mitä meillä syödään, olemme lahjoittaneet ne kyseistä merkkiä käyttäville tutuille. 

Heinä

Meillä on tänä talvena syöty esikuivattua, muoviin pakattua heinää pyöröpaalista. Heinät tulevat sukutilalta, josta noudamme ne itse peräkärryllä. Sopivasti kuormaan mahtuu aina kaksi paalia, joten ihan joka viikko ei heinänhakua tarvitse suorittaa. Heinät säilytetään sisätiloissa, ja paali avataan aina kokonaan, joka parantaa olennaisesti sen säilyvyyttä. Paalien kokoa en osaa sen tarkemmin arvioida, mutta yksi paali meidän kolmikolla kestää noin 2 viikkoa. 

Hevoset syövät heinänsä sisällä heinäverkoista ja ulkona "postilaatikoista".  Tämä vähentää heinän hävikkiä huomattavasti ja edesauttaa sitä, että jopa Alpolla on heiniä purtavaksi enemmän kuin viideksi minuutiksi. Lisäksi heinän sekaantumista hiekkaan pystytään näin vähentämään. Heinää meillä tarjoillaan 5 kertaa päivässä: aamulla ennen väkirehuja, toiset aamuheinät ulos mennessä, päiväheinät tarhassa, toiset päiväheinät joko talliin tullessa tai tarhassa (ennen väkirehuja) ja yöheinät karsinassa. Napilla ja Alpolla on melko pienisilmäiset heinäverkot, jolloin heinää riittää pidemmäksi aikaa. Oonan heinäverkot ovat ns. normaalilla silmäkoolla. Emme punnnitse heiniä, vaan annostelemme siten, että kaikki heinät tulevat syötyä. Käytännössä kukin saa heinää melkein niin paljon kuin syö. 

Väkirehut

Rehut säilyvät puhtaina ja kuivina Ikean roskalaatikoissa
Meillä on oikeastaan aina ollut käytössä Racing Prix perusrehuna. Sen lisäksi käytössä on Build Up -mysliä silloin, kun Prix yksinään ei riitä pitämään hevosta riittävässä lihavuuskunnossa. Esimerkiksi Oona syö molempia rehuja läpi talviruokintakauden, mutta Alpon ruokintaan lisätään Build Up usein vain muutamaksi viikoksi ennen ja jälkeen kilpailun. Syöttömäärät vaihtelevat kisa/lepokauden mukaan, mutta pyörivät litroissa mitattuna suurin piirtein seuraavanlaisissa vuorokausimäärissä: 

  • Oona: Prix 0,5 + 0,5; Mysli 0,5 (+ 0,5)
  • Alpo: Prix 0,5 + 0,5; Mysli 0 - 0,5
  • Nappi: iltaisin mysliä 1 dl (koska Pellavainen ei uppoa Prixillä!)
Pellavaista hevoset syövät aina iltaisin turvotettuna. Kivennäisenä meillä on käytössä Mineral Plus. Lisäksi yleensä ennen kisoja hevoset saavat Greenlinea turvotettuna iltaisin, koska viherpelletistä ja myslistä teemme hevosille kisatauoille puuroa syötäväksi. Lisäksi kuivattua leipää tai porkkanoita tarjoillaa aamuisin. Pellavaista annostellaan kuiva-aineena 2 dl / hevonen ja Napille 1 dl, ja turvotetaan lämpimään veteen. 

Melassisiirappia löytyy aina tallista kätevästi limpparipulloihin pullotettuna, joista on kätevä annostella siirappia. Meillä siirappia käytetään vain ns. taikajuoman valmistamiseen, eli juoman, jota tarjoittaan aina lenkin jälkeen ja kilpailuissa. Siirappia annostellaan vain mausteeksi eli ämpärilliseen sopivasti lorauttamalla 2-3 rkl. Taikajuoman toinen aines on elektrolyytti, josta lisää myöhemmin. 

Laidunkaudella hevostemme väkirehuruokintaa kevennetään ja alkukesästä yleensä saavat vain kivennäisiä. Laitumella meillä on tarjolla Racing Mineral -kivennäistä vapaasti. 

Nuolukivet

Jokaisella on karsinassaa omat suola- ja kivennäiskivet. Suolakivinä hevosilla on punertavat Himalajan suolakivet ja kivennäiskivinä muistaakseni Racingin nuolukivet. Nuolukivien kulutus on melko tasaista, ja kivien uusimiselle ei ole tarvetta edes vuosittain. Lisäksi laitumella on Hertta suolakivi. Sitäkin nuollaan maltilla, ja tuntuukin, että lämmin kesäsade syö kiveä enemmän kuin hevoset!

Lisäravinteet


"Meillä ei syötetä monesta purkista" muistan joskus vannoneeni. No huups... Purkkeja nyt kuitenkin vain on jonkin verran. Treeni- ja kisakaudella Oona ja Alpo syövät: 

  • MSM
  • Magnesiumia
  • BE-vitamiinia
  • Biotiini: Alpolle kuureissa talviruokintakaudella kavioiden vahvistamiseen
  • Racing Revolyte: veteen sekoitettava elektrolyyttivalmiste
Lisäksi Nappi saa näitä myös, koska on niin söpö, mukava, kiva ja tärkeä. Onhan ponilla ikää tänä vuonna jo 17 -vuotta ja käyttökilometreja melkoisesti, joten varmasti MSM on poninkin nivelille hyväksi. 


Vesi

Omaa tallia suunnitellessa haaveilimme vesiautomaateista. Kun hevoset muuttivat keskeneräiseen talliin, juotettiin tietysti ämpäreistä. Ja niin siinä kävi, että nyt emme enää haluakaan vesiautomaatteja, sillä ämpärijuoton etu on suunnaton: veden kulutuksen näkee joka aamu silmällä! Jokaisella on karsinassaan kokoonsa nähden sopivan kokoinen ja turvallinen juoma-astia, josta vettä riittää koko yöksi. Janossa ei siis tarvitse olla. Lisäksi meillä on vesisaavi tarhassa ympäri vuoden. 

- Hilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti