perjantai 15. heinäkuuta 2016

Kesän matkaratsastustreenejä osa 2: Alpo ensi kertaa Kolvaassa

Blogissa on miltei joka kesä kerrottu meidän treeneistä isovanhempiemme mökillä Kolvaassa. Kolvaassa reitit ja pohjat ovat aivan toista luokkaa mitä meillä täällä kotona. Vain viime kesä oli poikkeus perinteeseen eikä yhtään Kolvaan reissua Hillan loukkaantumisen takia päästy tekemään. Tänä kesänä menetys piti tietysti korvata ja Alpon Kolvaa-ura korkata! Niinpä 19.6. pakkasimme molemmat hevoset koppiin ja suuntasimme kohti Kolvaan huvilaa. 

Roosa ja Alpo, Nea ja Oona
Nea saapui taas avustamaan meitä ja näin ollen saimme suunniteltua yhteistreenin hevosille. Alpo oli muutamaa viikkoa aikaisemmin päättänyt lepolomansa ja takana olikin jo aktiivista jaloittelua ja kenttätyöskentelyä muutaman viikon ajalta. Tämä oli Alpon ensimmäinen isompi treeni sitten Viron kisojen. 


Tytöt lähtivät matkaan hyvissä ajoin aamupäivällä ja aloittivat lenkin lämmitellen. Ensin alkukäyntiä parin kilometrin verran ja sitten rentoa hölkkää. Alpo johti joukkoa ja se siitä rennosta hölkästä, sillä hevonen oli nähnyt matkalla vaikka ja mitä! Piti tietysti asiaan kuuluvasti vähän pomppia ja poukkoilla, ja kiihdytellä. Hupsu ruuna! 


Tytöt etenivät reitillä sovituilla nopeuksilla. Alun jälkeen nopeutta lisättiin tasaisesti matkan edetessä. Kun hevoset 10 km taivalluksen jälkeen hieman rauhoittuivat, onnistui GPS:n seurantakin hieman paremmin. Vetohevosta vaihdettiin tasaisin väliajoin, jotta kumpikin sai kulkea edellä. Nykyisin tuntuu tuo ekana meneminen olevan molemmille kovin tärkeää. Alpokin vielä vuosi sitten peesaili mielellään, mutta nyt hän haluaa kulkea ekana! Matkahevoselle ihan suotava ominaisuus. 


Matkan varrella huolsimme 10 km välein niin kuin kilpailuissakin yleensä teemme. Hevosille ei juuri juomat maistuneet, mutta ratsastajat hörppivät vähän. Päivä oli lämmin mutta sopivan tuulinen, jotta ötökät pysyivät loitolla. 

Huollolla

Juomatauko
Tähän väliin on ylläolevan kuvan innoittamana pakko heittää pieni vinkki! Nimittäin ihan parhaita juomapulloja ovat kuvassa olevat ns. pillipullot! Hevosen selässä näistä on äärettömän kätevä juoda kun ei tarvitse puristella pulloa ja kallistella päätään. Voi koko ajan pitää katseen edessä tai hevosessa ja silti siemailla virvokkeita! Suosittelen! (Toinen kätevä on tietysti pillimehu!)


Noin 20 km kohdalla tytöt vaihtoivat hevosia ja treeni jatkui. Luvassa oli rankempi osuus lenkistä, joka alkoi noin 6 km mittaisella laukkapätkällä. Oona ravasi edellä ja Alpo laukkasi perässä. 


Loppuun mahtui vielä mäkinen osuus, jossa saatiin muutama hyvä nousu tehtyä. Hevoset olivat mäestä innoissaan vaikka takana taisi olla jo reilut 30 km.Ennen loppuverryttelyä huutelin vielä ohjeita, että nopeutta voisi vielä hieman nostaa. Oonahan teki työtä käskettyä ja pisteli menemään isolla, letkeällä ravillaan! Pari kilometriä tultiin lopussa noin 19 km/h, jonka jälkeen sykkeet tarkastettiin. Molemmilla syke oli hyvissä lukemissa ja hyvillä mielin oli aika palata mökille jäähdytellen. Loppuverryttelyn pituudeksi tuli noin 6 km, joka sisälsi rauhalliset loppuravit ja pitkät käynnit. 

Alpon sykkeen tarkistus


Kaikki neljä vaikuttivat treeniin tyytyväisiltä. Yhteensä kilometrejä kertyi reilut 40. Hienosti ratsastettu, sillä taisipa tämä olla Nean pisin yhtämittainen "maastolenkki". Siinä on ratsastajalla kunto kohdillaan! Ei tämän tyyliseen treeniin voi ketä tahansa kylmiltään pyytää, sillä jos ratsastajan kunto pettää, heijastuu se myös hevoseen. 


Lupiinikujaa pisin mökin pihaan astelikin kaksi hikistä mutta tyytyväistä hevosta ja iloista ja pirteää ratsastajaa. Onnistunut treeni kaikin puolin. Tämän jälkeen hevosilla olikin luvassa pientä jaloittelua seuraavana päivänä, jonka jälkeen molemmat saivat viettää viikon verran laidunlomaa treenistä palautuen. Ja sehän tuntui näille kaviokkaille sopivan, koska Alpolla on kyllä omat keinonsa purkaa ylimääräisiä paineita...

Iloinen nelikko

Ja tietysti itse pullukka mukana "valmentajan" roolissa. Alpo on mielissään, kun kerrankin jollakulla on isompi maha kuin hänellä!
- Hilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti